Chris Wiersma is de directeur van De Nieuwe Bibliotheek Almere. 13 april staat hij als hoofdspreker op het programma bij Speaker’s Night. Chris heeft een mooie carrière opgebouwd waardoor zijn verhaal goed aansluit op het thema van de avond ‘De ultieme stap voor voldoening in je carrière’. Hoe schopte hij het als kind uit een eenvoudig milieu tot directeur?
In 1954 wordt Chris geboren als kind van een vader die vanaf zijn vijftiende al moest werken. Zijn vader is op zijn beurt weer een kind van de crisis van de jaren 20 en van de Tweede Wereldoorlog. Chris groeit op in een eenvoudig milieu. Het is dan ook een bijzondere gebeurtenis voor de familie dat hij naar het HBS kan. De Hogere Burger School, de voorloper van het vwo. Chris realiseert zich dat hij in een tijd opgroeit die symbool staat voor een periode waarin de overheid kansen en mogelijkheden creëerde, onder andere door middel van studiebeurzen.
Het begon in het oosten…
Chris komt uit Almelo en besluit te studeren in Groningen. ‘Een geweldige stad!’. Ook toen was het moeilijk om een beroepskeuze te maken. ‘Ik hield van lezen dus was het voor mij logisch om te studeren aan de Bibliotheek Academie’. Momenteel zit Chris op het niveau van 80 tot 100 boeken per jaar, waarbij zijn interesse vooral uitgaat naar literatuur, geschiedenis, politiek en biografieën. Al vroeg merkte hij op dat hij erg ambitieus was en dat hij zijn werk goed wil doen. In een tijd waarin er volledige werkgelegenheid bestond, wist Chris al vroeg dat hij een leidinggevende functie wil.
Carrièrespurt
Na zijn studie stroomt Chris meteen in op de arbeidsmarkt in een leidinggevende functie bij de bibliotheek. Hij stuurt dan 20 dames aan. Na twee jaar groeit hij door tot rayonmanager. Het gaat snel want na vier jaar is Chris adjunct-directeur om na acht jaar directeur te worden. Na tien jaar besloot hij dat het tijd was voor wat nieuws. Hij stapt over naar de gemeente Groningen in de rol van directeur Dienstverlening, maar al gauw komt hij tot de conclusie dat dit geen goede match is. Hij gaat weer terug naar de bibliotheek als directeur Provinciale Service Organisatie en stapt na vier jaar over naar de directeursrol bij De Nieuwe Bibliotheek Almere, waar hij nu al tien jaar staat.
Hoe maakte Chris deze spurt?
‘Ik ben behoorlijk gedreven’ legt Chris uit. ‘Ik wil het altijd goed doen en lever die prestatie vanuit een bepaalde bevlogenheid. Ik vind het ook belangrijk wat ik doe’. Chris leeft op als hij hierover vertelt en ik vul hem aan dat deze omschrijving veel raakvlakken vertoont met vervulling. Vanuit zijn lange loopbaan stel ik hem de vraag of hij heeft opgemerkt dat de tijden zich herhalen met het oog op de crisis en werkloosheid. ‘Er is sprake van herhaling, maar niets herhaalt zich exact op dezelfde wijze. Men zegt wel dat het enige wat we leren van de geschiedenis, is dat we niets leren van de geschiedenis!’.
Wat is de oplossing?
‘Serieel meesterschap. Zorg dat jij je vak op hoog niveau beheerst. Dat doe je door goed te worden in je vak, het bij te houden en dit tot top weet te verweven. Je moet er rekening mee houden dat je niet een leven lang hetzelfde werk zal blijven doen, zoals vroeger het geval was. Door je kennis, met name je kennis, en vaardigheden te ontwikkelen, kan jij anticiperen op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Vakken veranderen en/of verdwijnen en met serieel meesterschap kan je dat oplossen door één keer of vaker een overstap te maken. Je moet je loopbaan en je leven zelf inrichten.
Actie!
13 april vertelt Chris bij Speaker’s Night hoe hij voor voldoening in zijn carrière heeft gezorgd. Na afloop weet je hoe en welke stappen je moet nemen om naast een streven naar succes ook vervulling te verkrijgen in je werk. Voor meer informatie klik je hier.
Recente reacties