Ondernemen over de grens wordt steeds populairder. Vooral voor Nederlandse bedrijven en daarmee dus ook voor andere landen waar Nederlands wordt gesproken. Betekent dat dan ook gelijk dat dit zo makkelijk is als het lijkt? Wat zijn de voor– en nadelen? In een driedelige serie verwerk ik de bevindingen van vier experts op het gebied van internationaal ondernemen. Deel 1 gaat over kansen…
Onlangs las ik een interview met vier experts op het gebied van internationaal ondernemen. Aan de hand van hun ‘best practices’ besloot ik om hun tips en adviezen te verwerken tot dit artikel. Alle vier spraken ze over kansen om over de grens te ondernemen, welke stappen noodzakelijk zijn voor succes in het buitenland en waar je als organisatie rekening mee moet houden als je in het buitenland gaat ondernemen.
Marktpotentieel
Door over de grens te gaan ondernemen, vergroot je het marktpotentieel. Nederland is een klein land met veel concurrentie en dat geldt ook voor de andere landen waar Nederlands wordt gesproken. Internationaal kun je als ondernemer nieuwe marktsegmenten aanspreken en je werkgebied flink uitbreiden. Online gaat dat snel en relatief eenvoudig. En vaak goedkoper, omdat je bijvoorbeeld niet per se fysiek aanwezig hoeft te zijn.
Mogelijkheden
‘Als je als onderneming ziet dat er potentie in het buitenland is, dan moet je die stap zeker wagen’, zegt één van de experts. Het heeft voor hem als ondernemer de ogen geopend en hij geeft aan dat er zoveel meer mogelijk is dan alleen ondernemen in eigen land. Deze ondernemer ging eerst van Nederland naar België en toen bleek dat zijn business succesvol was in beide landen, maakte hij de stap naar Engeland. Nu is hij met zijn bedrijf GoCustomized actief in negen landen. Hierdoor heeft zijn bedrijf een groei doorgemaakt, wat het in alleen Nederland nooit had kunnen realiseren.
Online platforms
E-commerce groeit, zowel B2B als B2C. Dat biedt veel groeikansen voor bedrijven die naar het buitenland willen. Het wordt ook steeds makkelijker door gebruik te maken van bestaande online platforms. Vroeger ging men met een handelsagent naar het buitenland om daar een verkoopafdeling op te tuigen. Nu kun je met een webshop al in het buitenland actief zijn en met een platform als Amazon wordt het nog eenvoudiger. Men hoeft alleen maar het product er op te zetten om vervolgens in één keer het land te bereiken waarnaar men wilt exporteren.
Verrijking van kennis
Ondernemen in het buitenland biedt zoveel mogelijkheden. Je komt in aanraking met nieuwe culturen en talen. Elk land is net weer iets anders en die kennis verrijkt enorm. Het bedrijf Flinders kon dankzij de stap naar het buitenland zijn omzet vergroten en heeft nu meer slagkracht.
Actie!
Deze experts geven duidelijk aan dat er volop kansen zijn als je internationaal gaat ondernemen. Via Internationaal Ambitieus kan je dat al doen met behoud van taal. Houd de evenementen van Internationaal Ambitieus in de gaten om te zien wanneer de eerstvolgende handelsmissies zijn. In de tussentijd kan je ook vervolgartikelen deel 2 en deel 3 lezen.
Recente reacties