• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe een spontane actie kan leiden tot een grote stichting

Cyriel Pfennings, geborgen en getogen op Sint Maarten. Hij werkt als Assistent Reinsurance Manager bij een bekende verzekeringsmaatschappij in Nederland. Daarnaast is hij mede-oprichter en Financieel Directeur van Stichting Unified Sint Maarten Connection (USC). In zijn vrije tijd is hij tevens een fanatieke honkballer. Cyriel is samen met Melissa Gumbs genomineerd voor de Pearls of the Dutch Caribbean Award, die zaterdag a.s. (7 november) wordt uitgereikt in Rotterdam. Wat is het verhaal achter deze verbinder pur sang?

Op zaterdag 7 november 2015 vindt de 4e editie van de jaarlijkse Gala & Award Show ‘Pearls of the Dutch Caribbean’. Dit evenement is een jaarlijks initiatief van organisator Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) en in het leven geroepen om rolmodellen uit de Caribisch-Nederlandse gemeenschap in de schijnwerpers te zetten. Deze worden in diverse categorieën onderscheiden voor hun bijzondere bijdragen en prestaties in het afgelopen jaar met de begeerde Pearl Award. Waarom is hij genomineerd en waarom verdient hij jouw stem?

Stichting Unified Sint Maarten Connection (USC)
USC behartigt de belangen van studenten en young professionals uit Sint Maarten in Nederland. Momenteel bestaat de Facebookgroep uit 934 studenten en young professionals. ‘Sinds kort nodigen we studenten uit Saba en Sint Eustatius uit om deel uit te maken van de groep. In de groep worden actualiteiten besproken en advies uitgewisseld, maar ook handige weetjes gedeeld en nuttige events aangekondigd. Ook organiseren we workshops, sportevenementen en bedrijfsbezoeken. Tot op heden mochten we een bezoek brengen aan het hoofdkantoor van Linkedin en Google in Nederland, binnenkort zullen we meerdere bedrijfsbezoeken organiseren!’.

Gerelateerd: Sint Maarten, de culinaire hoofdstad van het Caribisch gebied

Oorsprong USC
‘Ten tijde van de oprichting in 2011, samen met Melissa Gumbs, waren er geen andere vrijwillige laagdrempelige organisaties die voor de Sint Maartenaren in Nederland opkwamen. Er speelde op dat moment een verzekeringskwestie onder de studenten van Sint Maarten, hierin hebben we de rol op ons genomen om de juiste informatie te verstrekken aan alle partijen die erbij betrokken waren’ vertelt Cyriel. Sindsdien zijn ze aanzienlijk gegroeid, organiseren ze jaarlijks verschillende evenementen en brengen ze regelmatig publicaties uit. ‘Ons doel is om een bijdrage te leveren aan het succes van een student die zijn/haar diploma behaald en/of de young professional wegwijs te maken op de arbeidsmarkt en naar behoren te integreren’.

Boodschap
Als ik Cyriel vraag welke boodschap hij wil vertellen, spreekt hij ook duidelijke taal. ‘Wanneer je net naar Nederland bent verhuisd (bijv. voor studie), of je al een langere tijd in Nederland woont, dan zijn er momenten dat je je familie, de stranden en/of het lekkere warme weer mist. Oftewel, je krijgt heimwee naar huis. USC probeert niet alleen om Sint Maartenaren met elkaar te verbinden, maar juist ook te integreren in de Nederlandse samenleving om zo van elkaar te kunnen leren’. Ze proberen het gemis te minimaliseren door via sociale media, de georganiseerde evenementen, workshops etc. het “thuis”gevoel levendig te houden.

Gerelateerd: Waarom Sint Eustatius ook wel de gouden rots wordt genoemd

Internationale binding
USC heeft inmiddels 15 commissieleden verspreidt onder drie commissies. Vier jaar geleden is er een geweldig voorstel gedaan vanuit de projectcommissie om een handleiding voor nieuwe studenten uit het Caribisch gebied te creëren. Het handboek "How to survive in the Netherlands" is door talloze studenten gedownload en gebruikt om een voorsprong te krijgen op het leven in Nederland. De handleiding is in het Engels geschreven en is te downloaden via onze website. Elk jaar buigt de project commissie over het handboek om ervoor te zorgen dat deze actueel blijft. Mocht je naar Nederland verhuizen, jong of oud, het handboek geeft je een bepaalde houvast voor de eerste weken.

Actie
‘USC is een kracht vanuit een spontaan ontstane actie en kijk wat het teweeg heeft gebracht en wat het teweeg kan brengen op langere termijn’ aldus Cyriel. De ontwikkelingen zijn te volgen op de Facebookpagina om up-to-date te blijven met de toekomstige evenementen en publicaties. Internationaal Ambitieus feliciteert Cyriel Pfennings met zijn nominatie en wenst hem veel succes daarbij. Daarnaast heeft Cyriel onlangs zich onlangs verloofd. Gefeliciteerd en ga zo door!

Gerelateerd: Hoe je succesvol je bedrijf kan laten groeien in 9 landen