• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

4 aantrekkelijke merkstrategieën, die in de praktijk niets opleveren

Mensen die willen ondernemen krijgen veel op hun bord in 1 keer. Daar wordt slim op ingespeeld door consultants, coaches en succesgoeroes. Ze verkopen je formules in een taal die jou aanspreekt, omdat je aanstaande of net begonnen bent. Echter, succes spreekt iedereen aan. Wie wil er nou niet rijk worden of succesvol worden? Er zijn slimme ondernemers die hier een business van maken omdat ze weten dat er vraag naar is. Waak er wel voor met wie je in zee gaat, want slechte adviezen kunnen je enorm schaden.

Als startend ondernemer weet ik dat ik mijn brand moet bouwen om een business te kunnen hebben. Ik heb de afgelopen jaren voordat ik begon met ondernemen veel gelezen en veel seminars bezocht. Heb zelfs een keer betaald voor een consult. Vaak zie je niet eens dat het om geniepige mensen gaat, omdat zulke adviezen goed worden ingepakt en worden verkocht als het slimste wat er ooit is verteld. Onthoud! Authenticiteit en verbinding zijn de strategieën die het beste werken bij het opbouwen van je merk. Hier zijn 4 veelvoorkomende strategieën die goed klinken, maar je in de praktijk niet goed vooruit helpen.

1. Een automatische emailrespons instellen voor al je emailaccounts
Je hebt vast weleens iemand een mail gestuurd en een automatische respons ontvangen. ‘Ik ben momenteel erg druk en zal proberen te antwoorden wanneer ik kan’. Irritant of niet? Het is misschien zelfs overbodig, tenzij je minister-president of eigenaar/directeur bent. Als je teveel populaire adviezen over merkmanagement opvolgt, train je jezelf onbewust om met filters te gaan werken. Iets wat lijkt op ‘hoe drukker ik lijk, hoe meer ik krijg’. Dat is opmerkelijk want ik heb in korte tijd al gezien dat je juist bereikbaar en beschikbaar moet zijn. Als je een merk bouwt, moet je een connectie creëren met je (mogelijke) klanten.

2. Jezelf voordoen als je eigen assistent bij het beantwoorden van emails
Voor deze raad ik je aan uit de buurt te blijven. Het is nooit een goed idee om je anders voor te doen. Als iemand er achter komt, en die kans is er altijd, dan verlies je het vertrouwen van je publiek. Je verrast mensen meer als je ze persoonlijk antwoordt. Misschien treed je hiermee zelfs op de voorgrond, want er zijn genoeg anderen die de filters wel toepassen.
 
Gerelateerd: 14 manieren om naamsbekendheid te krijgen

3. Schrijven in de 3e persoon
Dit advies wordt gegeven om jezelf zogenaamd als autoriteit neer te zetten. Op die manier kan je al je prestaties opnoemen zonder dat het opschepperig klinkt. Het probleem is dat het gros van de mensen die je op je website kijken bij het kopje ‘over ons’ zal achterhalen dat je het zelf hebt geschreven. Dit staat natuurlijk niet best voor jouw merk.

4. Jezelf als expert neerzetten
Het woord expert is bijna een cliché in de wereld van het ondernemerschap. Je ziet het veel op websites of LinkedIn-pagina’s. Expertdit, expertdat. Echter, als je zegt dat je een expert bent maar het in de praktijk niet kan aantonen, vernietig je zelf je imago. ‘Practise what you preech’.

Gerelateerd: de 7 eigenschappen van effectief leiderschap

Wat kan je dan wel doen?
In plaats van deze 4 strategieën kan je beter aan je merk bouwen door authentiek te zijn en een connectie te creëren. Als je nep bent gaan merken het aan je merken, maar als iemand oprecht is zullen mensen het aan iedereen vertellen. Deze kwaliteit is zeldzaam, vandaar…  Onthoud dat mensen kopen van mensen die kennen, mogen en vertrouwen. Ze kopen met hun hart, niet met hun verstand. Daarom moet je die connectie creëren. Die verbinding tussen jou en je publiek. Zonder band is er geen toewijding en zul je geen leads krijgen.

Actie
De beste manier om te zien of een strategie werkt is om het te testen. Dit verschilt namelijk per persoon. Wat voor mij werkt, hoeft niet voor jou te werken. Wees wel eerlijk, authentiek en zoveel mogelijk bereikbaar.

Gerelateerd: De gouden cirkel voor een succesvolle start-up