‘Mijn naam is Katherine Filesia en ik ben 26 jaar. Ik ben op Curaçao geboren en getogen en ben enig kind van mijn ouders. Ik heb op het Maria Immaculata Lyceum mijn vwo doorlopen en woon sinds 2009 in Nederland. Thans woon ik in Leiden en heb de studies Rechtsgeleerdheid en Notarieel recht aan de Universiteit Leiden succesvol afgerond. Momenteel ben ik werkzaam als kandidaat-notaris bij Schaap Advocaten Notarissen in Rotterdam en doe ik tevens een promotieonderzoek op het gebied van het trustrecht en de invoering van de trustfiguur in het Nederlandse recht aan de Universiteit Leiden’.
‘Van kleins af aan werd ik door mijn ouders gestimuleerd om mij op muzikaal gebied en sport te ontwikkelen. Ik heb vier jaar op pianoles gezeten en speel nog af en toe piano (als de tijd het toelaat) en in mijn vrije tijd speel ik tennis. Daarnaast houd ik ervan om literatuurboeken te lezen, te reizen, fotograferen en met nieuwe culturen kennis te maken’.
‘Door mijn socialisatieproces ben ik gevormd tot de persoon die ik vandaag ben. Ik ben iemand die ambitieus, leergierig en sociaal is. Ik houd van een borrel, nieuwe mensen leren kennen en ik probeer als kandidaat-notaris een bijdrage te leveren aan de maatschappij door betrokken te zijn- en evenwichtig te adviseren bij hoogte- of dieptepunten in iemands leven (denk aan een huis kopen, een testament opstellen of een bedrijf oprichten). Anderzijds kan ik ook iemand zijn die soms heel ongeduldig is. Door ambitie en gedrevenheid wil ik soms dat iets meteen lukt. Echter, door de jaren heen heb ik geleerd dat geduld een schone zaak is en dat fouten maken ontegenzeggelijk tot het leerproces behoort om later succesvol te zijn’.
Hoe was de eerste tijd na de emigratie van Curaçao naar Nederland?
‘Op 18e jarige leeftijd ben ik naar Nederland verhuisd. Ik moet eerlijk bekennen dat het vooral in het begin een onwennig gevoel was om alles en iedereen aan de andere kant van de oceaan achter te laten en zelfstandig te gaan wonen in een ander land. Voordat ik in Nederland kwam wonen, was ik één keer toen ik acht was, op vakantie in Nederland geweest. Toen ik eenmaal in Nederland was, moest ik alles zelf doen en voor mezelf opkomen, terwijl ik als enig kind heel gehecht aan mijn ouders was (en ben) en ik vaak door hen verwend werd. Ik werd bijvoorbeeld elke dag met de auto naar school gebracht en opgehaald. Ook had ik altijd de vrije keuze van wat ik wilde eten’.
‘Toch had ik in Nederland geen problemen om mij te acclimatiseren. Het eerste wat mijn vader tegen mij zei toen ik net in Nederland arriveerde, was: “Dochterlief, zorg dat je aan de introductieweek van de universiteit (de EL CID-week in Leiden) deelneemt, en als het moet betaal ik wel die 60 euro!!!”. Vanaf dat moment begon mijn integratieproces. Ik werd in mijn eerste jaar meteen lid van een studentenvereniging in Leiden en ging op reis met mijn studievereniging. Later ben ik zelfs voor de eerste keer in mijn leven gaan skiën en heb ik als buddy andere internationale studenten kennis laten met de Nederlandse cultuur. Ook heb ik op de universiteit lesgegeven aan eerstejaars studenten en ze gecoacht’.
‘Wat voor mij belangrijk is geweest tijdens het integratieproces, is het feit dat ik niet bang was om uit mijn comfortzone te treden. Zoals ik al zei, ik ben iemand die ervan houdt om nieuwe culturen te leren kennen. Dat is ook hier gebeurd. Ik blijf niet in mijn eigen subcultuur hangen, maar probeer te interacteren met mensen van verschillende culturen en afkomsten. Ik tracht ook te begrijpen hoe een persoon en zijn/haar cultuur in elkaar zit en wat ik hiervan kan leren’.
Welke stappen heb je vervolgens ondernomen om succes te bereiken?
‘Het belangrijkste citaat dat ik hanteer is dat van Mark Twain: “It’s not the size of the dog in a fight, but it’s the size of the fight in a dog”’.
‘Wat ik geleerd heb is dat je onverkort hard moet werken en niet moet denken dat alles vanzelfsprekend gaat. De meest succesvolle mensen hebben in het leven heel veel tegenslagen gehad en zijn hierdoor alleen maar sterker en wijzer geworden. Iedereen krijgt weleens met tegenslagen te maken in hun leven. Dat heb ik ook gehad. Ik weet nog heel goed toen ik in mijn eerste jaar mijn eerste tentamen niet had gehaald. Voor mij was het een ramp van jewelste, ik had zo hard gestudeerd en had toch geen voldoende gehaald. Ik begon zelfs te twijfelen of ik wel de juiste studie had gekozen. Ik heb urenlang huilend aan de telefoon gezeten met mijn ouders op Curaçao. Toen gaven zij mij een advies, dat ik nog steeds in mijn leven toepas: door tegenslagen moet je niet opgeven. Die horen eenmaal bij het leven. Analyseer wat je fout hebt gedaan en gebruik dat moment als ‘reality check’. Zie het als een leermoment en ga verder met je leven. Dat heb ik toen ook gedaan. Achteraf bleek dat ik het tentamen toch heb gehaald, omdat de docent een foutje had gemaakt en het gecorrigeerd heeft. Van die gebeurtenis heb in ieder geval geleerd hoe je om moet gaan met tegenslagen’.
‘Een andere belangrijke levenservaring is dat je jouw medemens moet behandelen zoals je behandeld wilt worden en voorts dat je ieder individu gelijk moet behandelen zonder aanziens des persoon. Als je je bekommert om je medemens, zul je merken dat je meer gaat bereiken in je leven, omdat een mens dan meer bereid is je succes of iets goeds te gunnen’.
‘Last but not least is het van belang om inspirerende mentoren te hebben die jou kunnen enthousiasmeren en stimuleren om het maximale uit jezelf te halen. In mijn geval waren dat mijn ouders, Percy en Glenda, die altijd in mijn kunnen hebben geloofd en die mij door dik en dun hebben gesteund. Daarnaast heb ik veel te danken aan mijn hoogleraren Pim Huijgen en Willem Zwalve die altijd bereid waren/zijn om mij op academisch niveau te coachen en te stimuleren. Ook ben ik heel dankbaar aan mijn kantoor Schaap Advocaten Notarissen die mij de kans heeft geboden om mij zowel persoonlijk als op professioneel gebied verder te blijven ontwikkelen’.
Welke tips kan je andere professionals geven om hun doelen te bereiken, die jij ook hebt toegepast
Geloof in je zelf. Werk hard. Netwerk en omring jezelf met personen die positief staan in het leven. Wees ‘open minded’ en ‘take nothing for granted’.
Wat zijn je doelen voor de aankomende tijd en wat wil je onze lezers graag meegeven?
‘In ieder geval wil ik mijn promotieonderzoek met succes afronden en mij op professioneel en persoonlijk gebied verder blijven ontwikkelen. Daarnaast ben ik samen met het Curaçaohuis en andere ‘professionals’ bezig om een netwerk van ‘professionals’ op te zetten en het ondernemerschap en samenwerking tussen de landen van het Koninkrijk te stimuleren’.
‘Wat mij hiertoe heeft gedreven is het feit dat mijn jaren in Nederland mij rijkelijk hebben gevormd voor uitdagingen in de toekomst. Ik probeer zowel in de praktijk als op academisch niveau mijn steentje bij te dragen aan de Nederlandse (kennis)economie. Evenzeer wil ik iets terug doen voor Curaçao, omdat ik een Curaçaose ben met liefde voor het eiland. Vanuit Nederland wil ik op een of andere manier mee werken aan de welvaart en het welzijn van het eiland en de samenwerking tussen de landen van het koninkrijk versterken’.
And remember: “It’s not the size of the dog in a fight, but it’s the size of the fight in a dog”
Recente reacties