• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Curaçao

Feature Image

Curaçao is een tropisch eiland, gelegen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee en is onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Het vormt samen met Bonaire en Aruba de Benedenwindse Eilanden, ook wel de ABC-eilanden genoemd. Curaçao is van deze drie eilanden het grootst. De hoofdstad en grootste plaats op het eiland is Willemstad, tevens voormalig hoofdstad van de Nederlandse Antillen. Volgens de laatste telling heeft Curaçao een bevolking van 150.563 (2011) met zeer diverse bevolkingsgroepen. Er woonden 107 verschillende nationaliteiten op het eiland in 2010.  Curaçao werd in 1499 op 26 juli “ontdekt” door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Er is veel mogelijk op Curaçao, maar eerst een stukje geschiedenis.

Nederlands Gouden eeuw
De West-Indische Compagnie (WIC) nam Curaçao over van de Spanjaarden, omdat Curaçao gunstig lag gunstig ten opzichte van de Spaanse koloniën op het vasteland. Ook had het de beste haven tot dan toe bekend in het Caribische gebied. De WIC stelde Curaçao open voor Europeanen die zich wilden vestigen om landbouw te bedrijven. Na het faillissement van de WIC in 1791 werd Curaçao een echte Nederlandse kolonie. In 1795 kwamen de slaven op Curaçao in opstand. De opstand stond onder leiding van Tula, een slaaf die een centrale rol speelt in de geschiedenis van Curaçao. De opstand werd na een korte periode neergeslagen. In 2013 kwam er een film uit over Tula.

Waarom business doen in Curaçao
Het eiland behoort bij de welvarendste eilanden van het Caribische Gebied. De welvaart is matig tot redelijk verdeeld. Naar schatting verdient de rijkste 10% van de bevolking rond 30% van het nationale inkomen, wat vergelijkbaar is met landen als Italië en de Verenigde Staten. Het toerisme groeit sterk, met 452.000 verblijfstoeristen in 2014 (een nieuw record). Er is een hoge werkloosheid ( 12%) en vooral jeugdwerkloosheid is een groot probleem. Dit biedt kansen voor o.a. outsourcing.

Curaçao leeft thans deels van (offshore)handel, olieraffinage, en toerisme. Ook activiteiten rondom de haven, zoals scheepsreparatie en containeroverslag zijn zeer belangrijk. De diepe, natuurlijke zeehaven is de beste van het Caribische Gebied en heeft een lange geschiedenis als belangrijke handels -en overslagcentrum in de regio. Rondom het Schottegat (haven van Willemstad) liggen het grootste droogdok en de grootste olieraffinaderij in de regio, een containerterminal, werven voor goederen en aanlegplaatsen voor toeristenschepen. Het eiland heeft een uitstekende infrastructuur, die ver boven die van de regio uitsteekt.

Internationale bloei
Curaçao is internationaal. Naast Nederlands spreekt men er ook Engels, Papiaments en Spaans. Door de komst van het North Sea Jazz festival, met grote internationale namen, werkt Curaçao slim aan haar branding. Zelfs met het voetbal gaat het goed. Curaçao heeft onlangs het toernooi om de Gold Cup bereikt en zijn daarin voorbij de poulefase gekomen. Daarnaast kent het eiland vele andere voordelen voor ondernemers zoals de Taxholidays, E-zones (2% winstbelasting), exportfaciliteitenregeling(3,2% winstbelasting) en de handelsverdragen met de EU (LGO), die gelden voor Curaçao als onafhankelijk land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Daarnaast gelden er ook handelsverdragen tussen Curaçao en de Verenigde Staten (CBI). Op deze manier heeft u de mogelijkheid te exporteren vanuit Curaçao met navolging van de geldende voorwaarden.

Nieuwsbrief Internationaal Ambitieus
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Maandelijkse Nieuwsbrief