• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe familiebanden de basis vormen voor succesvol ondernemen in Suriname

Over 4 maanden organiseren we alweer de 4e handelsmissie naar Suriname in iets meer dan 2 jaar tijd. Aangezien Silvino en ik onze roots in Suriname hebben liggen, is de missie naar Suriname altijd weer bijzonder. Wat typerend is voor Suriname is natuurlijk het eten, maar eigenlijk staat het eten symbool voor de warme, familiale band. Waarom is familie in Suriname zo belangrijk? En hoe pas je dat doe in combinatie met het ondernemerschap?

We hebben onze roots in Suriname, maar we zijn opgegroeid in Nederland. De westerse mentaliteit en manier van denken en doen, zit dus in ons systeem. Snel willen schakelen, plannen en organiseren en vooruit denken, zijn dingen die in Suriname heel anders worden gedaan. Daar wordt meer waarde gehecht aan de relatie en door de relatie til je er minder zwaar aan als dingen niet goed geregeld zijn en dergelijke. Daarom maakt men zich minder druk en uiteindelijk komt het altijd goed.

Vereuropeest
Silvino en ik hebben de Nederlandse nationaliteit, maar qua uiterlijk en identiteit zijn we Surinaams. Toch ziet men ons, of vooral mij, als buitenlander. Dat duurt slechts 1 dag, want eenmaal in Suriname gaat het aanpassen ons goed af. Het Europese moet ook wel snel plaats maken, want anders raak je geïrriteerd en wordt zakendoen nog moeilijker. In Suriname moet je als ‘vereuropeest’ persoon extra geduld hebben en meer aandacht besteden aan de relatie.

Besef
Door jaarlijks voor zaken in Suriname te zijn, kom je sneller in het dagelijkse ritme dan wanneer je er op vakantie bent. Daarnaast doet men daar anders aan referentiechecks, namelijk door de vraag te stellen ‘wie is je vader, wie is je moeder?’. Dezelfde vraag die Tante Es ook standaard stelde tijdens het programma ‘Raymann is Laat’. Surinamers willen weten of je van een goede familie komt en controleren met deze vraag waar je vandaan komt en wat ze van je kunnen verwachten.

Familiebeeld
Suriname is groot, maar qua bevolking toch wel klein te noemen. Vooral in de stad voelt het eigenlijk meer als een groot, luxe dorp. Iedereen kent elkaar! Zoals je in Nederland een beeld hebt bij de familie Tokkie, zo heb je dat in Suriname ook bij welke familienaam dan ook. Daarom houdt men daar ook rekening met wat ze doen, omdat ze weten dat ze de familie in diskrediet kunnen brengen als ze zich met foute dingen bezig houden.

Persoonlijk
Mijn familienaam en de naam van mijn moeders familie roepen weinig associaties op in Suriname, maar door naar de verhalen van anderen te luisteren wanneer ik met ze aan tafel zit, ben ik toch stil gaan staan bij mijn familie. Vooral nu mijn ouders ouder aan het worden zijn en ik door drukte veel te weinig tijd met ze heb door gebracht de afgelopen jaren. Ik kijk ook naar mijn gezinssituatie en hoe mijn partner me steunt met mijn ambities. Het is allemaal niet vanzelfsprekend.

Basis
Mijn vader besloot als begin twintiger naar Nederland te komen om te bouwen aan een betere toekomst voor zijn vrouw en nageslacht. Met een goede baan heeft hij ervoor gezorgd dat ik de beste startkwalificaties kon krijgen die iemand zich maar kan wensen. Mijn vader betaalde voor mijn HBO-studie en rijbewijs, terwijl ik vaak van anderen hoor dat ze dat zelf hebben moeten betalen of zelfs nog aan het aflossen zijn. En het zijn ook mijn ouders geweest die bepaalde investeringen hebben gedaan voor mijn carrièreswitch van Recruiter naar ondernemer. Het begint met de basis…

Jaloezie
Je hoort vaker van familiedrama’s en ruzies, maar zelden over de mooie dingen. Het is zo makkelijk om af te geven op familieleden, terwijl het juist je familie is die er voor je is wanneer de rest van de wereld je laat vallen. Ruzies vanwege jaloezie en afgunst zijn eigenlijk te gek voor woorden, vooral als je beseft wat de familie voor je gedaan heeft en welk pad ze voor je hebben gecreëerd. Uiteraard spreek ik hier van een doorsnee familiesituatie.

Trots
Toen ik opgroeide hadden mijn ouders niet kunnen vermoeden dat ik 30 jaar later met grootse dingen bezig zou zijn in hun geboorteland. Laat staan dat ik in de media zou verschijnen voor interviews over congressen en handelsmissies en met grote namen in de zakelijke wereld zou dineren. Het voelt ook goed om op die manier ook wat terug te geven aan Suriname. En ben ook blij om te zien dat dit steeds beter gaat.

Actie!
In juni gaan we weer op handelsmissie naar Suriname. Waarom doen we dat terwijl de economische situatie niet best is en dat de president ter discussie staat? Omdat de familieband sterker is dan dat, de mogelijkheden onuitputtelijk zijn en verbinding doet bloeien. En daarnaast, de grootste en meest succesvolle ondernemers staan juist op wanneer de situatie op zijn slechtst is….

Wil je meer weten over de kansen, mogelijkheden en de missie zelf? Klik dan hier.