Bron: Rabobank
Als startende ondernemer zou je soms willen dat je een glazen bol had om in de toekomst te kunnen kijken: wordt mijn product of dienst wel of geen succes? Dat weet niemand van tevoren 100% zeker, ook potentiële investeerders niet, maar er zijn een aantal dingen die je als starter kunt doen om jouw kans van slagen te vergroten. Hier 5 tips voor jou.
1. Ga uit van een realistisch budget
Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar veruit de meeste starters beschikken tijdens de startfase niet over een onbeperkt budget. En om een onderneming goed van de grond te krijgen, zul je nou eenmaal in bepaalde zaken moeten investeren. Denk hierbij aan bedrijfsmiddelen die je nodig hebt om je werk uit te kunnen voeren. Terwijl er van veel kanten aan je getrokken zal worden om meer geld uit te, moet je in de gaten houden waaraan je per se nu geld moet besteden en wat nog even kan wachten. Als je in het begin voldoende geld achter de hand houdt om eventuele tegenvallers op te vangen, kom je minder snel in de financiële problemen.
2. Reken het juiste tarief
Een van de belangrijkste besluiten die je als starter moet nemen, is het bepalen van de prijs die je gaat rekenen voor je product of dienst. Hoe verleidelijk het in de startfase ook is om jouw concurrenten af te troeven met absolute bodemprijzen, is dit meestal niet zo'n slimme zet. Een lage instapprijs hanteren om zoveel mogelijk klanten te winnen, maakt het nagenoeg onmogelijk om jouw tarieven op een later tijdstip weer te verhogen. Vanuit de klant gezien kan een superlaag tarief bovendien een tegenovergesteld effect hebben. Goedkoop is duurkoop en wat niets kost, heeft vast ook geen waarde. Beter is het dan ook om vanaf het begin een marktconforme prijs te hanteren, zodat je een goede uitgangspositie behoudt voor onderhandelingen.
Gerelateerd: De kracht van onderhandelen
3. Vermijd de klassieke 'thuiswerkvalkuil'
Thuiswerken klinkt veel mensen als muziek in de oren, maar je moet hiervoor wel over de nodige discipline beschikken om écht aan de slag te gaan. De kans dat je thuis wordt afgeleid van jouw werkzaamheden is een stuk groter dan wanneer je op kantoor zit en als zelfstandig ondernemer heb je straks geen baas meer die jou achter de broek aanzit om een bepaalde opdracht af te maken. Stel voor jezelf doelen op als leidraad en houd jezelf accountable!
Gerelateerd: Als je doelen stelt, maak ze dan STUIK
4. Leer omgaan met kritiek
Je hoort stiekem natuurlijk liever complimenten, maar kritiek is uiteindelijk vaak een stuk waardevoller. Doorgewinterde ondernemers in jouw branche en netwerk hebben de fase waarin jij zit ooit zelf doorgemaakt. Zij zullen de financiële obstakels en andere problemen waartegen jij aanloopt herkennen en hebben daar misschien ook wel een goede oplossing voor, maar deze goed bedoelde raad moet je wel willen ontvangen. In dat geval zul je op de lange termijn kunnen profiteren van deze opbouwende kritiek van jouw adviseurs, klanten en leveranciers. In veel gevallen zijn ook zij gebaat bij een doorlopende samenwerking met jou. Houd in je achterhoofd dat deze partijen heus niet voor niets kritiek geven en ga hier goed mee om. Probeer de reacties niet al te persoonlijk aan te trekken. Het advies is immers niet op jou persoonlijk gericht, maar eerder bedoeld om de samenwerking verder vooruit te helpen. Een mentor komt hier goed van pas.
Gerelateerd: 5 tips om de juiste mentor te vinden
5. Creëer voldoende businesskansen
Een gemiddelde startup wordt nou eenmaal niet met de naamsbekendheid en status van Apple of Heineken geboren. Voor iedere ondernemer geldt dat acquisitie een belangrijke rol speelt bij de dagelijkse bedrijfsvoering. Netwerken is daarbij van essentieel belang. Verder zijn er meerdere manieren waarop je dat kunt doen. Laat bijvoorbeeld voormalige klanten weten per wanneer je weer open staat voor nieuwe klussen, wees actief gebruik van social media-sites zoals Twitter, Facebook en LinkedIn, plan regelmatig een middagje cold calling in, ga naar netwerkbijeenkomsten, verstuur nieuwsbrieven en zorg daarnaast ervoor dat de zakelijke website goed wordt gevonden op Google.
Gerelateerd: Wat is het geheim van succesvolle relaties?
Recente reacties