Er zijn zoveel situaties waarin een conflict te wijten is aan het gebrek aan luisteren. We denken vaak dat we weten hoe we moeten luisteren, maar helaas is dit maar bij een klein percentage het geval. De reden hiervoor is dat onze mind ons luisteren beïinvloedt.
Onze mind fungeert dan als een filter om de informatie die we binnen krijgen te transformeren naar onze persoonlijke situatie. Daarna verwerken we het. Het resultaat is dan een vervorming van de boodschap die de ander probeert over te brengen.
De verkeerd geïnterpreteerde werking van de mind
In mijn vorige artikel Onbewuste Beïnvloeding heb ik het al eerder gehad over de werking van de mind. Even kort door de bocht; wat voor de meeste mensen geldt, is dat de mind een verkeerd geïnterpreteerd overlevingsmechanisme is. Het scant de gehele dag door de externe wereld op overeenkomsten uit al eerder meegemaakte levenservaringen. Maar ook op overgenomen geloofsovertuigingen van onze omgeving. Mits je je hier bewust van bent, resulteert dit in een vertroebelde kijk op de realiteit.
Gehoord worden is geen luisteren
Hoe vertaalt dit zich nu naar het luisteren? Je mind scant de woorden van de ander, op zoek naar overeenkomsten. Zodra deze gevonden is, wordt de herinnering daarvan al geactiveerd. Op dit moment verschuift de focus van de woorden van de ander naar de beelden of het gesprek in ons hoofd. Hier stopt het luisteren en kunnen we dit in plaats van luisteren, beter ‘horen’ noemen. Je wordt letterlijk gehoord, maar niet begrepen. Vele van ons kunnen dan niet wachten totdat we zelf kunnen gaan vertellen. Sommigen hebben niet eens het geduld om te wachten totdat de ander uitgesproken is, en onderbreken het gesprek.
Emotioneel scannen
Op het moment dat onze mind actief is, worden er naast herinneringen ook emoties geactiveerd die verbonden staan aan deze herinneringen. Als de emotie steeds meer grip krijgt op je zijn, heeft dit een nog grotere impact op het interpreteren van de woorden van een ander. In sommige conflicten kunnen zelfs twee individuen hetzelfde zeggen, maar omdat de mind zo actief is, worden er slechts enkele gedeeltes van een zin gehoord die compleet uit de context weggenomen worden, waardoor de mind er een geheel andere betekenis aan kan gaan geven. Hierdoor lijkt het net of de ander tegen je is.
Actief luisteren
De herinnering is een tweede gesprek die je met jezelf voert terwijl de ander aan het praten is. Als je je hier bewust van bent, dan krijgt het tweede gesprek de overhand, waardoor je niet meer aanwezig bent in het gesprek. Je kunt dit meestal zien als mensen glazig naar je kijken of gewoon simpelweg staan te popelen om te reageren. Actief luisteren is niets anders dan aanwezig zijn in het gesprek in plaats van het hoofd. Je laat iemand volledig uitpraten. Daarbij is het jouw taak om intern de werking van jouw mind te observeren en bij te sturen en stil te krijgen. Observeren en bijsturen is niets anders dan elke keer je focus verschuiven van de getriggerde herinnering naar de woorden van het individu waarmee gesproken wordt. Hierdoor ontstaat er een kalme stilte in jezelf.
Wijsheid
In interactie is actief luisteren niet alleen prettig voor de ander, maar ook heel leerzaam voor jou. Of je nu in een zakelijk gesprek zit of in een gesprek met je partner, in ieders verhaal kan een leerproces voor je verborgen zitten. Het kan ons verbinden met oplossingen voor problemen waar we zelf mee zitten of het kan ons zelfs een goed gevoel geven als we een ander kunnen helpen met hun situaties. Als je een gesprek met een ander aangaat, heb je er alleen iets aan als je ook daadwerkelijk luistert naar wat de ander te zeggen heeft. Stel je eens voor dat de gehele wereld dit zou doen, dan zouden er een stuk minder conflicten zijn. Maar het begint toch echt bij jezelf…
Recente reacties