• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom maandag in ons brein altijd zo lang duurt

Wat kunnen mensen toch creatief zijn. De menselijke drang naar vernieuwing vertaalt zich dagelijks onder andere in kunst en cultuur maar ook in de mode. Elke dag bedenkt een kunstenaar, couturier of gewoon een creatieveling wel iets nieuws. Mensen hunkeren al eeuwen naar een (her)bevestiging van hun bestaan, ‘wie ze zijn’ en erkenning voor ‘wat ze kunnen’. We claimen allemaal op een of andere manier wel ons 'bestaansrecht'.

 

Van de mannelijke conceptiepil, overigens nog niet helemaal legaal tot aan rijden op waterstof in het openbaar vervoer. We kunnen er wat van. Mensen blijven de behoefte hebben om te ontdekken, leren en die onuitwisbare nieuwsgierigheid te bevredigen. De één kiest daarbij voor een grootse aanpak en doet mee aan het SBS-programma 'Het beste idee van Nederland' terwijl de ander het iets meer binnenshuis houdt. De drang naar vernieuwing, maar sterker nog verbetering kost ons ook een vermogen. Denk aan onze infrastructuur, onze architectuur en de gehele cultuursector. Niet elke verandering is een verbetering, maar om een verbetering te realiseren is er wel degelijk verandering vereist.

 

Tijdloos bestaan
Tijd is eigenlijk een mentaal concept wat ons allemaal bezig houdt, bewust of onbewust. Onderzoek laat zien dat er wel verschillen kunnen zijn tussen het tijdsbesef van personen afhankelijk van de plek waar zij wonen. Elke menselijke ontmoeting daarentegen is uniek en zal nooit exact op dezelfde wijze opnieuw plaatsvinden. Objectief bekeken gaat de tijd natuurlijk nooit sneller of trager dan anders, echter zo percipiëren onze hersenen het wel: aan maandagochtenden en vrijdagnamiddagen lijkt soms geen einde te komen, maar het weekend is elke keer in een flits voorbij. Het brein is namelijk een complex netwerk van interne circuits dat de overvloed aan zintuiglijke informatie ‘live’ interpreteert op basis van uiteenlopende tijdsperceptie patronen.

 

Automatisch aangepast
Omdat we taken, situaties, stimuli en handelingen anders interpreteren naargelang hoe nieuw, spannend en/of belangrijk ze zijn, past ons brein de gewaarwording van de loop van de tijd in functie daarvan automatisch aan, meldt Express Business. Als je tijd als zoekterm invoert geeft Google ruim 161.000.000 resultaten. Men zegt dat tijd een onderwijzer is: ‘De tijd zal het leren’. Dat zou betekenen dat er een direct verband is tussen de tijd en onze leercurve. In de wetenschap spreekt men van één van de meest ongrijpbare concepten.

 

Zoals je weet wordt het begrip op verschillende manieren gebruikt, wat het zo veelzijdig maakt. In de wetenschapsfilosofie onderscheidt men drie velden:  
– Tijd als een proces buiten ons
– Tijd als een innerlijke beleving
–  Tijd als geconstrueerd concept (pragmatisch)

 

Moderne tijd
In onze moderne samenleving staat de verhouding tussen het maken van tijd wat resulteert in het hebben van tijd en nauwelijks of helemaal geen tijd continu onder druk, combinatie tussen nummer 1, 2 en 3. Bijvoorbeeld: tijd voor jezelf versus tijd voor anderen. De dimensie van tijd beïnvloedt ons een levenlang. Sommige keuzes zijn zelfs gebaseerd op tijd. Volgens de Britse psycholoog John Wearden heeft elk dier een interne klok en hebben ook mensen een bijzonder goed ontwikkeld gevoel voor tijd. Dat verklaart waarom we de timing van onze handelingen zo nauwkeurig kunnen reguleren, maar niet waarom sommige zaken in slow motion gebeuren. Dit, terwijl andere dan weer razendsnel lijken voorbij te gaan.

 

Nieuwe neurowetenschappelijke studies wijzen uit dat de tijd trager lijkt te gaan wanneer we nieuwe of spannende situaties beleven. Zo voelt een afdaling in een achtbaan dubbel zo lang aan als werkelijk, blijkt uit onderzoek van David Eagleman. Focussen op een bepaalde doelstelling zou de tijd dan weer sneller doen verlopen, wat betekent dat we vervelende taken draaglijker kunnen maken door af te tellen. Toch blijft het concept tijd ó zo multi-interpretabel.

 

Universeel
Een ander stel Britse wetenschappers toonde eerder aan dat tijd geen universeel concept is. Dit bleek uit een recenter onderzoek gericht op een stam in het Amazonewoud. Professor Sinha heeft daarmee aangetoond dat er minstens één taal en cultuur bestaat die geen concept heeft van tijd, zoals iets dat kan worden gemeten, of waarover abstract kan worden gesproken. Met andere woorden: Een leven zonder enige vorm van tijdsbesef. Over tijdloos gesproken…