• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe je je beste beentje voor zet

Afgelopen weekend was het weer feest in onze prachtige havenstad. De 36e editie van de NN Marathon Rotterdam vond zondag 10 april 2016 plaats. Het grootste sportevenement van Nederland waar zo’n 925.000 bezoekers op af zijn gekomen. Het enthousiasme en de sfeer was weer goed te proeven. Met een recordaantal van 17,5 duizend inschrijvingen uit 86 landen was het zoals de burgemeester van Rotterdam het noemde: ‘het mooiste evenement van het jaar’.

 

Voor jong en oud waren er diverse onderdelen tijdens het marathonweekend. Op zaterdag de Mini Marathon (4,2 km) en de NN Kids Runs (1 en 2,5 km). Op zondag de Marathon (42,195 km) en de ¼ Marathon (10,55 km). Zo’n 40.000 aanmeldingen voor al deze onderdelen samen. Bijna niet voor te stellen dat er in 1983 maar 200 deelnemers waren.

 

Om 12:06:11 ’s middags kwam de Keniaanse atleet Marius Kipserem op de zonnige Coolsingel binnen. Met een persoonlijk record van 02:06:11 bereikt hij de 9e plaats van de wereldseizoenranglijst. Met duizenden toeschouwers langs het parcours, die juichend de deelnemers aanmoedigden naar de finish, kan je niet anders dan een traantje wegpinken. Er heerste een overweldigend gevoel en een intens enthousiasme en respect voor de atleten die ook dit jaar weer hun beste beentje voor gezet hebben.

 

Geschiedenis

Hardlopen is de oudste sport die er bestaat. Al in de middeleeuwen werd deze sport beoefend, maar pas vanaf de tijd van de Grieken en Romeinen is het bekend geworden. Hardlopen was de enige sport die op de Olympische Spelen gedaan werd eind 19de eeuw. Later kwamen er meer sporten bij die te maken hebben met hardlopen, denk hierbij aan atletiek en marathon.

De marathon is ontstaan toen de Grieken en Perzen in oorlog waren, 490 jaar voor Christus. Toen de Atheners de Perzen verslagen hadden moest een Griekse soldaat, genaamd Pheidippides, het nieuws van de overwinning naar Athene brengen. Hij snelde vanaf Marathon -een andere Griekse stad- naar Athene. Dit was een lengte van 42 kilometer en 195 meter. Toen hij de boodschap uiteindelijk overbracht, viel hij dood neer.         

Een marathon lopen eist een gigantische inspanning voor het lichaam en het fysieke uithoudingsvermogen. Voor velen is een marathon lopen dan ook de hoogst bereikbare prestatie. Uit de Marathon is in 1973 de halve Marathon ontstaan en pas in 2005 de ¼  Marathon. Dit maakte voor velen het hardlopen toegankelijker.

 

Hardlopen

Nederland telt vandaag de dag zo’n 2 miljoen hardlopers. Door de komst van apps, hardloopgroepen en trendlopers, is het nog steeds een groeiende sport. Nederland schijnt nu dan ook in de derde hardlopers golf te zitten.  De eerste was in de jaren ’70 en de tweede in de jaren ’90. Door de toename van de sport verdubbelen het aantal blessures helaas ook. Van de 2 miljoen hardlopers liepen er naar schatting 710.000 blessures op. Knieblessures staan op de eerste plaats (zo’n 30%). Een goede trainingsopbouw, looptechniek en warming up is van essentieel belang voor het voorkomen van blessures.

 

Natuurlijk heeft hardlopen vooral veel voordelen voor het lichaam. Hieronder de voornaamste:

–          Een goede manier om stress en depressie te verminderen door de aanmaak van endorfine, ook wel het geluks hormoon genoemd

–          Goed voor het zelfvertrouwen doordat men zich fit en sterk voelt

–          Een effectieve manier om af te vallen. Uiteraard gaat die wel in combinatie met een juist en gezond voedingspatroon

–          Het verbetert het denkvermogen; het houdt, volgens verschillende studies, niet alleen ons lichaam, maar ook ons brein in conditie

–          Het versterkt de spieren, pezen en banden

–          Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten en verlaagt de bloeddruk

–          Het doet de weerstand goed, zeker als men in de buitenlucht loopt

–          Het verbetert het uithoudingsvermogen

 

Goede looptechniek

Afhankelijk van de snelheid waarmee gelopen wordt, zijn de lengte en het ritme van de passen goed op elkaar afgestemd. De armen bewegen ter ondersteuning van de beenbeweging mee in de looprichting, bedoelende dat bij een achterwaartse zwaai van het linkerbeen de linkerarm voorwaarts zwaait en visa versa. Dit gaat het te veel draaien van de romp tijdens het lopen tegen.

 

Voor een goede looptechniek dient aan de volgende voorwaarden te worden voldaan:

1) Het uithoudingsvermogen dient geleidelijk getraind te worden.

2) Rompspieren dienen ontwikkeld te zijn om blessures aan de rug en bekken te voorkomen

3) Voldoende bewegingsuitslag in spieren en gewrichten is van belang om de kans op blessures te verkleinen.

 

Overige aandachtspunten voor een juiste en veilige looptechniek:

–          Het schoeisel afstemmen op ondergrond is van groot belang. Onvoldoende demping en ondersteuning kunnen leiden tot blessures

–          Pas op voor overpronatie; hierbij zakt de voet en de enkel te ver of te plots naar binnen weg

–          Veer bij de afzet niet te veel, dat kost onnodig veel energie en het creëert een extra belasting op de achillespezen en hiermee ook een groter kans op blessures

–          Houd de spieren van de schouders, armen en handen ontspannen

–          Romphouding is rechtop of licht voorover, hiermee worden rugklachten voorkomen

–          Doe altijd een warming-up

 

Bij hardlopen worden bewegingen talloze malen herhaald op dezelfde wijze. Bij de landing wordt het eigenlichaamsgewicht zo’n 2 tot 3 keer opgevangen. Een juiste looptechniek is dus belangrijk voor blessurepreventie.

 

Voeding

Duursport is een intensieve arbeid waarbij prestaties niet alleen afhankelijk zijn van trainingsvolume, -intensiteit en –methoden. Minstens zo belangrijk is de voeding in het gehele traject. De energiebehoefte is erg wisselend. Een tijdige en juiste aanpassing  gedurende de periode van training, is van essentieel belang voor de resultaten.

 

Over de relatie van voeding en duursport  meer in mijn volgend artikel…

 

Wilt u meer weten over hardlopen, training en voeding? Aarzel dan niet via het contactformulier op mijn website www.laj-getpersonal.com een adviesgesprek aan te vragen. Ik dan neem zo spoedig mogelijk contact met u op.