• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De do’s and dont’s van online ondernemen (deel 2)

In deel 1 zijn we ingegaan op de stappen die vooraf gaan aan het starten met een online onderneming. In deel 2 gaan we dieper in op inhoud en detail, zoals verplichtingen voor jou als webwinkelier om klantgegevens te beveiligen, jouw kosten voor betaalmethodes en hoe je het bestelproces het beste kunt inrichten. Wat wil de klant? En hoe zorg je ervoor dat je klanten sneller bij jou bestellen?

Wanneer je de producten levert, moet je de afgesloten overeenkomst schriftelijk of op een duurzaam toegankelijke gegevensdrager meeleveren. Denk hierbij aan garantie, serviceverlening en de mogelijkheid en wijze waarop de consument kan ontbinden. Deze informatie moet in ieder geval verstrekt worden. Verder kan je ook denken aan post –en bezoekadres, telefoonnummer van de helpdesk.

Ontbinden
Bij de gegevensdrager kan je zelfs een automatische ontbinding van een eventuele betalingsregeling opnemen als de consument het product retourneert en het geld terug vraagt. De klant moet dan ook zo spoedig mogelijk na de aankoop een bevestigingsorder toegestuurd worden. Zolang de klant nog geen bevestiging heeft ontvangen, heeft deze het recht de overeenkomst te ontbinden.

Klantgegevens
Als webwinkelier ben je ook wettelijk verplicht om klantgegevens te beveiligen tegen verlies of andere vormen van onrechtmatige verwerking. Dit is zo opgenomen in de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP). Neem daarom een SSL-certificaat. Dit betekent dat als er gegevens worden verstuurd voor bijvoorbeeld een account of bij een betaling, dit gebeurt via een beveiligde verbinding.

Boekhouding
Voor jou als ondernemer is het handig om minimaal 7 jaar je administratie te bewaren. Denk hierbij aan kasadministratie, kassabonnen, ontvangen facturen en kopieën van verzonden facturen, correspondentie, contracten, overeenkomsten en andere afspraken. Het is handig om te werken met een boekhoudprogramma aan en een zakelijke rekening te openen. Dat is extra handig aangezien je de betalingen online zal ontvangen.
 
Betaalmethodes
Online kopers rekenen 94 miljoen keer per jaar af met iDeal. Achteraf betalen kan via acceptgiro, maar tegenwoordig ook met systemen zoals Afterpay en Buckaroo. Omdat achteraf betalen klanten vertrouwen geeft, kan het je een omzetstijging opleveren.  Betaalt de klant niet? Afterpay werkt met incasso en Buckaroo met een garantieverstrekker. Zo weet je zeker dat je je geld krijgt. Creditcard is wereldwijd het meest gebruikte middel, maar de kosten voor creditcardbetalingen zijn vrij hoog.

Kosten
Als ondernemer draag je maandelijkse kosten of een eenmalig startbedrag af aan een creditcardmaatschappij. Per transactie betaal je ook tussen de 1 en 5%. Het terugdraaien van de verkoop en je geld terug krijgen kost ook geld. Ook wel chargeback genoemd. De kosten variëren tussen de 10 en 20 euro per chargeback. Paypal is eigenlijk iDeal, maar dan met creditcard. Google checkout is via je google account betalen, terwijl PostNL dat met Checkpay doet. De klant betaalt het  aankoopbedrag aan Postnl en als pakje is bezorgd gaat het geld van PostNL naar de webwinkelier.

Bestellingen
De sleutelwoorden voor bestellingen zijn ‘makkelijk, veilig en zorgeloos gevoel voor de klant’. Heb je veel bestellingen? Besteed het betaalproces dan uit aan een Payment Service Provider (PSP), een bundeling van diverse betaalmethodes. Als je meer dan 100 bestellingen per week jaar hebt kan je een contract sluiten met een pakketvervoerder. Kies er een die snel, flexibel, betrouwbaar en geautomatiseerd werkt.

Wat wil de klant?
De klant bestelt het liefst ’s avonds en verwacht het liefst een snelle levering binnen 24 uur. DHL staat goed aangeschreven en anders kan het ook via een koeriersdienst. Klanten zijn sneller geneigd een aankoop te doen als ze gemakkelijk, snel en het liefst gratis de producten kunnen retourneren. De kosten voor jou als webwinkelier verschillen. DHL is €4,95. Handig om per maand te betalen. Je kan online regelen dat de vervoerder je pakje komt halen. 92% van de online shoppers wil het product thuisgestuurd krijgen, terwijl 90% van de consument de voorkeur geeft aan een afhaallocatie in de supermarkt.

Diefstal
… en fraude zijn hoog. Calculeer het 'chargeback-risico' in. Dat is dat klant betaalt met creditcard en de bestelling na ontvangst probeert terug te draaien. Of zeggen dat ze het niet ontvangen hebben en geld terugeist. Dit risico kan je beperken door een handtekening bij ontvangst (track & trace), alleen bezorgen op huisadres (niet bij buren) of met Checkpay PostNL, waarbij de betaling is gekoppeld aan de levering van een bestelling.
 

Klik hier voor deel 3.