• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe BAAS Raymann de wonden van verzuiling heelt

In 1999 verscheen Raymann voor het eerst op televisie en is sindsdien niet meer weg te denken. Komedie vormt de leidraad van zijn programma’s, waarbij hij op humorachtige wijze de maatschappij bewuster wil maken van maatschappelijke vraagstukken. Aanstaande vrijdag presenteert hij zijn nieuwe tv-programma ‘Baas Raymann’ dat elke vrijdag te zien is op NPO 1 rond 22.30 uur. Welke innovaties heeft hij doorgevoerd na 16 jaar televisie?

Nederlands televisieland maakt kennis met Jörgen door zijn programma’s ‘The Comedy Factory’ en Raymann is laat’. Op hetzelfde moment is hij ook te volgen in het theater met de show ‘Ay man, het is Jörgen Raymann!’. Toch is het zijn 2e theatervoorstelling ‘Even Slikken’ waarmee hij definitief doorbreekt. De typetjes die hij neerzet worden vandaag de dag nog steeds nagedaan. Hilarisch natuurlijk, maar welke maatschappijkritische boodschap schuilt achter zijn producties?

Humor als verbindende sleutel
Met humor kunnen we als mens kritiek makkelijker verdragen. Komedianten staan erom bekend om hun sketches ontzettend uit te vergroten, waardoor de spot wordt gedreven met bijv. de lengte van Wesley Sneijder of de oren van Will Smith. Doordat Raymann iedereen en alles betrekt ontstaat er een feest van herkenning en het gelach om elkaar wordt getolereerd. Na ‘Even Slikken’ werd Raymann zichtbaar populairder en zoals bij iedereen is het dan moeilijk om populair te blijven.

Gerelateerd: Wat de kracht van flink zijn is wordt getoond door zanger Brace bij The Voice of Holland

Tante Es
De diverse typetjes die Raymann zelfs al in Suriname speelt, worden langzaam maar zeker ook in Nederland geïntroduceerd. Een type in het bijzonder haalt het zelfs tot een eigen tv-programma: Tante Es. In Suriname was ze echter al bekend als ‘buurvrouw’ maar in Nederland kreeg ze steevast een onderdeel in de programma’s van Raymann. Vermaak ten top met af en toe die maatschappelijke bewustwording, al was dat wat moeilijker te zien in vergelijking met de periode daarvoor.

Raymann als baas
De ontwikkeling van Jörgen neemt zichtbaar vorm. Zijn imago verandert. Niet geheel toevallig, want je wordt natuurlijk ouder. Raymann is dan bijv. uitgegroeid tot producent bij het productiebedrijf waar hij eerder voor werkte. Het biedt hem de gelegenheid om als ‘businessowner’ nieuw talent onder zijn hoede te nemen, waarvan Jandino de meest bekende is. Ook namen als Jeffrey Spalburg, Rayen Panday, Philip Freriks en Bart Chabot zitten in zijn team. Omdat hij een percentage vangt bij iedere opdracht die hij voor ze vindt, hoeft hij zelf niet meer op de voorgrond te treden. Een paar jaar geleden kondigt hij zijn afscheid van het theater aan.

Gerelateerd: Jörgen Raymann: ik laat me gebruiken, maar neem het uiteindelijk over

Terugkeer
Het blijft niet lang stil. Vorig jaar keerde hij terug bij het theater in de voorstelling ‘twee-eiig’ met Brainpower. Hij laat tijdens de voorstelling blijken dat het niet makkelijk was om terug te keren en weer te moeten wennen aan niet-uitverkochte zalen. Wellicht dat het nieuwe tv-programma daar verandering gaat brengen. Het lijkt erop dat het geluid van zijn beginperiode terugkomt en zelfs nog meer dan dat. Bij de promotie die er wordt gemaakt voor het nieuwe programma wordt vermeld dat hij meer dan ooit zegt waar het op staat. Hij wordt bijgestaan door een groep jonge, talentvolle cabaretiers zoals o.a. zijn meest recente ontdekking Nabil Aoulad Ayad.

Actie
Je wilt naar ‘BAAS Raymann’ gaan kijken omdat de baas en zijn troep jonge wolven op hilarische wijze hun eigen uitgesproken kijk op Nederland zullen geven. Iedereen wordt een spiegel voorgehouden en er zal op humorachtige wijze worden geoordeeld. In een tijd van verzuiling en verharding geloven zij in de helende werking van humor en zelfrespect. En Jörgen is de BAAS!

Gerelateerd: Vergeet Amsterdam, want in Rotterdam moet je zijn als toerist