Drie jaar geleden emigreerde ik naar Aruba om daar te gaan werken in het onderwijs. In dit artikel ga ik in op de beslissingen die je moet nemen voordat je deze stap zet en wat er allemaal geregeld moet worden wanneer je op Aruba gaat werken.
Wanneer je hebt besloten om het onderwijs in Nederland vaarwel te zeggen en op Aruba (of één van de andere eilanden) te gaan werken, is het allereerst zaak om na te denken voor welke periode je wilt gaan. Bij de stichting waar ik voor werk, kun je kiezen voor een éénjarig of driejarig contract. Veel jonge meiden (en jongens) die net van de Pabo af komen en in Nederland geen werk kunnen krijgen, kiezen voor een éénjarig contract. Hierbij moeten ze zelf hun ticket betalen en vergoedt de organisatie verder geen onkosten. Wanneer je ervoor kiest om je minimaal drie jaar hier te vestigen, levert dit een aantal financiële voordelen op. Zo zorgt de stichting onder andere voor jouw ticket. Ook mag je een bepaald aantal kubieke meter inboedel, kleren en andere zaken laten verschepen op hun kosten en mag je jouw auto meenemen. In hoeverre dat verstandig is, is een andere vraag omdat veel automerken geen eigen garage op het eiland hebben en materialen dus niet of moeilijk te krijgen zijn.
Geregel en geregel
Als je eenmaal bent aangekomen, begint het grote geregel van inschrijven bij de verschillende instanties. Ik kan me herinneren dat toen ik in Nederland in het vliegtuig stapte dacht: “Zo, het ergste geregel en de ergste stress is achter de rug”. Het was maar goed dat ik niet wist wat me nog te wachten stond, want het geregel en gestress uit Nederland was niks in vergelijking met het geregel en gestress hier op Aruba!
Je moet je inschrijven bij Censo, vergelijkbaar met het gemeentehuis in Nederland. Een bankrekening openen. Een zorgverzekering aanvragen. Een telefoonnummer aanvragen. Huurauto regelen. Zoeken naar woonruimte. Als je dat gevonden hebt: elektriciteit en water op jouw naam laten zetten. Als jouw eigen inboedel en auto zijn aangekomen, moet je regelen wanneer je de auto ophaalt en wanneer de verhuizing plaatsvindt. Je nieuwe adres moet doorgegeven worden bij Censo. In de meeste gevallen moet je ook nog zelf achter jouw woon- en werkvergunning aan, maar ik had het geluk dat de stichting dit voor me regelde. Er is hier nog weinig wat digitaal geregeld kan worden, dus overal moet je persoonlijk naartoe, en het is niet vreemd om dan twee uur in de rij te moeten staan. Als je dan niet de juiste papieren bij je hebt, word je doodleuk weggestuurd en kun je de volgende dag weer achteraan sluiten. Tel daarbij op dat je nog nergens de weg weet en dus in het begin over elk ritje na moet denken. Ook ken je nog weinig mensen die je kunnen helpen, dus je kunt je voorstellen dat de eerste weken en maanden vrij stressvol zijn. Tip: als het lukt, probeer dan naar de instanties te gaan in de week voordat het salaris gestort wordt. Veel mensen betalen hun rekeningen voor telefoon, water en stroom persoonlijk bij de instanties. Dit moet voor de 8e van de maand betaald worden. Ga je tussen de 9e en 21e (daarna worden de eerste salarissen weer gestort), dan is het aanzienlijk minder druk, zeker in de paar dagen voor de 21e.
Uiteindelijk komt het goed
Ondertussen ben je ook al begonnen met werken, wat op zich ook al een hele verandering is ten opzichte van werken in Nederland. Bij elke nieuwe baan heb je tijd nodig om te wennen, zeker wanneer je naar een ander land emigreert. Nieuwe regels, andere gewoonten, andere omgangsvormen, andere taal, minder moderne materialen, andere werktijden en ga zo maar door.
Maar… als je dan een paar maanden verder bent, de administratieve dingen zijn geregeld, je een mooi huis hebt gevonden, de verhuizing achter de rug is, je elke dag kunt genieten van stromend water en elektriciteit (als deze tenminste niet is uitgevallen), je draai hebt kunnen vinden op werk, de weg een beetje kent op het eiland en rust hebt gevonden (want dat lukt zeker, kun je zeggen: I did it!
Recente reacties