• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Bent u klaar voor publiciteit?

"Ik wil bij De Wereld Draait Door aan tafel, want ik heb echt wat te melden. Echt." De zakenman strijkt door zijn lange haar. Zijn peperdure Breitling-horloge piept net onder de mouw van zijn fris gestreken witte overhemd uit. Ik knik en vraag naar zijn verhaal. Dan volgt een waterval aan woorden, zeker een kwartier. "Heeft u al eerder de pers benaderd?", informeer ik vriendelijk. Wat volgt is een ijselijke stilte. Ik blijf hem aankijken. "Eh…" Mijn gesprekspartner schraapt zijn keel. "Eh, nee."

"Hoe moeten journalisten dan weten dat u bestaat? En dat uw verhaal ertoe doet?" Weer valt hij stil. "Eh, via mijn website?", probeert hij.

Herkenbaar?

Is bovenstaande situatie herkenbaar? Maar al te vaak gaan ondernemers ervan uit dat ze zichtbaar genoeg zijn, omdat ze een website hebben. Of een blog. Of omdat ze twitteren. Of op LinkedIn staan. "Want", zo houden zij me voor, "dat is toch voldoende? Of niet?" Nou, gedeeltelijk. Uiteraard helpen alle online activiteiten. Toch is er niets zo sterk als een ouderwets goed persbericht. Een aantrekkelijk geschreven persbericht, dat dan weer wel. Een #SexyPersbericht, zogezegd.

Ik hoor u denken: "Leuk, Linda. Maar hoe schríjf ik dat, zo'n sexy persbericht?" Hier 5 manieren om uw persbericht superaantrekkelijk te maken voor de lezer én de journalist, the gatekeeper van het dagelijkse (online) nieuws.

1. Boeiend beeldmateriaal

Waar blijft uw persbericht zonder foto? Wat denkt u dat een journalist doet als hij kan kiezen uit:

a. een persbericht zonder foto;

b. één mét foto;

c. een persbericht met een aansprekende, opvallende foto…

Op de redactie bij de krant riep ik vaak: ‘Geen beeld? Geen geluid!’ Ofwel: als u geen beeldmateriaal meestuurt, is de kans op plaatsing stukken lager. Dus als u uw lezerspubliek wilt aanspreken, doet u dat dan met (professionele) foto’s. Zorg voor boeiend beeldmateriaal! Mocht u zelf niet weten hoe u daarvoor kunt zorgen, schakel dan een professioneel fotograaf in. Die weet er wel raad mee. Het hoeft niet de wereld te kosten en bovendien, zo’n foto betaalt zichzelf terug. Zeker als uw #sexypersbericht gratis geplaatst wordt.

2. Knappe kop

De meeste mensen scannen de krant en online (nieuws)sites. Als eerste kijken ze naar de foto, daarna naar de kop (titel) boven het artikel. En daarna volgt vaak het foto-onderschrift. Een 'knappe kop' boven uw persbericht is van levensbelang voor de mogelijke plaatsing. Zorg voor een pakkende kop, die de lezer uitnodigt, nieuwsgierig maakt of triggert. Een tegenstelling of ogenschijnlijke tegenspraak, bijvoorbeeld. Maar geef geen ruimte aan dubbelzinnigheid.

3. Flitsend fotobijschrift

Een foto-onderschrift of –bijschrift is meestal het derde onderdeel bij het krantenartikel dat bekeken wordt. Zorg er daarom voor dat het een flitsende tekst is. Stel uzelf de vraag wát of welk nieuwtje van uw persbericht de lezer uitnodigt om verder te lezen. Geef deze teaser ruimte in uw fotobijschrift zodat de lezer doorflitst naar de lead, de eerste alinea van uw persbericht.

4. 'n Lekker leesbare lead

Een lekker leesbare lead, wie wil dat nu niet? In die lead, de dikgedrukte tekst net onder de kop, staan de 5 W’s en de H: de Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en de Hoe. Die informatie ontbreekt nooit. Begin bijvoorbeeld eens met een stelling, en adresseer die aan de spreker, uw hoofdpersoon in het persbericht.

5. Spannend citaat

Heeft u alle bovenstaande punten aangepakt? Dan kan een scherp, spannend citaat in de broodtekst ervoor zorgen dat de lezer geboeid blijft. Een spannend citaat als tussenkop, mits kort en krachtig, zorgt voor lucht in de bodytekst bovendien. En maakt dat de lezer geboeid blijft, tot de laatste punt.

Meer weten? Neem gerust contact met me op via twitter@LindaMiriam

Auteur: Linda Graanoogstwww.sexypersbericht.online en www.rebrandmybrand.nl