Naar verwachting zullen in de nabije toekomst door de steeds verdere innovatie van technologie en robotisering veel van de huidige banen verdwijnen of een ander karakter krijgen. Over circa 10 jaar verwacht men dat het beroep van chauffeur gaat wijzigen of misschien helemaal verdwijnt, omdat de zelfsturende vrachtwagen het vervoer van goederen zal gaan overnemen. Daimler is bijvoorbeeld al bezig met het testen van zelfsturende vrachtwagens. Een ander voorbeeld is in het administratieve werkgebied, waar door de komst van vernieuwde software de banen óf reeds veranderd zijn, óf overbodig worden.
De vraag is of het erg is dat er zoveel veranderingen plaatsvinden door innovatie. Persoonlijk denk ik van niet, maar ik kan mij goed voorstellen dat veel mensen er angstig van worden. Wel vind ik het bijna naïef van mensen om te verwachten dat alle technologische veranderingen waar wij profijt van hebben, zoals internet, online shoppen, tablets en smartphones geen impact zouden hebben op de bestaande arbeidsmarkt.
Door de eeuwen heen zijn de meeste veranderingen gepaard gegaan met een goede dosis scepticisme en weerstand, maar ze zijn er toch gekomen. Een eeuw geleden lag de wereld er ook anders bij, de mens was toen ook niet anders dan vandaag de dag en heel sceptisch tegenover de nieuwe technologie die beschikbaar werd. Aan het begin van de 20e eeuw kwam de industrie in volle groei door de technologische ontwikkeling die geleid heeft tot meer werkgelegenheid. Voor het eerst ontstond er heel veel werk voor de gewone man. Dat was uniek.
Kantoorleven
Niet alleen de industrie onderging een metamorfose, maar ook het kantoorleven veranderde drastisch door de komst van de typemachine. De zogenaamde administratieve banen ontstonden en de weg werd vrijgemaakt voor onder andere de vrouw om aan het werk te gaan. Naarmate de tijd verstreek, werd het kantoor steeds meer geautomatiseerd door de komst van het kopieerapparaat, de personal computer en tegenwoordig laptops, tablets en smartphones.
Up-to-date blijven
Eén ding is wel duidelijk, als je niet op tijd innoveert en bij leert, is de kans groot dat je de boot mist. Dit geldt zowel voor de individuele werknemer als voor een bedrijf. Dit overkwam zowel Nokia als Blackberry en beide kwamen in een neergaande spiraal terecht, omdat zij de innovatie die op de markt plaatsvond niet tijdig hebben toegepast. Wellicht zijn de meeste mensen het al vergeten, maar Nokia was de grootste mobiele leverancier ter wereld. De meeste van ons hadden een dergelijke telefoon, nprivé of op het werk. Nokia had alle kennis in huis om smartphones op de markt te brengen, maar heeft de “ontwikkeling” gemist. En wie kent Blackberry niet? Deze telefoon was super populair tot 2010, maar het was echter al snel duidelijk dat deze het niet kon winnen van de opkomende smartphones, zoals Samsung.
De toekomst
Wat ik wil zeggen is dat niemand van ons kan vertellen hoe de toekomst eruit ziet. Wees in ieder geval niet naïef door te denken dat de veranderingen tegen te houden zijn. Ik ben ervan overtuigd dat er nieuwe mogelijkheden zullen ontstaan voor iedereen.
Recente reacties