Er is een gezegde over hoe je als mens dingen op je af roept. ‘Je zaait wat je oogst’ en ‘Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten’ zijn twee voorbeelden waar ik zelf vaak mee schermde. Ik ben vrij open als persoon en redelijk goed van vertrouwen, maar door de jaren heen leer je dat je toch op je hoede moet blijven, omdat niet iedereen goed van vertrouwen is. En niet eens altijd bewust hoor, maar als je diegene er een paar keer op hebt gewezen en het nog steeds niet verandert is het niet onbedenkelijk dat je geduld eens op raakt. Is dat goed of slecht?
Collega’s zijn mensen die je over het algemeen vaker ziet dan je dierbaren. Als je uitgaat van een fulltime baan, ben je van 9 tot 5, 8 uur per dag, 40 uur per week met je collega’s in de weer. Je zou zeggen dat het dan van belang is om een goede verstandhouding of relatie met elkaar te hebben. Toch zal je niet met iedereen van je afdeling of je team een goede band hebben. Je hebt nou eenmaal mensen die je liggen en mensen die je wat minder liggen. Dat is op zich niet erg, zolang je maar wel respect voor elkaar hebt en op goede wijze samen kunt werken. Hoe doe je dat?
Collegaondernemer
Als ondernemer heb je in principe geen collega’s en probeer je dat op andere wijze in te vullen. Niet zozeer om samen te werken, maar omdat de sociale interactie met gelijkgestemden je kan versterken en andersom. Voor mezelf heb ik gemerkt dat ik veel waarde hecht aan harmonie. Silvino omschrijft dit mooi in het artikel ’20 tips voor startende ondernemers (deel 1)’. We zijn co-founders van IA, maar zijn daarnaast goede vrienden en kunnen elkaar alles vertellen. Je merkt dan dat het prettig samenwerken is, maar ook dat je elkaar alles kunt zeggen en elkaar volledig vertrouwt. Ga maar eens op onderzoek naar mensen die succesvol zijn in wat ze doen en ze zullen je een soortgelijk verhaal vertellen. Een grotere uitdaging is hoe je het oplost als je met een klant of een relatie te maken krijgt met wie je totaal het tegenovergestelde hebt?
Gerelateerd: Waarom angst de motor voor succes is
Zoals het heurt…
Zaken en privé moet je gescheiden houden zegt men, maar in de praktijk kan dat moeilijk zijn. Een collega kan bijv. goede punten hebben tijdens een vergadering terwijl je hem of haar totaal niet mag. Als mens hunkeren we ernaar om er toe te doen. De een werkt daar positief naar toe, de ander negatief. In de praktijk ziet dat er uit als de collega die met haar telefoon gaat spelen als jij aan het woord bent, of de zakenpartner die naar buiten kijkt als je een presentatie geeft. Soms als je ernaar vraagt zegt een collega gewoon dat het hem of haar niet interesseert. Dat getuigt niet van teamspirit. Persoonlijk vind ik het getuigen van goed fatsoen als je het kan opbrengen om naar iemand te luisteren, maar kennelijk is niet iedereen bekend met deze etiquette.
Gerelateerd: Communicatie in relaties
Mensen doen zaken met jou, niet met je toko
Samenwerken draait om communicatie maar ook om oprechte interesse. Als mens voel je het aan wanneer iemand niet oprecht geïnteresseerd is. Dit zelfzuchtig gedrag kan de samenwerking behoorlijk beknellen, vooral wanneer jij wel het fatsoen kan opbrengen om te horen wat de ander te zeggen heeft. Een wijs man zei me ooit ‘als je aan het praten bent leer je niets, maar als je luistert leer je des te meer’. Los daarvan geef je de ander een goed gevoel en dat werkt vaak ook averechts, waardoor jij een goed gevoel van de ander krijgt.
Actie
Anderen in hun waarde laten levert meer op in plaats van ze te spiegelen naar je eigen zelfbeeld. Verschillen vullen elkaar aan en werken versterkend. Je kan van alles uit boeken halen, maar als je het in de praktijk niet kan toepassen heeft het weinig effect. Je loopt zelfs het risico dat je je geloofwaardigheid vernietigt, omdat je niet handelt naar je eigen richtlijnen. Als je op een terras een Fernandes bestelt en je zegt ‘het maakt niet uit welke smaak’, dan moet je niet verontwaardigd zijn als je een smaak krijgt die je niet wilde hebben. Geef mensen een lach, dan krijg je een lach terug.
Gerelateerd: Hoe verhoog je je effectiviteit door cirkels van invloed en vertrouwen?
Recente reacties