Het was het gevecht van de eeuw toen in 1971 beide ongeslagen boksers het tegen elkaar opnamen. Ali was de officiële wereldkampioen wiens titel door de Amerikaanse overheid werd ontnomen wegens dienstweigering tijdens de oorlog met Vietnam. Frazier werd de nieuwe kampioen en toen Ali’s boksverbod afliep konden ze uitvechten wie de enige, echte kampioen was. De denker of de doener?
Muhammad Ali was de denker. Joe Frazier de doener. Ali ging strategisch te werk in en buiten de ring, terwijl Frazier nergens aan dacht en gewoon vocht. Beide zijn met hun eigen tactiek wereldkampioen geworden, dus kennelijk kunnen beide tactieken succesvol zijn. Toch won Ali twee van de drie onderlinge confrontaties, dus zou je kunnen zeggen dat te werk gaan vanuit een strategie een grotere kans geeft op succes. Toch?
Denken versus doen
In het ondernemen heb je verschillende types en rollen. Veel ondernemers die ik ken zijn vooral van het doen, terwijl ik naast het doen ook een denker ben. Ik ben altijd een type geweest die niet zomaar roekeloos of radeloos te werk gaat. Als je moet werken vanuit waar je goed in bent, dan is het onverstandig om de dingen anders te doen omdat andere mensen dat zeggen. Je moet er zelf achter staan wil het zin hebben om je aanpak te veranderen. In veel situaties heb ik wel het advies van anderen gevolgd, met een uitkomst waar ik jammer genoeg voor waakte.
Achteraf is makkelijker praten dan gedaan
Natuurlijk is het een proces van leren en dat kan je achteraf ook zeggen, maar toch ben ik van mening dat je op voorhand ook op een manier te werk kan gaan die de uitkomst in positieve zin kunnen beïnvloeden. Ik ken ondernemers die vandaag uit enthousiasme volmondig ja zeggen, morgen weer van gedachten veranderen en een week later weer ja zeggen. Dat gedraai komt doordat ze vanuit gevoel handelen, terwijl ‘big business’ niet aan kans moet worden overgelaten. Dat vergt een plan van aanpak of in ieder geval een duidelijke koers die je moet afleggen om je doel te bereiken. Door dingen vooral te doen zonder na te denken leer je wel veel en in een hoog tempo, maar ik denk je dat prima kunt overwegen wanneer je vooral moet doen en wanneer het wijs is om na te denken.
Helikopter
Miljardair Richard Branson, succesondernemer en eigenaar van Virgin, staat erom bekend dat je vooral moet doen. Toch zegt zelfs hij dat je vanuit een duidelijke missie te werk moet gaan. Dat je als ondernemer je risico’s moet afwegen. Dat je uit je business moet stappen en er boven moet zweven alsof je het bekijkt vanuit een helikopter. Dan krijg je namelijk een beter overzicht van het systematische proces, dan wanneer je er middenin zit. Een verschil van werken in de zaak of werken aan de zaak. Het laatste is de weg naar succes en is noodzakelijk zodat je er objectief naar kan kijken.
Focus
Als je alleen maar aan het ‘doen’ bent, dan ben je eigenlijk aan het rennen en bestaat de kans dat je de grip op je kernactiviteiten verliest. Je kan pas gefocust te werk gaan als je weet waar je mee bezig bent. Ik heb het niet zozeer over het schrijven van een businessplan, maar wel over iets waar je op terug kan vallen als je even door de bomen het bos niet meer ziet. Voor mij werkt het business model canvas goed. Het geeft je inzicht in welke stappen je efficiënter kan ondernemen. Als je visie en missie vast staan kan je keihard gas geven en gaan.
Ondernemen = creativiteit + bedrijfskundigheid
Een goed idee hebben is alleen nog maar het begin. Ergens goed in zijn of een talent hebben voor iets, is ook alleen nog maar het begin. Natuurlijk ben je ondernemend bezig, maar de ondernemers die ik ken willen zoveel winst boeken zodat ze mensen kunnen aannemen en zelf niet altijd aanwezig hoeven te zijn. Meerdere vakanties in het jaar en absolute, en soms ook financiële, vrijheid. Nou, creativiteit gaat dat niet voor je doen. Als je zo een situatie wilt bereiken zal je op een gegeven moment je onderneming bedrijfskundig moeten uitwerken. Welk product of dienst verkoop? Wie zijn je klanten? Hoe ga je die bereiken? Via welke kanalen? Welke waarde heb je voor ze in vergelijking met je concurrenten? Heb je daar partners bij nodig en zo ja, met wie moet je dat partnerschap aangaan? Ik merk op netwerkgelegenheden dat veel zelfstandig ondernemers hier geen antwoord op hebben.
Vlieg als een vlinder en steek als een bij
En daarom gaat mijn voorkeur uit naar Muhammad Ali. Hij bewerkte zijn tegenstander buiten de ring met psychologie, door ze te intimideren om ze gek te maken. En in de ring vloog hij als een vlinder om zijn tegenstander om hem vervolgens te steken als een bij. Strategie is routemap naar succes en succes moet je beschouwen als een verplichting. Dat is niet iets wat je aan het toeval kan overlaten.
Recente reacties