Binnen het netwerk van Internationaal Ambitieus zitten een behoorlijk aantal professionele motivational sprekers. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat er een artikel over dit vak zou worden geplaatst. In dit artikel gaat het niet over wapenfeiten zoals het rechtop staan, het duidelijk spreken, het voorlezen van je powerpointslides of het vermijden van zinloze onderwerpen op de tijd te vullen. In plaats daarvan leg ik de focus op het onderscheid tussen een amateur en een professional.
Je waarde ligt niet alleen op wat er op je LinkedIn-profiel staat, maar ook in hoe je het overbrengt, welke (merk)beleving je eraan hangt en de ervaring die jij je publiek meegeeft. Hier zijn 10 tips om je te helpen om betaald te krijgen voor je spreekbeurten en lezingen.
1. Los een probleem op
Als spreker kan je het podium opgaan en een spannend verhaal te vertellen over hoe je van een berg af bent gesprongen en een parachute hebt gebouwd tijdens je sprong. Dat klinkt ongelooflijk en zal op feestjes goed vallen, maar je publiek moet er een les uit kunnen halen en geïnspireerd raken. Stel jezelf daarom de vraag ‘welk probleem los ik op?’. Je kan het parachuteverhaal gebruiken zolang je er maar een draai aangeeft, waarbij het publiek het belang inziet van dat je soms risico’s moet nemen en dat je in gedachten al op je voeten landt.
2. Vertel een verhaal
Vraag het een willekeurige spreker. De eerste gedachte bij het spreken is het podium op te stappen, het publiek even te vertellen hoe ze hun leven moeten leiden zonder voorbeelden te geven vanuit je eigen leven. Was het maar zo makkelijk, maar zo een verhaal leidt natuurlijk niet tot een staande ovatie. Het publiek wil vaak iemand horen die menselijk is, fouten maakt, zich herpakt en uiteindelijk succesvol is geworden. Daar leert het publiek een les in plaats van luisteren naar zelfverheerlijking van de spreker.
3. Zorg voor goede ‘oneliners’
We leven in de tijd van social media, dus het is niet ondenkbaar dat je publiek een post of tweet plaatst van een foto van jou met een bijpassende uitspraak. Het is een geweldige mogelijkheid tot gratis reclame, dus bereid je hier goed op voor. Dat kan bijv. als je met slides werkt, waarbij je de one-liner in de slide kan opnemen.
4. Trakteer het publiek op humor
Als betaald spreker verwacht het publiek wat van je en dat komt vaak neer op entertainment. Als je af en toe een grapje maakt dan zorg je voor betrokkenheid en binding met het publiek. Ze houden hun aandacht erbij en zijn scherp voor de boodschap die je wilt overbrengen.
5. Maak een visueel aantrekkelijke presentatie
Welke vorm van presentatie je ook gebruikt, het is niet alleen eventueel hulpmiddel voor jou, maar ook voor je publiek. Jij zou als spreker in principe je verhaal moeten kunnen vertellen zonder ook maar 1 keer achter je te kijken naar slides. Je presentatie moet ook een representatie zijn van je niveau, dus besteed hier aandacht aan. Als ze het op school beter kunnen maken, dan is het hoog tijd voor een update. Tip: een zwarte achtergrond met witte letters wekken deindruk dat de woorden van het scherm afspatten. Dit maakt indruk…
6. Maak een website
Je denkt nu vast ‘duh’ maar puur voor het geval je het nog niet wist… Zorg dat je aansprekende website hebt. Het hoeft niet vol te staan met content, maar sommige dingen zijn wel belangrijk om erop te plaatsen. Denk hierbij aan je foto, een biografie, titels (drs.) en samenvattingen van je toonaangevende spreuken, aanbevelingen, videofilmpjes, links naar je profielen op social media, een contactformulier en instructies van hoe men je kan boeken. Als je meerdere klusjes op je agenda kunt plaatsen, kan je ook een speellijst of kalender plaatsen op de site. Op die manier kan men je volgen en eventueel kaarten kopen voor je sessies.
7. Zet je filmpje online
Tenzij je een topreputatie hebt als spreker, zal een potentiële klant je alleen duizenden euro’s betalen als ze je kunnen zien spreken. Zorg ervoor dat je bij je eerstvolgende sprekersklus een camera gereed hebt en je audio op orde hebt zodat je het op film hebt. Lukt het niet met je eigen camera, dan kan je wellicht gebruik maken van de techniek van de locatie waar je spreekt. Plaats het filmpje op je website. Een promovideo zou nog beter zijn.
8. Vraag om aanbevelingen en referenties
Als mensen na afloop van je lezing naar je toe komen met complimenten, vraag dan of je ze mag quoten of dat ze zelf een report schrijven. Reviews zijn in business je brood en water. Om je publiek te bedanken kan je ook een gratis boek aanbieden. Als je een heel goede band met een bepaalde klant hebt, kan je ook vragen om zijn of haar participatie als aanbeveling voor nieuwe opdrachten. vragen. Dat geldt natuurlijk ook voor introducties bij andere organisaties die mogelijk een spreker zoeken.
9. Zorg je dat een duidelijk einde hebt
Er is haast niets vreemder dan een slap applaus omdat het publiek niet door heeft dat je klaar bent met je lezing. Misschien denken ze dat het even pauze is bijv. of men klapt al voordat je klaar bent. Gebruik geen slide met ‘bedankt voor je aandacht’ maar zorg voor een sterk, duidelijk einde die zelfs die ene gast in het publiek die continue aan het appen was moet opstaan en applaudisseren. Daarnaast raad ik je aan om geen Q&A na afloop te doen, tenzij de host het aan je vraagt. Zou je het wel doen, dan bestaat het risico dat je afbreuk doet aan de hype rondom je spreeksessie. Wat je wel kan doen is de mensen met vragen individueel te beantwoorden nadat je van het podium afstapt.
10. Creëer je eigen tarief, in plaats van andersom
Nu je een spreker bent met probleemoplossende verhalen, one-liners, mooie slides, een toffe website, topreferenties, een ‘vijfsterren’-filmpje en eindigt als een popster kan je gaan praten over tarieven. Wanneer een klant je betaalt, besef dan dat je niet betaald wordt voor een half uur of uur op het podium, maar voor ieder moment en iedere stap die je hebt genomen om in staat te zijn om op dat podium te staan en dat publiek te inspireren. Die klant betaalt je voor de verandering die je teweeg gaat brengen bij je publiek nadat ze weer richting huis gaan…
Recente reacties