In dit deel ga ik dieper in op het 2e en 3e element van praktische psychologische dat ik in het vorige deel heb beschreven. In deel 5 zal ik uitleggen hoe je de kwaliteit van je leven kan bepalen en hoe de menselijke behoeftes zijn opgebouwd. Ben je ook benieuwd hoe je succes kan bereiken door mentale krachten?
Van donderdag 7 april tot en met zondag 10 april woonde ik het vierdaagse seminar ‘Unleash The Power Within’ van Tony Robbins bij. Tony staat bekend als de nummer 1 coach en motivatiespreker ter wereld. Al ruim veertig jaar staat hij absoluut aan de top en coacht hij mensen zoals Oprah Winfrey, Serena Williams, oud-president Bill Clinton en de ‘Wolverine’acteur Hugh Jackman. In deze blogserie deel ik mijn opgedane kennis en ervaring met je, zodat ook jij de kracht van binnenuit kan ontketenen.
De Triade
Zoals ik in deel 4 al aangaf worden onze levens bepaald door de betekenissen, die wij associëren aan de dingen in onze levens, die weer geschapen zijn door onze eigen persoonlijke psychologie en hoe we kijken naar de wereld. Oftewel, het geloof en de waarden die we hebben gecreëerd. Alle betekenissen zijn gedreven door onze individuele patronen van emoties en die hebben we allemaal. Kijk bijvoorbeeld naar jezelf. We kennen allemaal mensen die we graag om ons heen hebben omdat ze ‘happy’ lijken. We kennen ook allemaal mensen die constant gefrustreerd, verdrietig of boos lijken te zijn. We hebben allemaal een verscheidenheid aan emoties die we constant ervaren en deze emoties zijn gedreven door drie krachten, die de betekenissen vormgeven. De drie primaire patronen van emotie, getiteld de ‘Triade’.
De vormgevers van betekenis
De bron van alle emotie is een samenstelling van drie krachten, namelijk een patroon van fysiologie, focus en taal/betekenis. Fysiologie is een omschrijving van hoe jij jouw fysieke lichaam gebruikt, zoals ademhaling, houding en beweging. Focus is belangrijk omdat waar jij je op focust bepalend is hoe jij je zal voelen. De taal of betekenis komt voort uit het koppelen van woorden aan een ervaring. Dit kan de betekenis die we ervaren veranderen of beïnvloeden. Hoe uit zich dat in de praktijk?
Praktijkervaring
Fysiologie komt voort uit emotie en betekenis. Door in de juiste ‘state’ te geraken kan je jezelf oppeppen. Heb je weleens heel uitbundig gedanst of op en neer gesprongen? Hoe voelde jij je na afloop? Precies! Betekenis staat gelijk aan emotie en emotie staat gelijk aan het leven. Het is een kwestie van de manier waarop we over dingen denken te veranderen. Heb je weleens ondervonden hoe jij je voelt wanneer jij je focust op het gebrek van iets of op iets waar je geen controle over hebt? Voelde jij je dan niet gedeprimeerd? Laat het verleden daarom rusten. Focus zal ervoor zorgen dat je gelooft in wat je denkt dat waar is. De betekenis die jij zelf aan dingen geeft. Hoe voel jij je wanneer je ergens van overtuigd bent? Dat je ergens absoluut in gelooft?
Hoe doe je dat?
Volg de patronen van emoties die je wilt hebben. Vragen zijn vaak ook de antwoorden. Stel jezelf dus niet de vraag ‘hoe val ik af?’ want daarmee houd je het niet vol. Stel jezelf de vraag ‘hoe kan ik afvallen en van het proces genieten?’.
De ‘waarom-vraag’
Waarom doen wij wat we doen? Waar komen de emoties vandaan die ons gedrag bepalen? Je hebt in de vorige kopjes kunnen lezen dat je dit zelf kan beïnvloeden en daarvoor is het handig om te weten waar die emoties vandaan komen. Bewustwording geeft duidelijkheid en duidelijkheid geeft kracht! Vanuit menselijke behoeftes worden emoties opgebouwd. Als je weet vanuit welke emoties je gedrag wordt bepaald is het belangrijk om te beoordelen of dit gedrag je de gewenste resultaten levert. Misschien moet je ervoor kiezen om je gedrag vanuit andere behoeftes vorm te geven.
Wat zijn de zes menselijke behoeftes?
Er zijn zes menselijke behoeftes, fundamentele drijfveren die een ieder van ons binnen zich heeft, die ons voorwaarts dwingen in een zoektocht om een leven van betekenis te ervaren. Er is hier geen bewuste inspanning voor nodig. Onze wil om deze oerbehoeftes te behagen gaat automatisch. Deze zes behoeftes zijn: zekerheid, variatie, erkenning, verbondenheid, groei en bijdragen. De 1e vier behoeftes zijn oerbehoeftes en ‘groei’ en ‘bijdragen’ zijn spirituele behoeftes.
Bekijk welke behoeftes jij in jouw top 2 hebt. Die twee bepalen je gedrag. Weet ook dat depressie een proces is. De enige gedachte die echt pijn doet, is die van een beperkende overtuiging dat je zult falen. ‘De sterkste kracht in de menselijke persoonlijkheid is de behoefte van hoe we onszelf consistent definiëren’ aldus Tony.
Actie!
In deel 6 ga ik dieper in op de zes menselijke behoeftes. Deel 6 staat volgende week maandag weer voor je klaar op Internationaal Ambitieus. Voor nu kan je aan de slag met jouw Triade. Voel je vrij om je bevindingen met me te delen via comments en/of reacties.
Voor deze blogserie is het belangrijk om te weten dat het materiaal van Tony allemaal tot stand is gekomen door onderzoek door zowel van Tony als van zijn researchafdeling. Om te weten hoe we als mens blijvende verandering in onszelf en anderen kunnen creëren, heeft Tony onderzoek gedaan naar wat ons als mens vormt. Dit onderzoek heeft hem in staat gesteld om 50 miljoen mensen van 80 verschillende landen te helpen door ze fundamentele tools en strategieën te bieden, waarmee ze hun capaciteiten kunnen maximaliseren en de snelheid kunnen meten waarmee ze hun ware doelen en wensen kunnen behalen. De researchafdeling verzamelt en analyseert alle informatie en legt gemeenschappelijke patronen. Hij haalt het bij de beste mensen in hun vak om tot het allerbeste resultaat te komen.
Recente reacties