• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Benno van Leeuwen: ‘Handelsmissie Suriname staat in het teken van netwerken en samenwerken’

Feature Image

Van 2 tot en met 5 november 2023 organiseert Internationaal Ambitieus de vierde handelsmissie naar Suriname voor bedrijven uit Aruba, Bonaire, België, Curaçao en Nederland. Eén van de personen die zal deelnemen is Benno van Leeuwen. Wat is zijn motivatie om met Internationaal Ambitieus mee te reizen naar Suriname?

‘Mijn naam is Benno van Leeuwen, 52 jaar oud, en woon samen met mijn gezin (vrouw en 8-jarige zoon), op Curaçao.” Naast toewijding aan zijn werk, waar hij zich voornamelijk bezighoudt met onderwerpen als governance en integriteit, is Benno tevens actief betrokken bij verschillende maatschappelijke initiatieven. Hij is bijvoorbeeld lid van de Rotary Club, waar hij meewerkt aan projecten voor de ontwikkeling van de jeugd. Daarnaast is hij betrokken bij ‘Ride for the Roses’, een fondsenwervend evenement ter ondersteuning van kankerpatiënten.

Een andere belangrijke rol die Benno vervult, is die van president van de Dutch Caribbean Chapter van de ACFE (Association of Certified Fraud Examiners). Deze rol stelt hem in staat om bij te dragen aan de bevordering van ethische normen en het bestrijden van fraude.

‘In mijn vrije tijd geniet ik van quality time met mijn gezin en probeer ik evenwicht te vinden tussen mijn persoonlijke- en professionele leven. Het is een boeiende reis, en ben dankbaar voor de mogelijkheden die ik heb om een positieve impact te maken op mijn gemeenschap en daarbuiten,” geeft Benno enthousiast aan.

Onderneming
Als eigenaar van de onderneming, ‘Compliance en Forensic Caribbean’, is Benno actief op diverse gebieden, met name op het gebied van governance, integriteit en compliance. De focus ligt op het ondersteunen van bedrijven bij de implementatie van deze cruciale onderwerpen. We geloven sterk in interactieve benaderingen, zodat deze onderwerpen echt tot leven komen in organisaties.

Op basis van 25 jaar ervaring als bedrijf hebben ze een Integrity Suite ontwikkeld, bestaande uit vijf verschillende producten, die organisaties helpen om integriteit te bevorderen en te bewaken. Deze producten omvatten:

  1. Een (online) academy: Hier bieden we educatieve middelen en trainingen aan om medewerkers op te leiden en bewust te maken van integriteitskwesties.
  2. Een klokkenluidersplatform: Dit stelt medewerkers in staat om vertrouwelijk en veilig potentiële misstanden te melden.
  3. Screen-IT. Een applicatie voor (pre) employmentscreeningen: Hiermee kunnen organisaties efficiënt en veilig achtergrondchecks uitvoeren op potentiële werknemers.
  4. De PEP Caribbean-database: Dit is een waardevolle bron van informatie over politiek prominente personen (PEP’s) in de Caribische regio.
  5. Compli: Een tool voor het beheren van Know Your Customer (KYC) vereisten en het effectief beoordelen van risico’s met betrekking tot klanten.

‘In gevallen waarin het toch misgaat, voert Forensic Caribbean onderzoek uit naar wat er is gebeurd. Na het onderzoek wordt een feitelijke rapportage opgesteld en geven we advies op basis van onze bevindingen.

Onze toewijding aan governance, integriteit en compliance vormt de kern van onze bedrijfsactiviteiten, en we zijn vastbesloten om organisaties te ondersteunen bij het creëren van een ethische en geïntegreerde bedrijfscultuur.”

Band met Suriname
Compliance & Forensic Caribbean bestaat ruim 25 jaar en gedurende die tijd zijn we actief geweest in Suriname. Dit land heeft een rijke culturele achtergrond, maar het staat ook voor verschillende uitdagingen. We geloven sterk in het idee dat door van elkaar te leren, we allemaal sterker kunnen worden, en Suriname heeft ons veel waardevolle inzichten geboden.

En het eten in Suriname is natuurlijk heerlijk, met name op Blauwgrond, altijd vergezeld van een stralende glimlach.

Verwachtingen handelsmissie
‘Tijdens de handelsmissie hebben we ‘Netwerken en Samenwerken’ als doel. We staan ook gezamenlijk op de beurs met twee partijen van Surinaamse origine. Nieuwe relaties opdoen binnen de financiële sector en andere sectoren waar compliance, governance en integriteit belangrijke onderwerpen zijn of worden, is ook een doel van ons. Daarnaast is het delen van kennis en ervaringen met andere bedrijven  van onschatbare waarde voor ons. Daarnaast blijft het van belang de huidige marktdynamiek te volgen en zakelijke kansen in Suriname goed te begrijpen, voor het identificeren van groeisectoren, potentiële partnerschappen.

Kortom, we zijn geïnteresseerd in het aangaan van contacten met een breed scala aan bedrijven, met name diegenen die betrokken zijn bij compliance, integriteit, forensisch onderzoek en aanverwante gebieden.”

Positieve impact en ethisch ondernemerschap
‘Onze expertise ligt op het gebied van governance, integriteit en compliance. We kunnen bedrijven helpen bij het ontwikkelen en implementeren van effectieve compliance-programma’s om aan wettelijke vereisten te voldoen en risico’s te beheren. Daarnaast bieden we forensisch onderzoek en advisering in geval van mogelijke misstanden.

Uiteindelijk is het niet alleen het succes dat telt, maar ook de positieve impact die we op onze gemeenschappen kunnen hebben. Samen streven naar een betere toekomst gebaseerd op ethisch ondernemerschap en goed bestuur”, sluit Benno af.

Wil je meer over ons Forensic Caribbean; websitefacebooklinkedin

Meer info
Wilt u meer weten over de aankomende handelsmissie? Klik dan hier!