Vorige week was ik drie dagen in België voor verschillende afspraken. Meestal neem ik naast mijn afspraken ook de tijd om de cultuur van de stad waar ik me op dat moment begeef beter te leren kennen. Afgelopen week was ik voor het eerst in Brussel. Deze stad is zeer imposant om haar vele moderne gebouwen, tweetaligheid, zakelijke sfeer, maar zeker ook door de diversiteit aan personen van verschillende afkomsten. Welke kansen biedt dat voor Nederlandse ondernemers?
De hoofdstad van België en Europa, Brussel, telt rond de 176.000 inwoners en 163 verschillende nationaliteiten. Volgens socioloog Hofstede is etnomarketing 'het verkopen van diensten en/of producten aan consumenten met een andere etnische en/of culturele achtergrond waarbij alle instrumenten van de marketingmix zijn aangepast aan de in de doelgroep gangbare normen en waarden.'
Bij etnomarketing wordt dus sterk rekening gehouden met de etnische oorsprong van de doelgroep. Denk hierbij aan supermarkten die bijvoorbeeld meer Surinaamse producten, zoals Fernandes of Surinaamse rijst verkopen en die hun aanbod aanpassen op het aantal mensen met een Surinaamse achtergrond die in de straal van de supermarkt wonen.
Groeiende doelgroep
Op dit moment telt de wereldbevolking rond de 7,5 miljard personen. Tegen 2050 zal dit groeien tot 9,4 miljard mensen. Er wordt voorspeld dat de totale moslimbevolking in deze periode wereldwijd met 73% zal groeien. Dit betekent dat er tegen 2050 ongeveer 2,8 miljard moslims zijn, oftewel 30% van de wereldbevolking. Uit onderzoek blijkt dat deze groep een specifieke vraag heeft wat voeding en drank betreft. In België is wordt deze behoefte nog niet vervuld. Wellicht kan het Nederlandse bedrijfsleven daarop inspelen.
In België heeft 19% van de bevolking een allochtone achtergrond. De steden Brussel en Luik hebben de grootste groep allochtonen met 70% van de bevolking. In Vlaanderen is Antwerpen de stad met de grootste groep allochtonen, rond de 50% en Gent volgt met 43%. Een deel hiervan komt uit andere EU-landen, dus zal niet per se een exotisch of Mediterraans eetpatroon hebben. Toch zijn er kansen voor ondernemers uit Nederland die zich op de moslimgemeenschap richten vanwege het gebrek aan bepaalde producten.
Halalmarkt
Als Nederlands bedrijf liggen de meeste kansen op de halalmarkt, die nu goed is voor een omzet van 2 miljard euro per jaar. Supermarkten zien deze trend en spelen hier steeds vaker op in. Fayrouz is bijvoorbeeld het halalbier dat Heineken op de markt brengt.
Kortom, de etnische markt negeren is geen optie meer. Daarvoor is deze doelgroep te omvangrijk en haar koopkracht te groot. De vraag is nu aan u: wilt u inspelen op deze groeiende trend?
Recente reacties