• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Tips voor goede voeding en overgangsklachten

Ouder worden wil nog niet zeggen dat je oud bent. Wij worden alleen maar wijzer en bij het ouder en wijzer worden, ervaren wij veranderingen in lichaam, ziel en geest. Met name vrouwen in de overgangsperiode hebben hier last van. Maar wat gebeurt er eigenlijk met ons lichaam?

Ouder worden komt met gebreke. Althans, dat is wat men zegt en veelal de ervaring. De gebreken starten soms voor of rond de overgangsperiode. Het lichaam verandert langzaam. Wat ook vaak gezegd wordt, is dat bij het ouder worden minder behoefte is aan bijvoorbeeld vlees of grote maaltijden. Gelukkig wat de grote maaltijden betreft, want niet de grootte van de maaltijd maakt de maaltijd volwaardig. Een volwaardige maaltijd bevat alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Dagelijks volwaardige voeding binnen krijgen is daarom belangrijk. In de onderstaande tabel wordt een voorbeeld dagmenu vanaf de leeftijd van 50 jaar en ouder weergegeven.

 

Overgangsklachten bij vrouwen
Tussen het 40-50e levensjaar komen vrouwen in een fase waarin zij de laatste menstruatie zullen krijgen. Deze periode heet de menopauze. Maar voor die tijd én ook daarna ontwikkeld zich een periode van hormoonveranderingen. Deze periode wordt de overgang genoemd of climacterium. Het lichaam maakt steeds minder van het hormoon oestrogeen aan.

 Functie oestrogeen
Het hormoon oestrogeen heeft onder andere de functie om de aanmaak van vetcellen rondom de buikstreek en het bovenlichaam te beperken en stimuleert de aanmaak van vetcellen rondom de billen en heupen. Wanneer het lichaam minder tot geen oestrogeen meer produceert, wordt de aanmaak van vetcellen rondom de billen en heupen minder en rondom de buikstreek en het bovenlichaam juist meer. Dit is niet gunstig voor een vrouw omdat hierdoor meer buikvet wordt ontwikkeld. Oestrogeen zorgt samen met progesteron (een ander hormoon dat samen door een kleine klier in de hersenen wordt gestimuleerd) voor de aanmaak van vruchtbare eicellen en de eisprong (ovulatie) waardoor een vrouw zwanger kan worden na gemeenschap. Wanneer er geen bevruchte eicel ontstaat, stoot de baarmoederslijmvlies alles af en gaat de vrouw menstrueren.

Vrouwen hebben maar een bepaalde hoeveelheid eicellen. Wanneer de voorraad eicellen in de eierstokken afneemt,  begint de overgangsperiode. Een wisselend menstruatiepatroon treedt op. En langzaam ontstaan ook overgangsklachten. Soms begint het met nachtelijk zweten en opvliegers. Deze periode heet premenopauze (pre betekent voor), dus periode voordat de echte menopauze begint.

Overgangsklachten en symptomen
De ene vrouw heeft meer last van de menopauze dan de andere vrouw. De klachten of symptomen kunnen per persoon verschillen. Sommige vrouwen hebben bijna nergens last van en andere heftiger en langer.

De meest voorkomende symptomen zijn opvliegers, nachtelijk zweten, maar ook gevoel van neerslachtigheid. Dus mannen, houd rekening met je vrouw wanneer ze een beetje neerslachtig is, komt door de overgang. Bij opvliegers ervaart men korte, wisselende momenten (paar seconden tot minuten) van een heftig warm tot heet gevoel, soms zelfs een koortsachtig gevoel met hevige transpiratie. Soms kan stress of alcohol dit gevoel versterken. Bij nachtelijk zweten kan het zo heftig zijn dat men van kledingstuk moet wisselen. Wanneer dit te vaak gebeurt,  kunnen slaapproblemen ontstaan. Men staat moe op en wordt prikkelbaar waardoor neerslachtigheid kan optreden. Overige klachten die kunnen optreden op korte termijn zijn droge huid, droge ogen en droge mond. Ook is de kans op het krijgen van urineweginfecties (blaasontstekingen) aanwezig. Daarnaast kan er bij het hoesten urineverlies optreden of bij springen tijdens sporten. Dit gebeurt omdat de slijmvliezen van de urinewegen dunner worden.
De overgangsklachten kunnen een aantal jaren duren, soms wel vijf tot tien jaar. Dit verschilt per vrouw.

Ik schrok hiervan toen ik hierachter kwam. Ik dacht, 'wat staat mij te wachten!?', maar goed de natuur is de natuur. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die elke dag meer dan een pak sigaretten roken, twee jaar eerder last kunnen krijgen van overgangsklachten. Dus jonge vrouwen die roken, aandachtspunt: stop met roken.

Aandachtspunten voor vrouwen
Voor, tijdens en na de overgangsperiode en ouder worden:

• Zorg voor voldoende kalk om de kans op osteoporose te verkleinen; drink dus melk, eet kaas, yoghurt en koolsoorten. Vier porties melkproducten per dag geven de noodzakelijke hoeveelheid kalk. Eén portie is bijvoorbeeld een beker melk, een bakje yoghurt of een plak kaas. Ook vitamine D is belangrijk. Dit wordt door uw huid gemaakt onder invloed van zonlicht en zit ook verrijkt  in margarine, boter, vis en eieren.

• Houd er rekening mee dat alcohol, koffie, thee en gekruid eten opvliegers kunnen uitlokken.

• Eet niet te veel zout. Aanbevolen wordt 5-6 gram per dag per persoon. Te veel zout in de voeding zorgt ervoor dat bij het plassen teveel natrium samen met calcium uit het lichaam gaat. Calcium heeft de functie om onder andere de botten te onderhouden en botontkalking te voorkomen.

• Aandachtspunten vitamine bij ouder worden:  vitamine D voor opname van calcium, vitamine C voor opname van ijzer , vitamine B2 voor vertering van koolhydraten,  vitamine B12 voor het zenuwstelsel en beenmerg.

• Minder zout verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Hoe?  Minder zout eten verlaagt de bloeddruk. Uit onderzoek blijkt dat bij iedere 2,5 gram minder zout per dag de bovendruk met 0,7 tot 1,8 mmHg afneemt.

• Een volwaardige voeding waar alle voedingstoffen zoveel mogelijk per dag aanwezig zijn. Variatie is daarom erg belangrijk.

• Eet gezond en probeer op uw gewicht te letten. Na de overgang komt u gemakkelijker aan.

• Zorg voor een balans in intake en beweging.

• Extra beweging helpt ook de opvliegers te verminderen. Dit gebeurt door het stofje endorfine dat vrijkomt tijdens het sporten.

• Omdat tijdens de overgangsperiode door minder aanmaak van oestrogeen meer buikvet wordt gevormd is extra sporten een pre.

 Fyto-oestrogeen
Om toch enigszins oestrogeen aan te vullen zijn er voedingsmiddelen die plantaardige oestrogeen bevatten. Deze voedingsmiddelen behoren onbewust tot onze gezonde voedingskeuze. Het is dan meer dan prettig voor vrouwen in de overgang om te weten dat deze voedingsmiddelen ook nog plantaardig oestrogeen bevatten. Plantaardig oestrogeen wordt ookwel fyto-oestrogeen genoemd. Het is geen voedingsmiddel maar een stof dat in voedingsmiddelen voorkomt. In de voeding komt fyto-oestrogeen voor in bijna alle peulvruchten (pesisoorten) zoals alle erwtensoorten, bruine- en witte bonen, linzen, kikkererwten en sojabonen. Maar ook in noten, alfalfa (een soort taugé) en in lijnzaad, sesamzaad, granen (meergranenbrood) en in groenten zoals broccoli, kool en in fruit zoals aardbeien, abrikozen.

Voor meer info omtrent dit onderwerp kunt u mailen naar : in**@di**************.nl