Amerikaans ondernemer Andrew Yang schreef een artikel waarin hij uitlegt waarom ondernemers te veel tijd spenderen aan de creativiteit, en onvoldoende tijd aan het organiseren en implementeren van een strategie om hun dromen te realiseren.
Mensen focussen zich teveel op de inspiratie, maar een goed idee is net als een concept nog niet echt een bereikt doel. Je hebt de actie nodig en de vervolgafspraken, maar dit vereist de juiste mensen, kennis, geld, middelen en jaren van hard werk. Terwijl je nog in loondienst bent, heeft IA een lijst voor je van dingen die je alvast kan doen om tot een goed idee te komen voor een groots, nieuw bedrijf.
1. Doe onderzoek naar je idee.
Zorg dat je weet hoe de markt werkt, praat met toekomtige klanten over wat ze zouden willen zien, maak een concurrentieanalyse enz.
2. Zorg voor een legale rechtspersoonlijkheid en handelsmerk.
Denk hierbij aan de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, Belastingdienst en eventuele brancheorganisatie. Voor een webshop is met name een keurmerk een aanrader, zoals ‘thuiswinkel waarborg’.
3. Registreer een domeinnaam, bouw een website of laat er een bouwen en regel zakelijke emailaccounts.
Dit is niet zomaar even geregeld. Doe eens een proefinschrijving bij de Kamer van Koophandel. Als het goed is heb je 90 dagen de tijd om alles te regelen. Ze geven bijv. aan hoe je kan onderzoeken om je beoogde handelsnaam al bestaat. Hetzelfde geldt voor je domeinnaam.
4. Open een bankrekening en een creditcard (je zal hoogst waarschijnlijk eerst persoonlijk krediet gaan gebruiken).
Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals een zakelijke rekening openen. Je zal zien dat dit best prijzig is op jaarbasis. Als je geen business hebt waar je dagelijks transacties zal hebben, dan is een dergelijke rekening misschien nog niet nodig.
5. Als het gepast is voor je business, open social media accounts.
Een LinkedIn-pagina, een zakelijke Facebookpagina, Twitter, Youtube, etc. Je kan het zo gek niet bedenken, maar het is van groot belang dat men je kan vinden online.
6. Werk aan je merk.
Als je online gevonden wordt dan associeert men je met iets. Dat kan positief zijn, negatief zijn of geen van beide, maar men vindt iets van je. Jij kan als ondernemer bepalen hoe je wilt dat mensen naar je kijken en waar ze je merk mee associëren.
7. Werk aan je netwerk
Laat je netwerk weten dat je er bent als ondernemer. Klop aan de deur en zorg dat je gezien wordt. Probeer geïnteresseerde partijen te vinden die zich bij je kunnen aansluiten. Bijv. als mede-eigenaar, personeel, investeerders en adviseurs.
8. Als het nodig is, zorg voor een financiële planning en maak een businessplan.
Op het moment dat je bent begonnen als ondernemer, dan gaat het ineens heel hard. Zo hard dat je weleens uit het oog verliest, wat de basis is van je business. Je wordt dan geleefd in plaats van dat jij de business leeft. Het is dan handig als je terug kan vallen op het basisplan. De financiële planning is daar weer op gebaseerd en dat is weer handig bij het maken van keuzes en investeringen, die passen bij je bedrijfsdoelen.
9. Wees betrokken bij de persoonlijke, financiële planning.
Je zal in het begin je uitgaven en kosten terug moeten brengen om de budgettering voor een start-up te kunnen opbrengen.
10. Maak een proefconcept of prototype en presentatie voor potentiële investeerders of klanten.
Als je ergens komt moet de pitch vloeiend uit je mond komen, zodat men in 1 of 2 zinnen begrijpen wat je business inhoudt.
Dit was deel 1. Als je deze 10 dingen hebt gedaan, dan kan je kijken naar het vervolg van deze stappen in deel 2.
Recente reacties