Op een dag als vandaag (dodenherdenking, red.) staat Nederland stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In een multiculturele samenleving als Nederland rijst soms de vraag op of ook Nederlanders met een andere afkomst hetzelfde beleven. Is die vraag zo raar of juist niet? En waarom is dodenherdenking tevens een moment van bezinning en daarmee het begin van iets moois?
Niet iedereen heeft herkenning bij het oorlogsverleden. Dat geldt ook voor de processie tijdens ‘De Passion’ waarbij er ook mensen zijn die niet direct ‘feeling’ hebben met het verhaal van Jezus Christus. Echter, het stilstaan bij dergelijke momenten doet wat met ons besef.
Besef
Herdenken van doden brengt je wellicht terug naar momenten waarop je een dierbare bent verloren. Een ander staat weer stil bij hoe snel het leven voorbij gaat. In beide gevallen is er sprake van bezinning en bezinning is goed. Even weer met beide voeten op de grond. Waar draait het allemaal om? Van welke fouten heb ik geleerd? Met welke mensen leef ik in onmin en wat is dat me waard? Bezinning is het begin van een stap richting verandering.
Bezinning
Als een leven zo kostbaar is, moeten we daar dan niet meer waarde aan hechten? Door bijvoorbeeld meer te genieten van het leven? Door te durven dromen? Door te gaan doen? Is het dan niet zonde dat we genoegen nemen met minder? Of dat we jarenlang boos blijven op een ander met het gevolg dat je spijt krijgt als je verneemt dat de ander ziek is of het leven heeft gelaten? Door dodenherdenking staat men weer even stil en ontstaat er bezinning. Vaak het begin van iets moois.
Spijt
Voor sommigen is het te laat… Bijvoorbeeld een ruzie waarbij het te laat is het nog goed te maken als iemand heen gaat. Of die ene dag niet op ziekenbezoek te gaan en vervolgens een dag later te horen dat iemand niet meer is. Gevoelens van spijt kunnen lang blijven knagen en een mens van binnen opvreten. Bezinning kan om die reden dus ook bevrijding brengen, maar daarover kan je morgen meer lezen in het artikel over Bevrijdingsdag 2017.
Ontdekking
Momenten van bezinning leiden ook tot het jezelf afvragen wat er gebeurt als je voor A kiest, waar je normaal gesproken voor B zou kiezen. Als je jezelf iets afvraagt, is dat misschien aanleiding om op ontdekkingsreis te gaan. Kennelijk ben je ergens benieuwd naar en zal je ‘spirit’ niet gerust zijn als er geen antwoorden op die vragen komen. Dat kan soms een kwelling teweeg brengen en een kwelling blokkeert jouw groei als persoon. Vooral als de kwelling voortkomt uit het kiezen voor zekerheid.
Bescherming
Zekerheid biedt comfort en bescherming. Die veiligheid kan je soms ook beperken in het najagen van je ambities. Op de lange termijn kan dat leiden tot een gevoel van ongeluk. De kwelling van het niet ontdekken of achterhalen van je innerlijke drang en verlangen om ergens kennis mee te maken. Is bescherming dan wel zo goed? Ja natuurlijk, want het houdt je in leven, maar het moet niet zo zijn dat het je beperkt in je leven.
Actie!
Gebruik de twee minuten stilte ook om tot bezinning te komen. Het komt je ondernemerschap en ambities ten goede…
Recente reacties