Jörgen Raymann is naast cabaretier, presentator en theatermaker ook actief als motivational speaker. Bij TedX Almere sprak hij over het verschil tussen populariteit en succesvol zijn. Aan de hand van zijn persoonlijk levensverhaal neemt hij het publiek mee over zijn transformatie van populair naar succesvol. Waarom is het belangrijk om het verschil te begrijpen?
Toen Jörgen net uit Suriname kwam en in Nederland aan zijn carrière begon, kreeg hij soms maar 50 gulden voor een klus. Hij moest ergens beginnen en timmerde aan de weg. Op een gegeven werd hij gevraagd om het programma ‘The Cotton Club’ te presenteren. In plaats van boos te worden greep Jörgen de kans en is uiteindelijk succesvol geworden. Toch is het niet altijd zo gemakkelijk geweest.
Dweilen met de kraan open
Toen Raymann lekker begon te draaien, genoot hij van zijn populariteit. Na de shows ging hij lekker hangen met de crew tot laat in de ochtend, sliep uit tot in de middag en begon de dag weer van voor af aan. Hij verdiende goed, maar alles ging er ook meteen weer uit. Dit ging zo door totdat hij iemand tegenkwam, die hem deed inzien dat hij het anders moest aanpakken. Persoonlijk denk ik hij doelt op Stedman Graham, de man van Oprah Winfrey, omdat op zijn website staat dat hij inspiratie haalde uit diens verhaal.
Stedman’s verhaal
Raymann moest zijn leven anders aanpakken. Hij moest zijn leven als een onderneming zien. ‘We zijn als mens allemaal ondernemer en je lichaam is de zaak’ aldus Raymann. Het is belangrijk om de zaak goed te laten draaien, dus zijn er een paar stappen die je moet nemen. De eerste stap is zorgen dat je gelukkig bent. Je moet weten wat je passie is, want alleen dan kun je het beste product leveren. Vanuit je passie moet je het beste product maken en dat product ben jij. Het product maak je vanuit jouw liefde. Weet wat je kan, maar weet ook wat je niet kan en wees eerlijk naar jezelf…
Gerelateerd: Waarom startende ondernemers succesvol worden met hun business
Balans
Eerlijk zijn leidt tot het maken van een kosten-batenanalyse van jezelf. Stel jezelf de vraag bij alles wat je doet in je leven ‘wat gaat het me kosten en wat levert het me op?’. Dit geldt niet alleen voor het financiële, maar ook voor het emotionele. Raymann is bijv. ook ambassadeur van Unicef en krijgt daar geen geld voor, maar het sociale levert hem veel op, zoals wanneer er een waterpomp in Afrika wordt geplaatst. Dit geldt ook voor het motivational speaking wat hij doet. Hij gaf een keer een lezing in de jeugdgevangenis en kwam jaren na dato een oud-gevangene tegen, die tegen Jörgen zei dat hij zijn advies had opgevolgd en een opleiding is gaan volgen, samenwoont met zijn vriendin en binnenkort vader hoopt te worden. Betere waardering van je product kan je niet krijgen. ‘Als je het met je ziel doet, komt er altijd iets voor terug’ aldus Raymann.
Doelbewust
Stap 2 is het resultaat, oftewel weten waar je naar toe moet gaan en wat je wil doen met je leven. Ook al werk je voor je baas, je werkt uiteindelijk toch voor jezelf. Je zorgt ervoor dat je beter wordt. ‘Maak er een kunst van om elke dag iets slimmer te worden’. Raymann probeert elke dag een uurtje iets te leren om beter worden. Dat is stap 3: innovatie. Beter worden in wat je doet, verrijkt het product. Een bedrijf dat niet innoveert zal stagneren in de markt.
Gerelateerd: Hoe een jongen die van school ging, manager werd bij Nederlands grootste bedrijf
Klanten
Stap 4 is je klantvriendelijkheid. Hoe klantvriendelijk ben je? Hoe kijkt je omgeving naar je? Stel je voor dat je een winkel hebt en er lopen 100 mensen voorbij. 50 lopen bij je binnen en de andere 50 lopen door. Focus je op de 50 die interesse hebben in je product, want daar doe je het voor en haal je vreugde uit. Laat de andere 50 maar klagen over je product op social media. Dat is ook goed, want dan weet je welke producten over hun verloopdatum zijn.
Van sexy naar happy tot valkuil
Stap 5 is het onderhouden van de zaak. Leef gezond en zorg dat je er smakelijk uit ziet. Het is essentieel dat je in een gezond lichaam woont. Stel ook voor jezelf een inventaris op (stap 6) door je af te vragen of je nog wel happy bent met wat je doet. Kijk ook waar je staat met je kennis en ervaring. Je moet waken voor de automatische piloot. Dit leidt tot klantenverlies en misschien zelfs faillissement. Stap af en toe uit je comfort zone en pas dat toe aan de zaak.
Actie!
Raymann accepteerde de klus bij ‘The Cotton Club’ en was bedachtzaam. ‘Dit bedrijf laat zich gebruiken, maar gaat langzaam maar zeker het bedrijf overnemen!’. Vandaag de dag is Jörgen mede-eigenaar van zijn productiebedrijf en doet hij het management van artiesten zoals Jandino, Rayen Panday en Jeffrey Spalburg. Dit alles bereikte hij heel simpel: Stap voor stap. De ene stap zetten en de volgende juiste stap nemen.
Recente reacties