• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe je balans tot kunst kan verheven

De kunst van het balans houden. Balans is de natuurlijke staat van alle dingen. Het is een universele regel van de natuur. In de oosterse wijsheid wordt dit aangeduid met Yin en Yang. Het hele concept van Yin en Yang is vrij complex maar ook heel simpel. In de oosterse wijsheid gaan ze ervan uit dat het concept Yin en Yang zelf veranderlijk is. Met andere woorden, iets wat Yin was kan nu Yang zijn en vice versa. Dit kan afhangen van de situatie, het tijdstip, de elementen, et cetera. Maar uiteindelijk wordt Yin en Yang gebruikt om relaties en balans aan te tonen. Maar waarom is dit belangrijk om te weten? Omdat ook wij als mens er naar streven om in balans te blijven.

 

Het streven naar balans zit diepgeworteld in ons. De natuur streeft continu naar balans en ook wij als mens zijn een product van de natuur. Wij hebben een natuurlijk mechanisme welke ons helpt balans te houden, namelijk ons gevoel. Alleen we luisteren daar niet altijd naar. Het denken in termen als Yin en Yang heeft mij heel erg geholpen om te bepalen wat ik nodig heb. Als je naar verschillende elementen in jouw leven gaat kijken met in je achterhoofd dat er balans moet zijn, dan worden sommige dingen opeens heel duidelijk.

 

Stress

Toen ik in 2011 een burnout kreeg, besefte ik na een tijdje dat mijn burnout een heel logische uitkomst was. Ik besefte dat de signalen er al lang waren maar dat ik ze heel lang genegeerd had. Stress is zo een signaal dat wij vaak negeren. Stress is zoiets normaals geworden dat wij het accepteren, maar eigenlijk is het helemaal niet normaal! Stress is één van die signalen die jou aangeven dat er iets mis is. Dus nee, stress is niet oke!

 

Praktische tips om balans te houden

Dus wat is de kunst van het balans houden? Heel simpel; het begint met luisteren naar jezelf, naar jouw lichaam en de signalen die jij krijgt. Een aantal voorbeelden: Voel je je gehaast? Neem een stapje terug. Voel je je lamlendig? Kom in actie. Voel je je overweldigd? Sluit jezelf even af. Voel je je verveeld? Daag jezelf uit.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van signalen en de bijbehorende acties; het één brengt het ander voort. Balans is in alles aanwezig maar vaak zijn wij uit balans. Een voorbeeld is iemand die teveel sport. Als jij jezelf verplicht om elke dag te sporten dan houd je dit misschien een maand vol totdat je geen zin meer hebt en dit in conflict komt met andere dingen. Doordat je teveel moet opofferen voor het sporten, raakt de balans verstoord, Maar als jij een manier vindt om sporten in te bouwen in jouw dagelijkse routine zonder dat het ten koste gaat van andere dingen die je wil doen, dan is er balans en houd je dit ook op de lange termijn vol.

 

Het ultieme balanceerkunstje

Hoe zit dit met betrekking tot werk? Ik denk dat werk wel het ultieme balanceerkunstje is. Je wilt tijd voor jezelf hebben maar doneert een heleboel tijd aan jouw baas. Je wilt voldoening halen uit wat je doet maar je moet ook gewoon brood op de plank brengen. Je wilt misschien veel geld verdienen maar ook tijd hebben voor je familie. Werk en carrière zijn vaak een trade-off: je offert het ene op voor het andere. De truc is om ervoor te zorgen dat dit in balans is. Als de balans naar de ene kant uitslaat dan ben jij niet tevreden en als de balans naar de andere kant uitslaat, is je baas misschien niet tevreden. Ook hier is het belangrijk om te luisteren naar jouw lichaam en jouw gevoel.

 

Jouw gevoel is de barometer van je leven

Jouw lichaam en gevoelens zijn de barometers van alles wat je doet! Word weer bewust van alles wat je voelt en ga voor jezelf na wat dit zou kunnen betekenen. Vaak weet je bewust of onbewust hoe het komt dat jij je voelt zoals jij je voelt maar je wil het niet onder ogen komen omdat het niet uitkomt of omdat je vindt dat jij je aanstelt of wat voor reden dan ook. Maar probeer jouw gevoelens slechts te observeren met als doel om meer over jezelf te leren. Hang er geen oordeel aan, verplicht jezelf niet tot actie of in-actie, maar probeer eerst gewoon te voelen wat je voelt. Hoe beter je in tune komt met jezelf, des te betere acties je zult ondernemen om meer balans te krijgen in jouw leven. En dat maakt jou uiteindelijk gelukkiger.

 

Gecoacht worden?

Jezelf ontdekken en ontdekken wat je echt wilt kan een moeilijk en eenzaam proces zijn. Soms is het fijn als je met iemand kunt praten die jou echt lijkt te begrijpen, die weet wat jij meemaakt en oprecht betrokken is bij je. Te kunnen leunen op iemands ervaring en hoop te kunnen putten uit iemand die een soortgelijk pad heeft bewandeld. Lijkt het je fijn om een keer persoonlijk met mij te praten, schroom dan niet en neem contact op.