Als een van de eerste artikelen op Internationaal Ambitieus plaatsten we het verhaal van Rob Reijnaert, de oud-directeur van de Centrale Bank van Curacao en Sint-Maarten. In dat artikel ging het over zijn loopbaan en waarom hij op een gegeven de overstap maakte vanuit Nederland. In dit artikel deel ik zijn visie over financieel management.
Rob is inmiddels een goede bekende van ons en hij reageerde positief op mijn verzoek of hij me de taal van cijfers kon leren. Volgens Robert Kiyosaki, de schrijver van ‘Rijke pa, arme pa’ een belangrijke stap om rijk te worden. Ondanks het feit dat Rob met pensioen is, is hij nog erg actief als adviseur van de Centrale Bank. Daarnaast reist hij veel tussen Curaçao, Nederland en Zuid-Frankrijk. Hij geniet van het leven, maar geniet er ook van om zijn kennis te delen met jonge honden.
De taal van cijfers
Rob nam die bewuste middag ruimschoots de tijd voor mij om een wijze les te leren. De basisformule is:
De taal van cijfers = accounting + financieel management
Als je accounting en financieel management beheerst, heb je overzicht, inzicht en weet je hoe bij te sturen. Een cursus basiskennis boekhouden of financieel management is daarom wel een ‘must’. Het is zo een exact vak waar je wel de theorie van moet leren om er succesvol in te worden.
Kernactiviteiten
Bij de cursus basiskennis maak je kennis met kosten en uitgaven, opbrengsten en inkomsten, het lezen van de balans, winst –en verliesrekening, afschrijvingen, cashflow, de verschillende kosten, de financiële resultaten, liquiditeit, solvabiliteit, rentabiliteit en financiële processen. Je ziet het al, dit zijn geen dingen die een gemiddelde consument dagelijks tot zich neemt. Dat is de theorie. In de praktijk begint de basis van je financieel management bij je kernactiviteiten, die voor omzet zorgen. Je kernactiviteiten bestaan als het goed is uit 3 factoren: je deskundigheid, je netwerk en je fitheid.
Gerelateerd: Hoe je in 3 stappen een geldstromende strategie uitrolt voor je business
De 3 factoren
Deskundigheid is hetgeen waar je goed in bent en je werk van hebt gemaakt. Ongeacht of je nou ondernemer bent of in loondienst. Hoe deskundiger je bent, des te meer omzet het oplevert. Om de kans te krijgen je deskundigheid te laten geld is het belangrijk dat je werkt aan je netwerk. Hoe groter je netwerk, des te groter de kans op opdrachten en werk om omzet te genereren. Tevens moet je gezondheid moet in goede staat zijn. Mensen die ziek zijn of om andere redenen niet in staat zijn om de kernactiviteit uit te voeren, genereren ook geen omzet. Hoe fitter je bent, des te minder vaak je ziek bent en dus meer werk of opdrachten aan kan.
Inkomen
Je kernactiviteiten leveren dus omzet. Vervolgens gaat er belasting van af en heb je kosten aan je vaste lasten. Deze gaan dus van de omzet af en leidt tot het inkomen. Hoe lager je de kosten houdt, des te meer je overhoudt en dat is belangrijk voor welvarendheid. Aan de andere kant kan je ook geld aan het inkomen toevoegen door bijv. te beleggen. Wat je aan inkomen overhoudt na de kosten en belasting kan je uitgeven en/of besparen. De besparingen gebruik je voor 2 dingen, namelijk voor een buffer en het aflossen van leningen. Het buffer is gemiddeld je inkomen vermenigvuldigd met 6.
Gerelateerd: Hoe word je miljonair door bloggen?
Actie!
Rob heeft het mij in kindertaal uitgelegd en dat heb ik geprobeerd in dit artikel weer te geven. In de praktijk is het niet voor iedereen zo simpel, maar het vormt een goede basis om te bouwen aan je financiële welvarendheid. Succes!
Gerelateerd: Rijkdom op Curaçao en Sint Maarten
Recente reacties