• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ben je wel goed bij je hoofd?!

Facebook, Twitter, Instagram, RTL Boulevard. Het was niet te missen. Vorige maand is Kanye West na een mental breakdown opgenomen in een psychiatrische instelling. Gedwongen. Einde show. We horen natuurlijk wel vaker van Kanye West in de media. Zijn controversiële uitspraken, lichte hoogmoed, en wat op het oog lijkt ronduit narcisme (dat zijn talent in mijn ogen nogal overschaduwt). Als je onder andere goed luistert naar het meest recente album van de rapper, zou je denken dat dit niet zomaar uit de lucht komt vallen.

 

Op track 11 van het album ‘Life of Pablo’ waarschuwt hij zijn luisteraars al rappend over wat er bijvoorbeeld gebeurt als hij van zijn ‘meds’ af is;

 

‘See before I let you go, one last thing I need you to know. You ain’t never seen nothing crazier than me. This nigga when he off his Lexapro*’.

 

Lexapro: werkzame stof: excitalopram Wordt gebruikt voor de behandeling van (ernstige) neerslachtigheid, depressie en angststoornissen zoals paniekstoornissen, sociale angststoornissen en gegeneraliseerde angststoornissen (langdurig aanhoudende angst en bezorgdheid), en obsessieve-compulsieve stoornissen (dwanggedachten of dwanghandelingen).

 

Een schreeuw om hulp?

Het is niet de eerste keer dat een ‘ bekend persoon’ of zogezegd ‘ celebrity’ in het nieuws komt met betrekking tot mental breakdowns, opnames in instellingen of afkickklinieken. Onlangs was overal lezen dat Kid Cudi zichzelf had laten opnemen voor behandeling bij depressie en suïcidale neigingen, of zagen we dat zangeres Kehlani na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis belandde. Ondanks steun van fans worden deze personen ook veel door het slijk gehaald, of simpel gezegd uitgelachen door velen. Iets wat openheid over dit soort onderwerpen niet ten goede doet. Dit zijn serieuze kwesties en ik denk dat het anderzijds ook een goede ontwikkeling is dat dit out in the open gebeurt. Niet omdat ik deze mensen nou zo graag publieke pijn gun, maar doordat deze mensen dankzij hun verworven bekendheid onder een vergrootglas leven (denk bijvoorbeeld aan sociale media accounts of pers), krijgen wij deze verhalen en ervaringen te horen, en komt in beeld waar zoveel van ons niet over willen praten, maar waar we wel minimaal één keer in ons leven mee te maken krijgen. Hetzij omdat we zelf zulke klachten krijgen of omdat iemand in onze directe omgeving dat krijgt. Het is onvermijdelijk.

 

Ongeuite emoties

Cijfers laten zien dat ruim 4 op de 10 Nederlanders in hun leven te maken krijgt met psychische problemen. En wel, het is ook niet iets waar we ons voor zouden moeten schamen. Helaas denkt nog niet iedereen daar zo over en hoewel ik merk dat er in de ‘westerse wereld’ een shift gaande is omtrent dit onderwerp, is er nog een hoop te behalen. Steeds meer mensen zoeken hulp voor hun problemen of kiezen ervoor hun verhaal te delen om anderen te helpen. Helaas zie ik dit niet altijd terug in de omgeving waarin ik me fijn voel en me in het dagelijks leven vaak in verkeer; De donkere gemeenschap. De kleurrijke en smaakvolle wereld van de Surinamers, Antilianen en Latino’s. Het is prachtig. Vervuld met elementen die het leven mooier en kleurrijker maken. Een gemeenschap waarin we wijze levenslessen leren en de kracht uit putten om de grote boze wereld aan te kunnen. Maar die kracht om maar door te gaan en emoties of impact die een bepaalde situatie op ons heeft geen aandacht te schenken, kan ook een valkuil zijn.

 

‘Unexpressed emotion will never die. They are buried alive and will come forth later in uglier ways’ – Sigmund Freud

 

Actie

Het is belangrijk dat we stoppen met ons te schamen voor ons innerlijke gevoelsleven en er openlijk over praten als teken van kracht gaan zien in plaats van zwakte. Wij zijn complexe wezens en om deze openheid te kunnen creëren, is het nodig dat we kennis verwerven. Dan volgt begrip. En kunnen we hopelijk het taboe doorbreken dat vaak nog heerst als het gaat om mentale problemen.