Emigreren naar Curaçao. Dat doe je om verschillende redenen. Mooi weer. Een nieuwe uitdaging. Avontuur. Meer van het leven genieten. Minder verplichtingen. Maar is het slim om naar Curaçao te gaan voor je carrière? De meningen hierover zijn zeer verdeeld. En dat is logisch, het ligt er namelijk maar net aan hoe je het bekijkt.
Ten eerste is Curaçao in alle opzichten klein: een kleine oppervlakte, een klein inwoneraantal en de bedrijven zijn ook relatief klein. Dit heeft effect op het aantal functies en de diversiteit in deze functies. Waar je in Nederland vaak de meest uiteenlopende (en daarmee erg vage) functieomschrijvingen hebt, zijn ze op Curaçao redelijk vanzelfsprekend. Je bent niet Customer Journey specialist, Shopper Activation officer of Campaign Support executive, maar gewoon Marketing manager. Punt. Een klein eiland en kleine bedrijven betekent niet in de diepte, maar in de breedte groeien. Je hebt een hele lading verantwoordelijkheden, die misschien minder mensen of geld betreffen, maar die net zo belangrijk zijn. Dat is natuurlijk super interessant, maar dat moet je wel liggen. Als persoon, maar ook in het werkveld waarin je je bevindt. Sommige mensen hebben in Nederland een specialistische functie, die gaan dat hier hoogstwaarschijnlijk niet vinden.
Kleine bedrijven hebben ook effect op de mogelijkheden om door te groeien. Als je met een goede opleiding en redelijke werkervaring vanuit Nederland instroomt, ben je vaak al de directeur, of je zit daar vlak onder. Als het gaat om een bedrijf met een directeur-eigenaar is er vervolgens natuurlijk weinig door te groeien. Maar áls er stappen te maken zijn, zijn ze wel groot. En er is altijd de mogelijkheid om naar een ander bedrijf over te stappen.
Die grote stappen zijn niet alleen een effect van bedrijven met een klein aantal werknemers. Zoals gezegd kom je met een goede (universitaire) opleiding en redelijke werkervaring al hoog op de ladder binnen. De meeste bedrijven op het eiland beschouwen een Nederlandse achtergrond als het hoogst haalbare. Als je jezelf daarbij goed kunt verkopen ben je al zo goed als aangenomen. Je steekt, zoals ze dat zo mooi kunnen zeggen, snel boven het maaiveld uit.
Netwerken
Anderzijds kun je nog zo een goede achtergrond hebben, als je niet kunt netwerken ben je nergens. Het eiland is klein en iedereen kent iedereen, dus bij vacatures die zich voordoen is er altijd wel een achterneef, klasgenoot of goede kennis die misschien wel geschikt is. Óf die aardige dame waar je vorige week zo gezellig een biertje mee gedronken hebt en die aangaf dat ze wel open stond voor een nieuwe uitdaging. Zo snel kan het gaan…
De andere kant van de medaille is dat, als je Curaçao als een tijdelijk station ziet, je moeite moet doen om je netwerk in Nederland warm te houden. Voor een jaar of twee is dit nog haalbaar, maar hoe langer je “out of the picture” bent, hoe lastiger het wordt om weer terug te stappen in je oude netwerkomgeving. Iets om ook zeker rekening mee te houden als je besluit om de stap te nemen.
Leren
Een netwerk op het eiland is dus heel erg belangrijk. Ook omdat je, zoals gezegd, vaak de enige binnen een bedrijf bent die een bepaalde functie bekleedt. Er zijn dus weinig mensen binnen de muren van je organisatie waar je mee kunt sparren over de details in je werk. Daar komt bij dat er weinig trainingen op het eiland gegeven worden, zeker geen trainingen die echt de diepte in gaan. Maar gelukkig zijn er verschillende netwerkclubjes van heel uiteenlopende beroepsgroepen te vinden, waarmee je dat gemis in zekere zin kunt opvangen. Daarnaast is er tegenwoordig online veel te vinden, of is een werktrip naar Nederland of de VS zo geboekt. En vergeet niet dat je misschien minder leert of uitgedaagd wordt in je werk, maar dat je dit ruimschoots compenseert op sociaal vlak. Het is niet niks om alles in Nederland achter te laten en te kiezen voor het onbekende. Een nieuw land met haar eigen cultuur en gebruiken vereist aanpassingsvermogen, een open mind en veel zelfkennis. Iets wat je bij geen enkel bedrijf in Nederland in die mate gaat vinden.
Salaris
Iets anders om rekening mee te houden is je salaris. Curaçao is geen goedkoop eiland om op te leven en salarissen liggen over het algemeen een stuk lager dan in Nederland. Natuurlijk zijn er bepaalde kosten waar je geen rekening mee hoeft te houden (winterkleding, verwarming, zorgverzekering), maar aan de andere kant liggen prijzen in de supermarkt erg hoog en vreet een airco veel energie. Als het goed is, weet je echter waar je het voor doet, want het eilandleven is heel wat waard.
Probeer het gewoon!
Toen mijn vriend en ik inmiddels bijna drie jaar geleden op een terras aan het strand met elkaar afspraken dat we werk gingen zoeken op Curaçao, dachten we totaal niet aan onze carrière. We hadden allebei blind onze vaste contracten opgezegd voor tenminste één inkomen, wat dat dan ook mocht zijn. Dat we nu allebei een baan hebben die carrière-technisch erg handig is, hadden we toen nog niet durven denken. Maar ik weet zeker dat we ook zonder die kennis de stap hadden gemaakt. Want of het nou goed of slecht is voor je carrière, wonen op Curaçao is in ieder geval goed voor jóu!
Recente reacties