• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe komt Bonaire aan de bijnaam Duikers Paradijs?

Van de Antilliaanse eilanden in het Caribische deel heb je alleen Bonaire nog niet voorbij zien komen. Van de ABC-eilanden is Bonaire ook het kleinste eiland en minder toeristisch. Internationaal Ambitieus staat voor alle landen waar Nederlandse de officiële voertaal is en dus ook voor Bonaire. Dat Bonaire minder toeristisch is dan Aruba en Curacao is mooi en waar, maar daar ligt gelijk het onderscheidend vermogen van Bonaire. Voor duikers en watersportliefhebbers is er haast geen mooier eiland. Is dat de reden voor de bijnaam Divers Paradise?

Bonaire is bekend om een van 's werelds mooiste onderwater natuurreservaten en is daarmee zeer geliefd bij sportduikers. Voor watersporten zoals zwemmen, surfen en vooral duiken is het een waar paradijs. De Bonairianen zijn ook uitstekende vissers en zeelieden. De westkust biedt duikers een prachtig koraal rif waar de meest bijzondere tropische vissen verblijven. Naast het surfen, kan er ook worden gezeild en zelfs para-gliding behoort tot de mogelijkheden. Het eiland is vooral in trek bij mensen die rustiger willen genieten van het tropische klimaat en van de watersport mogelijkheden.

Bonaire met een korreltje zout
Naast toerisme vormt zoutwinning de belangrijkste economische sector. Het zuidelijk deel van het eiland is ingericht voor natuurvriendelijke zoutwinning. Zout was inmiddels de grootste bron van inkomsten voor het eiland. De productie was zo groot geworden dat er vier obelisken gebouwd werden om de schepen naar de zoutpannen te leiden. Inmiddels wordt het zout vooral gebruikt voor vaatwasmachines en in strooizout voor gladde wegen. De rechten van AKZO op de zoutwinning zijn al een aantal jaren geleden overgedaan aan Cargill, een Amerikaans bedrijf.

Business op Bonaire
Toerisme en zoutwinning bieden dus mogelijkheden voor business. Daarnaast werd in 2007 bekend dat Bonaire als eerste Caribische eiland volledig zal overgaan op duurzame energie. EcoPower Bonaire gaat een wind-biodieselsysteem op het eiland bouwen. Het consortium tekende hiertoe een contract met Water & Energiebedrijf Bonaire. De natuurlijke haven van Kralendijk is geschikt gemaakt voor het afhandelen van olietankers van 500.000 ton en er is een tankpark gebouwd voor de op- en overslag van aardolie en aardolieproducten bestemd voor de Verenigde Staten. Bonaire is in business!

Band met Nederland
De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk, een verbastering van Koralendijk (dijk van koraal). Toen de Nederlanders Bonaire definitief toegewezen kreeg bouwden ze Fort Oranje in Kralendijk om het eiland te beschermen. De Spanjaarden namen het eiland als eerste in bezit, maar omdat Bonaire geen goud had en niet geschikt was voor de landbouw zagen de Spanjaarden geen noodzaak een kolonie te stichten.

Cultuur
Bonaire heeft ongeveer 18.413 inwoners. In 2001 had 86% van de bevolking de Nederlandse nationaliteit, maar was slechts 52% op het eiland zelf geboren. Naast veel mensen van de andere eilanden Curaçao en Aruba, uit Nederland en de buurlanden Venezuela en Colombia wonen er veel mensen uit de Dominicaanse Republiek, grotendeels arbeidsmigranten.

Op naar Bonaire!

Gerelateerd: 10 tips om culinair te genieten op Bonaire