Als je het over Sint Maarten hebt met mensen die er al eens zijn geweest, zal je van iedereen horen hoe spectaculair de landing is bij aankomst. Ik ken zelfs een dame die wanneer ze naar Curaçao gaat, ze bewust een ticket bestelt met een overstap op Sint Maarten in plaats van rechtstreeks naar Curaçao. Ze vindt dat extra uur vliegen meer dan de moeite waard om dat te beleven. Toch kan dat en de talloze stranden en de unieke verdeling tussen het Nederlands –en Franstalige gedeelte, de negatieve beeldvorming van het eiland niet verhinderen. Premier Marlin komt op voor zijn eiland.
‘Corrupte politici maken het mogelijk dat Sint Maarten wordt neergezet als een prostitutieparadijs waar ook de gok –en witwaspraktijken uit de hand lopen’. Daarnaast is de premier van mening dat het Openbaar Ministerie daar ook aan mee werkt door te berichten dat zowel het aantal legale als illegale inwoners van Sint Maarten 40.000 bedraagt. ‘Dat aantal klopt natuurlijk niet’, zegt Marlin. ‘Als wij 20 duizend illegalen zouden hebben op 40 of 45 duizend, zou het over moeten stromen van illegalen. Het is jammer dat dit soort verhalen verteld worden. Het overgrote deel van Nederland weet niks van Sint Maarten, behalve wat men hoort of leest’. Hoog tijd dat hier verandering in komt.
Openbaar Ministerie
Marlin legt uit dat het OM een onderzoek doet en na vier a vijf jaar ligt er geen zaak voor de rechter. ‘En dat heeft niets te maken met politici die wel of niet corrupt zijn. Het functioneren van het OM laat heel veel te wensen over en dat moet aangepakt worden’. Onlangs was premier Marlin in Nederland voor een werkbezoek en sprak hij met premier Mark Rutte en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het ging toen onder andere over de staatsfinanciën en stemrecht voor bursalen. In september heeft Sint Maarten een aanwijzing gekregen voor financieel toezicht, waardoor de regering bezuinigt. Aan het einde van 2016 verwacht Marlin een klein overschot op de begroting.
Precair
Marlin noemt de huidige financiële situatie van zijn land 'precair'. Volgens hem is het begonnen met de schuldsanering van 180 miljoen gulden door de Nederlandse regering. ‘Nederland heeft die overeenkomst eenzijdig opgezegd’. De Sint-Maartense regering heeft er inmiddels van afgezien om via juridische weg te procederen en Marlin is daar duidelijk over: ‘De financiële situatie is wat het is. Ons standpunt is: je moet roeien met de riemen die je hebt.’
Ziekenhuis
Dinsdag meldde minister van Volksgezondheid Emil Lee dat de plannen voor een nieuw ziekenhuis op de lange baan zijn geschoven. Marlin gaat in op de reacties dat de groene partij haar beloften niet nakomt. ‘Er komt een nieuw ziekenhuis maar men staart zich blind op de beloften van de groene partij. Een jaar later was er geen nieuw ziekenhuis en geen concreet plan. Het is een prioriteit, maar we gaan niet volgende week beginnen met de bouw. Men verwacht dat er in augustus een aanbesteding zal plaatsvinden’.
Corruptie
Marlin merkt op dat verhalen over corruptie altijd gemikt worden op de overheid. ‘Je hoort nooit vanuit Nederland dat er corruptie is bij het OM. Ik zeg niet dat het er is, maar afgelopen jaar hadden we een rechter die in de stemfraudezaak heeft gezegd dat er klassenjustitie is. Vervolgens richt het OM zich op de arme stakkers die hun stem hebben verkocht, maar niet op de politici die de stemmen hebben gekocht. Je krijgt zo het gevoel dat er een plan is om Sint Maarten in een kwaad licht te brengen. Waarom weet ik niet’.
Actie!
Laat de negatieve beeldvorming je niet weerhouden van al het moois dat er te ontdekken is op Sint Maarten.
Recente reacties