• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe onzekerheid ons kan nekken

Heb jij ook weleens van die momenten? Dat alles tegen lijkt te zitten? Of dat je geen hoogte van je partner krijgt? Dat je moeite hebt met bepaalde collega’s, maar niet goed weet hoe je daarmee om moet gaan? Dit zijn dingen die we allemaal wel eens hebben meegemaakt of vaker mee maken, maar… Hoe ga je hier nu op efficiënte wijze mee om in de praktijk?

Je hebt mensen die het erbij laten zitten. Is toch gemakkelijk? Geen stress, geen confrontatie. Alles voor de lieve vrede. Dat is comfortabel, maar tegelijkertijd ook gevaarlijk. Als je niet duidelijk je grenzen aan kunt geven, loop je het risico dat men consequent over je heen blijft lopen. Dat kan kort of lang duren, maar uiteindelijk zal je exploderen als het je allemaal teveel wordt. Soms maak je dan meer kapot dan je lief is en dat is toch zonde?

Escalatie
We brengen de meeste tijd door op het werk en dus met collega’s. Het ligt dan ook voor de hand dat de kans op escalaties hier het grootst is. Men zegt weleens dat je werk en privé gescheiden moet houden, maar mensen zijn emotionele wezens. Als een collega een ongelukkige uitspraak doet waar je haren recht van overeind gaan staan, wordt het moeilijk om daar niets van te zeggen. We doen hierbij wel ons best om respectvol te blijven, maar de boel kan ook escaleren. Wil je dit voorkomen of genezen?

Aanname
Hierbij is het van belang om te beseffen dat mensen de neiging hebben om voor anderen te denken. Er worden aannames gedaan of dingen voor de ander ingevuld. Dit alleen al kan discussies veroorzaken of teweegbrengen. Door simpelweg te vragen wat iemand precies bedoelt met een bepaalde uitspraak kan je de lucht al klaren. Misschien is het wel anders overgekomen dan hoe het was bedoeld. Echter, effectief communiceren is niet altijd even makkelijk.

Thuis
Zolang je er niets van zegt, is er een kans dat je die negatieve lading meeneemt naar huis. Normaal gesproken is het weerzien met je partner iets waar je vrolijk van wordt, maar hoe langer je samen bent, des te meer alles als vanzelfsprekend wordt gezien. Al gauw worden er verwijtende woorden gesproken of er wijkt iets af van hoe het er normaal aan toe gaat en de vulkaan zal barsten. Om nog maar te zwijgen van dat er vaak geklaagd wordt over de dag op het werk over bijvoorbeeld die collega.

Normen en waarden
De meeste ruzies, discussies en meningsverschillen ontstaan door een verschil in normen en waarden. Een man komt binnen, zegt goedemorgen en vraagt hoe met zijn collega gaat, waarop de collega niet reageert. Een attent persoon zal bij zichzelf denken ‘wat is mijn collega asociaal zeg’ terwijl de ander zich misschien van geen kwaad bewust is, puur omdat die in zijn eigen wereld zat met zijn gedachten. Dit is een simpel voorbeeld, maar wel één die vaak voorkomt met alle gevolgen van dien.

Actie!
Deze situaties creëren een hoop onzekerheid wat weer kan leiden tot negatieve gevoelens zoals woede, verdriet of haat. Hiermee halen we onszelf uit onze kracht, terwijl we onszelf heel makkelijk in onze kracht kunnen zetten. Meer weten? Klik hier!