• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Manager vacatures! De beste leerschool voor ondernemende, ambitieuze professionals

 

Wat hebben ondernemers, ambitieuze professionals en leiders met elkaar gemeen? Ze zijn alle drie pro-actief, besluitvaardig en sterk in het nemen van initiatieven. Vaak zijn ze ook goed in het organiseren, coördineren en het verbinden van mensen. Als ondernemer, maar ook als ambitieuze professional, krijg je vroeg of laat te maken met de rol van manager. Een behoorlijke rol met vele verantwoordelijkheden. Hoe kan je daar het beste een basis voor leggen?

Door groot te denken en visie te ontwikkelen, kan je goed vorm geven aan je ambities en doelstellingen. Al dan niet bewust ben je dan bezig met plannen, organiseren en misschien zelfs al met controleren en leiding geven aan anderen. Het ondernemerschap draait om drie rollen, namelijk de artiest, de leider/manager en de ‘entrepreneur’. Je kan deze drie rollen allemaal tegelijk vervullen of in je hebben, maar 1 rol komt het sterkst in jou naar boven. In dit artikel zoomen we in op de rol van manager/leider. 

Wat doet een manager?
In iedere managementfunctie komen er een paar algemene principes terug. Het gaat daarbij om plannen, organiseren, leidinggeven en controleren. Deze vier stappen vormen een cyclus, die steeds herhaald wordt. Bij het plannen worden de activiteiten bepaald, die moeten worden uitgevoerd om de doelen te behalen. Het organiseren draait om samenwerking en het werk zo logisch en efficiënt mogelijk uit te laten voeren. Daarvoor is leiding kunnen geven belangrijk. Hoe boek je resultaten met mensen? Controleren is een check op het hele proces. Waar sta jij qua managementvaardigheden?

Welke competenties zijn hier voor nodig?
Een manager moet zowel mensen aansturen als oog hebben voor meer technische zaken zoals processen en planningen. Het stellen van prioriteiten is belangrijk. Qua competenties moet je kunnen plannen, organiseren, communiceren, sturen & beslissen, overtuigen, ondersteunen, delegeren, analyseren en stressbestendig zijn. Communicatie is hierbij belangrijk, net als het evalueren van het proces. Waar leer je deze competenties het beste? In de praktijk!

Praktijkervaring opdoen
Moet je dan wachten totdat je begonnen bent of kan je nu tijdens je studie of ontwikkeling al praktijkervaring opdoen? Ja dat kan! Jong geleerd is oud gedaan. In het eerdere artikel over waarom werken in de horeca het recept is voor een succesvolle carrière kon je al zien welke mogelijkheden ik benoemde. Moet je wachten tot je geluk hebt om te worden aangenomen voor een traineeship? Waarom zou je? Bij de NS zoeken ze in het hele land Assistent Winkelmanagers.

Gerelateerd: Bijbanen in de horeca en retail als recept voor een succesvolle carrière

Assistent zijn
Tijdens mijn studie ben ik assistent-hoofdsteward geweest bij de Amsterdam ArenA en vandaag de dag pluk ik daar de vruchten waar. Zowel in mijn carrière als in mijn huidige rol als ondernemer, profiteer ik van de ervaring en de competenties die ik toen heb ontwikkeld. Echter, bij de ArenA kan je daar niet direct voor solliciteren. Bij de NS kan dat wel. Zelfs als je dat parttime naast je studie of onderneming wilt doen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Klik hier.

Actie!
Er zijn nu gouden mogelijkheden om in korte tijd ervaring op te doen op het gebied van leidinggeven en aansturen, planning en administratie en wat er allemaal bij de verantwoordelijkheid voor de geldstroom komt kijken. Bij De Broodzaak en Julia’s zoeken ze ook naar assistent winkelmanagers. Via deze links verwijs ik je naar twee voorbeelden. Een voor Julia’s Amsterdam en een voor De Broodzaak Haarlem. Succes!