• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe verkoop je de zwarte cultuur in een witte maatschappij?

Naar mijn gevoel is er de afgelopen tijd meer diversiteit in de media te zien. De gezinnen in reclames zijn meer gemixt dan twee jaar geleden. Langzaam maar zeker groeit de markt voor kleur en met name de zwarte cultuur. Het ‘verkopen’ van de zwarte cultuur aan de voornamelijk witte massa gaat voorzichtig. Het plaatsen van een ‘wit filter’ op iets exotisch is al jaren een veelgebruikte methode geweest. Maar stel je voor dat je een zwarte ondernemer bent. Hoe ‘verkoop’ je dan je eigen cultuur aan anderen? Zonder daarbij de authenticiteit te verliezen?

 

 

 

 “Wat is zwartheid?” Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Naar mijn mening is zwartheid in positieve zin een bepaalde trots op je eigen kleur en normen en waarden ongeacht dat deze als anders en vaak ook negatief wordt neergezet door de media. Creatief, divers, sterk en onafhankelijk zijn enkele termen die ik met zwartheid associeer. Ondernemend, commercieel, wetenschappelijk en literair als termen associeer ik zelf minder snel met zwartheid, terwijl die zeker ook van toepassing zijn. Zwartheid kan echter niet bestaan zonder witheid en omgekeerd. Als er een vergelijking is tussen de twee culturen dan zal over het algemeen de witte cultuur als de superieure van de twee worden gezien vanuit de dominante witte groep. Dat is niet bewust, maar wellicht is het de gedachte ‘wit is normaal, de rest is anders’. En alles wat normaal is neem je over het algemeen voor lief. Hetgeen anders is daar let je meer op.

 

 

 

Wit filter

Decennialang is er een wit filter toegepast om bijvoorbeeld muziek uit de zwarte cultuur aan te prijzen bij de witte massa. Sterker nog, Elvis Presley werd pas interessant voor Sam Phillips, de eigenaar van Sun records, toen hij de zwarte sound kon nabootsen. In die tijd was die sound namelijk heel gewild, maar degenen die de muziek maakten, waren commercieel niet winstgevend. Bij veel andere creaties uit de zwarte cultuur wordt vandaag de dag nog steeds een wit filter geplaatst en opnieuw gebrand. Denk maar aan twerken, dabben en boxing braids. Allemaal creaties uit de zwarte cultuur die aansloegen na een rebrand dankzij het witte filter.

 

Een ander voorbeeld is het vrouwelijkheid schoonheidsbeeld. Dankzij Kim Kardashian worden vrouwelijke rondingen tegenwoordig in Nederland ook als mooi, gezond en vrouwelijk gezien. Er zijn ook steeds meer modellenbureaus die afwijken van maatje 36. Terwijl Sir Mix-A-Lot zijn voorkeur voor vrouwen met meer curves al in 1992 uitsprak.

 

De commerciële markt begint steeds meer in te zien dat zwarte cultuur ook verkoopt. In 2015 was hiphop zelfs de meest gedraaide muziekstijl in Nederland. Rappers als Brainpower, Ali B. en Lange Frans hebben er in Nederland met hun hits mede voor gezorgd dat men anders is gaan kijken naar deze genre. Niet slecht voor een muziekstijl die werd bestempeld als een genre die snel zal vervagen.

 

 

 

Hoe verkoop je zwartheid

Naar mijn mening is de manier om de zwarte cultuur te kunnen verkopen een combinatie van handelen vanuit authenticiteit maar ook weten hoe je mensen kunt interesseren voor iets nieuws. Zwarte mensen begrijpen hun eigen cultuur immers het beste. De creativiteit binnenin de afro cultuur is iets waar ik altijd trots op ben geweest. Men staat er binnen in deze community echter vaak niet bewust bij stil als er iets bedacht is wat uniek is en mogelijk ook interessant voor anderen. Als iemand vanuit zijn afro achtergrond professioneel, creatief en vanuit authenticiteit kan verkopen, zal er minder snel een wit filter kunnen worden toegepast. Als het origineel breed bekend is, zal de verwaterde versie immers minder aantrekkelijk zijn.

 

Toch zijn zwarte mensen naar mijn mening nog te weinig bezig om de creaties die in deze geweldige dynamische en creatieve cultuur ontstaan te verkopen. Ik merk namelijk ook dat er een sterk cultureel erfgoed is waarvan men niet wilt dat anderen hier aan komen. Maar uiteraard bepaal je zelf wat wel en niet ‘for sale’ is.

 

 Ik daag de verschillende (zwarte) ondernemers binnen IA uit om te denken welke creaties van binnen hun cultuur zij zouden kunnen verkopen in de witte maatschappij. Een snelle manier om van elkaar te leren is immers geïnteresseerd zijn in elkaars creaties!