• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De do’s and dont’s van online ondernemen (deel 1)

Rond 2010 werd je als ondernemer bijna voor gek uitgemaakt als je niet voor een webshop koos. Velen voorzagen dat online winkelen spectaculair zou groeien en die voorspelling kwam uit. Ondanks de economische crisis steeg de omzet van verkopen via internet in 2011 tot €9 miljard. In 2012 steeg alleen al in de 1e helft van het jaar de omzet van verkopers op afstand met 7,9%. Internationaal Ambitieus deed onderzoek naar de do’s and dont’s van online ondernemen. Benieuwd?

Met bijna 78 miljoen bestellingen en 10 miljoen online kopers was er een groei van 13% bestellingen en 10% kopers ten opzichte van het jaar ervoor. Zo bleek uit de Markt Monitor van Thuiswinkel.org. Het is dus verleidelijk om online te gaan ondernemen en het is redelijk makkelijk op te zetten. Toch zijn er een aantal dingen waar je voor moet waken en op moet letten. In dit artikel nemen we je mee naar waar we zelf achter kwamen tijdens onze research.

Algemene kennis
Wist je dat websites in Flash slecht worden bevonden? En dat 90% van de online shoppers veel waarde hecht aan een keurmerk bij een webshop? Ondanks dat je gratis aan keurmerken kunt komen, wordt dit afgeraden. Voor een paar honderd euro per jaar heb je een betrouwbaar keurmerk. Daarnaast kan je als bedrijf je aansluiten bij brancheorganisaties en hun logo’s vermelden op je website. Zorg ook voor testimonials in de vorm van een aanbeveling.

Voordat je begint…
Is het aan te raden een marktonderzoek te doen met de Thuiswinkel Markt Monitor. Het is daarnaast belangrijk om goede keywords te kiezen en te adverteren via Google Adwords. Als je hier hulp bij wil, kan je daar bedrijven voor inhuren. Verder is CRM is erg belangrijk! Dit kan je eventueel integreren op je sociale media, zoals Twitter en op woorden te zoeken in Twitter. Je kan dan namelijk reageren op die tweets voor potentiële klanten.
 
Stappenplan website
Je begint met het aanschaffen van een domeinnaam en een programma zoals bijvoorbeeld WordPress. Je hebt ook een hostingprovider nodig. Deze kun je onder andere vinden via www.internetten.nl. Vervolgens zorg je voor inhoud op de website en is het belangrijk dat je de gebruiksvriendelijkheid toetst. Indien je wilt besparen kan je er ook voor kiezen om een Shared Server ruimte te gebruiken. Ideaal voor kleine websites voor een paar tientjes per maand.

Hoe dan?
Een goede domeinnaam moet vooral voor klanten goed te onthouden zijn. Zorg ervoor dat je de auteursrechten van je site krijgt. Voor webshops heb je een e-Commerce platform nodig. Magento is populair als Open Source Softwarepakket, maar je kan ook kijken op nederlandverdientonline.nl. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je klanten verschillende betaalmogelijkheden hebben. Creditcard, iDeal, eenmalige machtiging etc.

Stuur bij de verzending van het product een schriftelijke bevestiging van de bestelling mee, met de algemene voorwaarden, garantiebepaling en adresgegevens.

Gebruik
Nu je website klaar is, is het zaak om ervoor te zorgen dat klanten je kunnen vinden. Dat kan bijvoorbeeld door te bloggen. Verder moet je op de hoogte zijn van wetgeving op het gebied van vergunningen, ongevraagde e-reclame, etc. De website moet snel kunnen openen. Als bezoekers allerlei Flash animaties laden, dan kan dit hen wegjagen. Google neemt bovendien de laadtijd van de website mee in de ranking, dus een slome website zal minder hoog scoren bij Google.
 

Veiligheid
Voor optimale veiligheid is het aan te raden om de webshop voor meerdere browsers geschikt te maken en goed te beveiligen vanwege de klantgegevens. Zorg er ook voor dat de algemene voorwaarden goed vindbaar zijn. Qua wet –en regelgeving voor de webshop kan je de Wet Koop op Afstand doornemen. Verder is er informatie die verplicht op je website moet staan.

Verplicht
Hierbij kan je denken aan naam, adres, telefoonnummer, email, kvk-nummer en btw-nummer van de onderneming. Het is ook een verplichting om op duidelijke en begrijpelijke wijze de belangrijke gegevens te melden, zoals kleur, typenummer en product. Vanzelfsprekend moet de prijs van het product inclusief alle belastingen worden vermeld, net als de kosten van de levering en de wijze van betaling, aflevering of uitvoering. En vergeet niet de termijn voor de aanvaarding van het aanbod.

Retourzendingen
Op de website wordt er van je verwacht dat je de verschillende technische stappen tot het sluiten van de overeenkomst, met herstelmogelijkheden om ongewilde handelingen ongedaan te maken, vermeld. Neem dit ook op in de Algemene Voorwaarden. Meestal hanteren webshops 7 dagen aan minimale bedenktijd. Als je de bedenktijd niet vermeld, wordt het automatisch verlengd tot drie maanden. Hiervoor mag je als winkelier geen kosten in rekening brengen. Wel mag je bepalen dat de verzendkosten voor retourzending voor rekening van de koper zijn.

 

Klik hier voor deel 2.