Wanneer het op ambitie en ondernemen aan komt, gaat er altijd wel een emotionele connectie aan vooraf. Dat kan een emotionele connectie zijn met collega’s of met werknemers, maar doorgaans is juist de connectie met jezelf bepalend voor je succes. Om succesvolle relaties met anderen te kunnen hebben, moet je eerst jezelf kennen en weten waarom je kiest wat je kiest.
Zodra je het woord ‘relaties’ noemt, legt men direct de verbinding met een liefdesrelatie oftewel een relatie met een ander. Je hoort ook vaak over tegenslagen in de liefde. Over dat men zich op de ander verkijkt of dat het anders loopt dan verwacht. Het is alsof je telkens dezelfde persoon aantrekt en als dat een verkeerde keuze is, heb je een groot probleem. Daarom is het goed om te weten waarom je steeds op de verkeerde valt.
Geschikt? Afgewezen!
Volgens filosoof Alain de Botton zijn we allemaal op zoek naar die ene grote allesoverheersende liefde, die soulmate voor het leven, die perfect bij ons past. Tegelijkertijd vraagt hij zich af of die wel bestaat en of we dan wel goed zoeken. Hij geeft ook het antwoord: NEE. 'We zijn veel perverser dan dat. Geschikte kandidaten, oftewel geduldige, begripvolle en betrouwbare gegadigden, wijzen we meestal juist af’.
Gebrek van de ander
De Botton werd geïnterviewd door het Belgische tijdschrift Humo en gaf daarin aan dat we vaak voor de verkeerde vallen, omdat we ons aangetrokken voelen tot het gebrek van de ander. ‘We vallen voor het feit dat iemand zich moeilijk kan hechten of zich juist enorm aan je vastklampt. Je kiest voor iemand zijn wond, voor de pijn die je herkent. We denken dat we in de liefde geluk zoeken, maar waar we in werkelijkheid op uit zijn, is vertrouwdheid'. De Botton verklaart in dit interview dat er maar weinig mensen zijn die geen last hebben van dergelijke gevoelens. ‘Ach, je zou verbaasd zijn mocht je weten wat geliefden elkaar allemaal aandoen, hoe bang iedereen is en hoe gek en losgeslagen ze daarom doen'.
Twee groepen
Volgens De Botton zijn mensen in twee groepen te verdelen. 'Aan de ene kant heb je degenen die vermijdend zijn. Zij stellen dat ze wel een hechte, emotionele band willen, maar dat anderen hen zo vaak zonder reden teleurstellen. Hun angst om gekwetst te worden als ze iemand te dichtbij laten komen, is een teken dat deze mensen makkelijk alleen kunnen zijn', aldus De Botton. De andere groep zijn degenen die angstig zijn. Volgens De Botton verlangen zij naar een heel intieme band en vinden ze dat anderen nooit de toenadering wensen waarop zij hadden gehoopt. ‘Ze zijn constant bang dat zij de ander meer waarderen dan de ander hen. Ze klampen en vragen, terwijl de eerste groep zich terugtrekt’.
Het ironische is dat die twee uitersten zich tot elkaar aangetrokken voelen en zo meestal in een vreselijke vicieuze cirkel belanden. ‘Hoe meer de klamper klampt, hoe banger de vermijder wordt'.
Actie!
8 december is het thema bij Speaker’s Night ‘het geheim van succesvolle relaties’. Drie dames zullen dan vertellen hoe zij hun grote angsten hebben overwonnen en omgezet in een succesvolle relatie. Het programma wordt aangevuld met een auteur over de fundering van relaties. Klik hier voor meer informatie.
Recente reacties