• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Het drama van talentenjachtshows

Ondernemer Patricia heeft het er maar moeilijk mee. Terwijl zij zo ambitieus is, is haar partner het tegenovergestelde. Hij vindt het allemaal wel goed zo en wil vooral genieten op de bank na een week werken. Op zich niet zo erg, maar het is iets anders wat Patricia merkwaardig vindt… Haar partner zit helemaal in de afvalraces op tv. 
 
Kijkcijfers
The voice, Voice Kids, Ultimate Dance battle… Het zijn stuk voor stuk voor programma's met dezelfde formule. Hoe simpel het ook mag zijn, als kijker word je meegesleept door de dramatiek rondom de afvalrace. Patricia's partner gaat er zo in op dat het soms spanningen tussen hen oplevert. 'Schat, het is televisie dus het draait om de kijkcijfers.' Patricia voelt zich soms machteloos als ze ziet hoe haar partner schreeuwend zijn onvrede uit over het wegstemmen van een kandidaat. In zijn ogen had er natuurlijk een ander weggestemd moeten worden.
 
Mijn keuze, juiste keuze
Het begon al bij het eerste seizoen van Idols. Jim, die toen als 15-jarige nog niet zo stabiel was als nu, werd verweten dat hij ondanks dat hij elke week in de gevarenzone zat telkens de dans wist te ontspringen vanwege zijn looks. Patricia herinnerde haar partner er aan dat het programma op een commerciële zender wordt uitgezonden en dat het doel van zo een zender draait om kijkcijfers. 'Jim trekt kijkers dus die zit minimaal tot de finale in het programma'. Haar partner vindt het allemaal onzin en zegt dat iedereen met verstand weet dat Hind de beste stem heeft. 'Tuurlijk schat, jouw keuze is de juiste keuze en daarom moet heel Nederland ook zo stemmen he'. Je raadt het al… Ruzie.
 
Plat vermaak of diepgang
The Voice is een programma dat je eens zou moeten analyseren. John de Mol weet dat drama werkt en zorgt ervoor dat jij als kijker een band ontwikkelt met de kandidaat of meerdere kandidaten, waardoor je sympathie krijgt voor jouw favoriet. Men discussieert erover op school of op het werk en iedereen verdedigt zijn of haar favoriet. Het gaat dan allang niet meer om hoe goed iemand is, maar meer om het medelijden. 'Nee, die moet winnen want haar moeder is ziek' of 'O, ja dat is een goede reden om het programma te winnen'. Het programma maakt dus veel los en dat is goed voor de kijkcijfers.
 
Kwaliteit of resultaat?
Als een programma veel inhoud heeft is het voor de grote massa niet interessant. Men wil vermaakt worden, dingen beleven, mee worden gesleept in de dramatiek. Ontsnappen aan de werkelijkheid, zich verplaatsen in 'celebrities'. Als je wilt overleven als programma, productie of zelfs als zender, zal je datgene moeten doen wat nodig is voor het resultaat, oftewel… Kijkcijfers. Patricia merkte op dat in haar omgeving men zich niet zo bewust opstelt van dat fenomeen. En dat terwijl iedereen het eigenlijk wel weet.
 
Drama
Het drama van de talentenjachten zorgt dus ook voor drama thuis. In ieder geval bij ondernemende Patricia en ook bij ambitieuze Ian. Hun mindset is anders ontwikkeld doordat ze ondernemen. Ze denken in 'business' en handelen daardoor als leider en minder als volger. Zij verplaatsen zich in de producent van het programma en minder in de deelnemers van het programma. Laat dit verschil van inzicht niet leiden tot drama in de relatie!