Deze week is Nederland met een zware delegatie vertegenwoordigd tijdens de handelsmissie naar India. Onder andere minister-president Mark Rutte is van de partij, naast andere ministers. Voorzitter Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW is de reisleider. Nederland heeft een duidelijke focus gelegd op India en is onder Rutte duidelijk actiever op het gebied van handelsmissies. Waarom is dat en hoe werkt het precies?
Naast premier Rutte zijn ook Sigrid Kaag (minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Carola Schouten (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur) en Bruno Bruins (minister voor Medische Zorg en Sport) aanwezig tijdens de handelsmissie naar India. Door ontwikkelingen zoals de dreigende handelsoorlog, brexit en een nieuw handelsakkoord tussen de EU en India is het goed om juist nu met elkaar het gesprek te gaan, aldus reisleider De Boer.
India
Groot-Brittannië trekt nu jaarlijks honderden Indiase investeringsprojecten aan. Daarmee is het Verenigd Koninkrijk voor veel Indiase bedrijven de toegangspoort tot de EU. Echter, na de brexit zijn er kansen ontstaan voor Nederland om die rol in te vullen als de markttoegang vanuit het Verenigd Koninkrijk tot de interne markt mogelijk lastiger wordt. Sowieso is voet aan de grond krijgen in snelgroeiende markten interessant voor een gezonde economische toekomst.
Kansen
Van Nederland naar India is een grotere afstand dan België, Suriname of Curaçao. Niet alleen qua kilometers, maar ook qua taal en cultuur. De historische band en de gemeenschappelijke taal maakt het voor Nederland makkelijker en praktischer om internationaal te ondernemen. Vooral Curaçao is interessant als HUB voor Zuid-Amerika, waarbij vooral Colombia grote kansen biedt nu Medellin zich stevig aan het ontwikkelen als IT-stad van de wereld.
Goede tijden, slechte tijden
Ondanks de precaire situatie in Suriname zijn er vele Nederlandse bedrijven die actief zijn op de Surinaamse markt. Investeringsprojecten volop, juist vanwege de slechte economische situatie. In tijden van crisis wordt het onderscheid tussen goede en slechte ondernemers duidelijker. De geschiedenis leert ons dat slechte economieën juist interessant zijn voor investeerders en ondernemers. Dat zijn de tijden waarop er gezaaid moet worden om straks te kunnen oogsten.
Focus
Nederland is dus lekker bezig met al die handelsmissies. Toch richten zij zich op hele andere landen. Geen probleem, want wij hebben wel de focus op snellere en effectievere wegen voor investeringsprojecten en ondernemerskansen. In nog geen 2 jaar tijd hebben we al 7 handelsmissies georganiseerd. In oktober gaan we voor de 4e keer met vermoedelijk de grootste delegatie tot nu toe naar Curaçao. In november is het voor de 3e keer de beurt aan Suriname. Meer weten? Klik hier!
Recente reacties