Tamira La Cruz (MBA) is eigenaar van MarkStra Caribbean en adviseert sinds 1995 internationale en lokale bedrijven, evenals Caribische overheden over strategische groei. Als gevolg hiervan heeft ze zowel een ongeƫvenaarde kennis van als een netwerk in het Caribisch gebied. Zij is een exportcoach namens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en heeft recent de importmogelijkheden voor CARICOM in kaart gebracht. Tamira heeft een diepgaande expertise in professionele zakelijke dienstverlening, media, consumentenproducten en -diensten. Daarnaast is ze ook erg actief op het gebied van klimaatactie voor bedrijven, voedselzekerheid en scheepvaart/vrachtlogistiek.
‘Als adviseur voor bedrijfsstrategie en export wordĀ ik vaak ingehuurd door lokale en internationale klanten die handel wilden drijven in Latijns-Amerika, uitsluitend gebaseerd op de grootte van die markten. Na een aantal pogingen, kiezen ze er vaak voor om hun aandacht te richten op de Greater Caribbean (inclusief de Britse, Spaanse en Franse landen). Hier zijn de 8 redenen waarom:
1.
Caribische eilanden hebben vaak reĆ«le behoeften waar lokale aanbieders niet aan kunnen voldoen. Dat is een kans voor buitenlandse bedrijven. Een van de kenmerken van kleine eilanden is hun beperkte middelen. Bijna alles wordt geĆÆmporteerd, ook vanwege schaalvoordelen. Daarnaast vormen relatief grote buitenlandse partners een goede aanvulling op kleinere lokale spelers. Grotere markten hebben schaalvoordelen. Ze vullen daarom de meeste behoeften lokaal in en willen dit graag blijven doen. Natuurlijk is het verhaal anders als het de bedoeling is om producten uit Latijns-Amerika te in te kopen.
2.
In het Caribisch gebied is ELKE potentiƫle partner of overheidsinstelling goed thuis in de logistiek van de internationale handel. Hun regelgeving met betrekking tot deviezen houdt ook rekening met de hoge mate van internationale handel.
3.
De Caribbean zijn over het algemeen middel- tot hoge inkomenslanden, die gewend zijn aan Noord-Amerikaanse, Britse, Nederlandse en Canadese kwaliteit, prijzen, voorwaarden, verwachtingen en handelspraktijken.
4.
De meeste landen spreken Engels. Het is moeilijk genoeg om met verschillende voorschriften te moeten omgaan. Het is geruststellend om dat te doen in een taal die u begrijpt.
5.
Sinds 2008 heeft CARIFORUM (CARICOM en de Dominicaanse Republiek) een vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie, de European Partnership Agreement. Het is vergelijkbaar met wat de Europese Landgebieden Overzee met de Unie hebben.
6.
Kleine eilanden zijn erg kwetsbaar voor natuurrampen en klimaatverandering. Ze hebben partners nodig om deze te overkomen. De Caribische eilanden zijn geen uitzondering. Ze zijn in een race om weerbaar te worden tegen klimaatverandering. Dat doel wordt waarschijnlijk alleen met internationale partners bereikt.
7.
Als u zaken doet op CuraƧao, kan hetzelfde bedrijfsmodel over het algemeen worden toegepast op de andere Caribische eilanden. Ze hebben dezelfde grootte, inkomen, economische pijlers, consumenten- en bedrijfskeuzes, uitdagingen, behoeften en toegankelijkheid.
8.
Tot slot, als u zaken doet op CuraƧao, heeft uw ‘CuraƧao-partner’ waarschijnlijk een gevestigd netwerk op de andere eilanden. We behoren vaak tot Caribische organisaties voor professionals, bedrijven, sector / industrie, toerisme en gemeenschap. Wij behoren niet tot de Latijns-Amerikaanse arm. Ik ben bijvoorbeeld lid van de Caribbean Institute of Management Consultants en Rotarian in een Caribische District’.
Meer info
Heeft u interesse om internationaal zaken te doen? Lees dan meer over onze handelsmissies!
Recente reacties