Ondernemen over de grens wordt steeds populairder. Vooral voor Nederlandse bedrijven en daarmee dus ook voor andere landen waar het Nederlands wordt gesproken. Betekent dat dan ook gelijk dat dit zo makkelijk is als het lijkt? Wat zijn de voor- en nadelen? In een driedelige serie verwerk ik de bevindingen van vier experts op het gebied van internationaal ondernemen. Deel 3 gaat over rechten en regelingen in het buitenland.
Onlangs las ik een interview met vier experts op het gebied van internationaal ondernemen. Aan de hand van hun ‘best practices’ besloot ik om hun tips en adviezen te verwerken tot dit artikel. Alle vier spraken ze over kansen om over de grens te ondernemen, welke stappen noodzakelijk zijn voor succes in het buitenland en waar je als organisatie rekening mee moet houden als je in het buitenland gaat ondernemen.
Juridisch en fiscaal
In het buitenland is de wetgeving voor bijvoorbeeld consumentenrecht anders. Daarnaast moet je boven een bepaalde omzet, het drempelbedrag, BTW-aangifte doen in het land van bestemming. De procedures en (vaak papieren) formulieren hiervoor kunnen erg complex zijn. Als ondernemer moet je dus een juridische en fiscale partner zoeken die je op dit vlak goed advies kan geven en ervaring heeft met ondernemen in het buitenland.
Externe financiering
Als online webwinkel moet je ook goed nadenken over hoe je je product gaat verzenden, zodat je er genoeg marge aan overhoudt. Om de groei te versnellen in het buitenland heb je op DEN DUUR externe financiering nodig. Of je nou je aandelen verkoopt, crowdfunding inzet of leent van de bank doet er niet zoveel toe. Het gaat erom dat je er in ieder geval over nadenkt en de financieringsvorm vindt die bij jou en je bedrijf past.
Lokale markt
Systemen moeten op orde zijn, je moet de juiste mensen hebben en schaalbaar zijn. Medewerkers moeten de juiste mindset hebben om internationaal te ondernemen. Zorg ook dat je juridisch alles op orde hebt want ieder land heeft zijn eigen regels. Ook de logistieke inrichting moet tot in de puntjes zijn geregeld. Dat wordt nog te vaak onderschat. Je kunt er niet vanuit gaan dat je zomaar vanuit je nationale vestiging met een nationale logistieke dienstverlener in het buitenland kunt gaan bezorgen. Dat kan in de praktijk duur uitpakken. Oriënteer je daarom goed op de mogelijkheden van de lokale markt.
Belofte maakt schuld
Je moet er rekening mee houden dat je met een webshop in het buitenland sneller tegen een claim kunt aanlopen. Zorg er dus voor dat je juridisch alles op orde hebt. Maak je beloftes altijd waar. Leveren binnen 24 uur is ook echt binnen een dag leveren. Zo niet, dan raak je snel uit de gratie. Een goede marketingstrategie is ook essentieel. Schakel daarom specialisten in die een gevoel hebben met de markt waarop jij wilt opereren. Dat werkt wel zo efficiënt.
Kleine stapjes, effectieve resultaten
Klein beginnen is slim als je erachter wilt komen of jouw concept over de grens succesvol kan zijn. Zo begon Flinders in het buitenland in eerste instantie zonder eigen webshop, maar via Amazon. Hierdoor konden ze ontdekken wat werkte in een land en tussendoor de processen optimaliseren en waar nodig aanpassen, zonder financiële consequenties. Verder hebben ze ervaren dat het echt noodzakelijk is om samen te werken met lokale mensen. Zelfs in een land als België, dat veel overeenkomsten heeft met Nederland. Lokale mensen kennen de gebruiken van een bepaald land, de markt en spreken de taal. Je krijgt veel meer informatie terug over je product door hen bijvoorbeeld in te zetten op je afdeling klantenservice.
Actie!
Tijdens de handelsmissie zorgt Internationaal Ambitieus voor een kennismaking met de lokale markt, de juridische en fiscale aspecten. Houd de evenementen van Internationaal Ambitieus in de gaten om te zien wanneer de eerstvolgende handelsmissies zijn. Heb je deel 1 gemist? Die kan je terugvinden door hier te klikken. Ook deel 2 is beschikaar.
Recente reacties