• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ik wil het, maar durf het niet…

Wat als je nou altijd al iets hebt willen doen, maar je doet het niet, omdat je het simpelweg niet durft. Wat houdt je dan tegen? Wie houdt je eigenlijk tegen?
 

Hoe dan ook, jij bent degene die de beslissing maakt om iets wel of niet te doen. En als je dan een besluit hebt genomen, wat is er intern gebeurd waardoor dat op dat moment je keuze was?
 

In veel gevallen ontstaat er namelijk een interne strijd alvorens de beslissing genomen is. De strijd tussen verlangen en je levenservaringen uit het verleden. Je weet dat je iets echt wil, maar je verleden heeft ertoe geleid dat je bent gaan denken dat het realiseren van een bepaald verlangen simpelweg niet voor jou is weggelegd, omdat dit niet in overeenstemming is met de persoonlijkheid die jij denkt te hebben.
 

Er zijn zoveel mensen die bepaalde beslissingen anders nemen dan ze eigenlijk zouden willen. Het is eenvoudig te verklaren waarom dit zo vaak gebeurt. Afwegingen, analyse en voorspellingen zijn denkprocessen die we doen met onze mind. De mind is een overlevingsmechansime, dus die wil zo veilig mogelijke situaties creëren die voorspelbaar zijn. De mind scant de omgeving, met als vergelijkingsmateriaal jouw persoonlijke levenservaringen en levensopvattingen. Zo creëert de mind mede de persoonlijkheid met een eigen identiteit.

Voorspelbaarheid staat gelijk aan veiligheid en eenvoud, dat noemen we ‘de comfortzone’. Een verlangen is meestal iets wat ver van je bed is, dus is de weg daarnaartoe anders dan je gewend bent. Alles wat je niet gewend bent is onvoorspelbaar. Als iets onvoorspelbaar is, gaan de alarmbellen van de mind af. Op het moment dat dit gebeurt, creëert de mind complexiteit in de vorm van ongeloof, excuzen en verschillende soorten angsten en onzekerheden. Dit zijn slechts gedachtes, maar deze gedachtes voelen heel oncomfortabel aan, dus dit noemen ze de oncomfortabele zone.
De reden dat veel goeroes dit de succeszone noemen, is omdat hier kansen liggen die voor het grijpen liggen als jij door het ongeloof van de maatschappij die jij je eigen hebt  gemaakt en jouw angsten en onzekerheden durft heen te breken.
 

Alles wat je mind beweert dat niet mogelijk is, is een illusie. De illusie wordt werkelijkheid als je het gesprek in je hoofd als de waarheid aanneemt. Altijd keuzes maken vanuit comfort lijkt altijd de veilige en simpele weg, maar langdurig dezelfde keuzes maken leidt tot verbitterheid, ontevredenheid en afleiding door de focus te leggen op anderen in plaats van jezelf. Oncomfortabel leven is een leven waarin je geen voorspelbaarheid hebt, hoe eng dit ook lijkt, het is een leven waarin je verlangens kans hebben zich te ontplooien. Iets wat vanuit comfort nooit had gekund. 

De eerstvolgende keer dat je een beslissing kunt maken die je dichter bij je verlangens kan brengen, blijf er dan bewust van dat je mind degene is die het afweegproces start. Diep van binnen weet je namelijk al direct de beslissing te nemen, maar je mind zal altijd roet in het eten gooien om ervoor te zorgen dat je in de comfortzone blijft. De vraag is: neem je dit intern gesprek aan als een illusie en neem je de stap dichterbij? Of blijf je in de illusie en blijft je verlangen slechts een droom?

You choose ….