• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Boekpresentatie Suriname Beken(d)t in het Tropenmuseum

Afgelopen zondag op 15 oktober 2017 vond de boekpresentatie plaats van Suriname Bekend(t) deel II in het Tropenmuseum in Amsterdam. Suriname Beken(d)t is een initiatief van professionele fotograaf Raúl Neijhorst. Met dit boek brengt hij de ondernemingen en activiteiten van bekende en minder bekende Surinamers in kaart. Surinamers die goed bezig zijn maar wat binnen de Surinaamse diaspora eigenlijk niet bekend is…

 

Het eerste deel van Suriname Beken(d)t verscheen in 2015. Raúl raakte zo geïnspireerd door dit project en had nog zoveel namen en interviews die hij wilde afnemen, dat hij besloot een tweede deel van het boek uit te brengen. Tijdens de boekpresentatie in het Tropenmuseum, nam hij de bezoekers mee in het proces van de totstandkoming van Suriname Beken(d)t deel II.

 

Algemene indruk

De sfeer tijdens de presentatie was lekker informeel en gemoedelijk. Het voelde alsof er een grote familie in de zaal zat. In zekere zin was dit ook zo want er waren veel vrienden, kennissen en connecties van Raúl aanwezig. Veel van hen waren zelf ook gefotografeerd en geïnterviewd voor dit project en kwamen hun steun betuigen en een exemplaar in ontvangst nemen. De presentatiestijl was lekker informeel en zeer interactief; het publiek reageerde op de verhalen en anekdotes van Raúl en stelde tussendoor ook vragen.

 

Wat ik ook zo leuk en typerende vond, was dat er zoveel mensen in de zaal zaten met schaafijs in hun handen of op hun schoot – ikzelf ook. Het schaafijs was een lekkere verkoeling op deze warme zondag.  Vooral omdat het een uitdaging was om bij het Tropenmuseum te komen vanwege de marathon die op hetzelfde moment plaatsvond.

 

Naast het heerlijke schaafijs van Daddy’s Cool, kreeg het publiek ook orgeade van Blezzi en lekkere barra’s en loempia’s. Raúl zorgde voor zijn gasten!

 

Persoonlijke indruk

Persoonlijk raakte ik enorm onder de indruk van dit project. Voorheen had ik er al wel van gehoord, maar ik wist het idee erachter nog niet. Door de uitleg en de filmpjes waarin duidelijk te zien was hoeveel werk, passie en liefde in dit project gestoken is, was ik verkocht. Raúl heeft prachtige foto’s gemaakt, leuke interviews afgenomen en de passie in dit project spat er gewoon vanaf. Bovendien, zoals acteur Borger Breeveld zei, is een boek een nalatenschap wat blijft. Het is een mooie manier om de prestaties van Surinamers over de hele wereld vast te leggen en ook bewustzijn te verkrijgen van de manieren waarop Surinamers bijdragen of hebben bijgedragen aan de maatschappij.

 

Ik ben een enorme voorstander van representatie, simpelweg vanwege het gegeven: ‘You can’t be what you can’t see’. Raúl vertelde al hoe kinderen geboeid in de boeken bladeren en ik denk zelf ook dat het hen hoop en inspiratie geeft om te doen en worden wie en wat zij willen.

 

Ontvangst

Het eerste deel van Suriname Beken(d)t werd over het algemeen positief ontvangen, maar Raúl deelde eerlijk dat er ook reacties waren van mensen die het weggegooid geld vonden, het niet eens waren met de personen die erin stonden of er juist níet in stonden. Dat is het nadeel; je kunt niet iedereen tevreden stellen. Ik vroeg hem dan ook hoe hij met tegenslagen en negativiteit omgaat en hoe hij zichzelf herpakt als hij het even niet zag zitten. Want dat zijn de bepalende momenten. Raúl vertelde mij dat hij zich op zulke momenten op de positieve mensen in zijn leven richt; zijn gezin, zijn vrienden, tevreden klanten en ‘fans’.

 

Toekomst

Waarschijnlijk komt er een deel drie van Suriname Beken(d)t, maar voorlopig gaat de fotograaf zich op zijn gezin richten. Daarbij geeft hij de volgende generatie de kans om op te bouwen, naam te maken en hun strepen te verdienen. Wie weet zien we Internationaal Ambitieus wel in de volgende editie. Of ikzelf – ik heb toch wel wat extra inspiratie opgedaan om naam te maken voor mezelf ;-). Zo zie je maar wat zo een project toch goed voor is. #representationmatters

 

Overigens beperkt Raúl zich niet alleen tot Surinamers. Hij denkt erover na om eventueel een Antillianen Bekend-serie te maken, dus houd hem in de gaten!

 

Actie

Wat we van Raúl en zijn project kunnen leren, is dat je je hart moet volgen en moet doen waar je in gelooft. Het is cliché, maar het is altijd hetgeen waar het weer op neerkomt. En zo zie je maar, als je het lef hebt om te gaan voor waar je in gelooft, je mooie dingen kunt creëren.

 

Wil je op de hoogte blijven van Raúl? Volg hem dan op Facebook. Je kunt ook de Facebookpagina van Suriname Beken(d)t volgen. Het eerste en tweede deel zijn allebei te bestellen in de webshop en via bol.com.

Voor meer informatie en filmpjes over dit project, klik hier.