• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Kokos gezond of toch niet?

Kokos ‘olie’ is gezond. Vorig jaar was dit hot news. Het zou niet alleen cholesterolverlagend werken maar een hoog cholesterolgehalte ook kunnen genezen. Dit soort beweringen worden claims genoemd. In Europese en Amerikaanse landen is in de wet opgenomen dat wanneer men claimt dat een product een positief effect voor de gezondheid heeft, dit op de productverpakking mag staan. Het effect moet echter wel eerst wetenschappelijk bewezen zijn en daar gaat veel onderzoek aan vooraf.

 

In dit artikel meer informatie over kokos ‘olie’.Om te beginnen moet het eigenlijk kokosvet genoemd worden. Dit omdat het bij kamertemperatuur stolt.

 

Algemene informatie

De kokosnoot is eigenlijk geen noot maar  een steenvrucht. Deze steenvrucht groeit in een mooie palmachtige boom. Het groeit in tropische gebieden in Azië en Zuid-Amerika. In Suriname groeit deze vooral in het district Coronie. Kokosnoot of –vrucht bestaat uit kokosvlees en kokoswater (vooral bij jonge vruchten). Hoe rijper de kokosvrucht, hoe meer vruchtvlees en des te minder vruchtwater het bevat.

 

Gebruik in gerechten

In Suriname zijn er heel veel lekkere gerechten die van deze steenvrucht worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld kokoskoek en boyo. In de Javaanse keuken wordt van het vruchtvlees santen oftewel kokospasta gebruikt voor gerechten zoals goedangan maar ook als verrijking van soepen en sauzen. De gemalen of geraspte kokos wordt gebruikt voor kokosmakronen of kokoskoekjes en kokosbiesjes. Kokoswater kan worden gedronken als verfrissing bij hete temperaturen.

 

Terwijl ik erover schrijf, denk ik aan alle lekkernijen die met kokos gemaakt kunnen worden en begin ik spontaan te lekkerbekken!

 

Medicinaal gebruik

Kokosvet  wordt ook als medicijn gezien en gebruikt om bijvoorbeeld baby’s, met een droge huid in te smeren. Ook volwassenen kunnen het gebruiken om huid, haar en voeten in te smeren. Ik las laatst zelfs een artikel waarin een theelepel kokosvet, kurkuma en een paar druppels pepermuntolie tot een pasta verwerkt werden om de tanden op natuurlijke manier wit te krijgen. Ik weet echter niet of dit echt werkt; het is het proberen waard omdat dit plantaardige producten zijn. Baat het niet dan schaadt het niet.

 

Ook in de media en via mond-op-mond-reclame wordt gezegd dat het heel goed is om kokosvet te gebruiken. “Liefst een eetlepel puur om je cholesterol te laten verdwijnen”. Letterlijk betekent dit dat je dan geen cholesterol meer zou hebben.  Wat men bedoelt, is dat de cholesterolwaarden, indien deze verhoogd zijn, zodanig verlagen dat medicatie waarschijnlijk niet meer nodig is. Maar stel dat je helemaal geen symptomen van verhoogd cholesterol hebt, zou je het dan nog moeten gebruiken?  

 

Feiten op een rij

De lever is een orgaan in het lichaam dat 80% van het cholesterol aanmaakt. De overige 20% komt uit onze voeding. In een normale, gezonde toestand zorgt het ‘goede’ cholesterol dat een overmaat aan slechte cholesterol (LDL) afgevoerd wordt via de ontlasting.

 

Hoewel er vaak negatief gesproken wordt over vetten, hebben wij deze nodig; ze zijn een energiebron. Vetten worden onderverdeeld in verzadigde vetten en onverzadigde vetten.

 

Verzadigde vetten komen vooral voor in dierlijke producten zoals vlees, vis en melkproducten zoals boter en kaas.

 

Onverzadigde vetten komen vooral voor in plantaardige producten zoals noten en oliën.

 

Sommige plantaardige vetten bevatten verzadigd vet zoals kokosvet en palmvet.

 

Verzadigde vetten zijn niet gezond; ze kunnen op langere termijn het risico voor hart- en vaatziekten vergroten.

 

Oliën bevatten geen cholesterol en zijn vloeibaar.  Alle oliën zijn vegetarisch want ze zijn allemaal plantaardig.

 

Kokosolie, eigenlijk kokosvet, bevat wel cholesterol en dat is al een eye-opener.

 

Overtollig vet wordt via de darmen direct in de vetcellen opgeslagen.

 

Vetten van kokosvet gaan na opname in de darmen eerst naar de lever om vervolgens te worden opgeslagen in de vetcellen. Als de lever het grootste deel van de cholesterol maakt, is kokos ‘olie’ het laatste wat je iemand kan adviseren om te gebruiken, vooral bij mensen met obesitas en verhoogd cholesterol.

 

Is kokosvet ongezond?

Wanneer iemand gezond is, voldoende beweegt, gezond eet en geen overgewicht heeft, mag die kokosvet gewoon gebruiken. Natuurlijk met mate en niet al te vaak.

Wanneer dit onderwerp aan de orde komt in de praktijk dan hoor ik vaak: “ ja maar mijn familie in Coronie gebruikt kokosvet elke dag”.

 

Conclusie

Kokosvet is voor dagelijks gebruik niet gezond, nog minder voor de mensen met obesitas en verhoogd cholesterolgehalte

 

Wanneer wij kijken naar de leefstijl van onze voorouders, dan is het duidelijk dat zij kokosvet gewoon konden gebruiken omdat zij ook veel arbeid verrichtten op het land. Zij kenden geen junkfood en zaten niet uren voor de tv. Tevens beschikten zij vaak niet over een auto. Zij liepen overal naartoe en werkten heel hard op het land. Heden ten dage werken wij nog steeds hard, maar ons werk vergt in de meeste gevallen weinig fysieke beweging, waardoor we weinig tot geen beweging hebben in ons dagelijks leven. Na ons werk zijn wij vaak te moe om nog extra te gaan bewegen.  Daarnaast hebben wij in onze hedendaagse cultuur veel meer sociale aangelegenheden waar eten centraal staat.

 

Dit mag ook  zo blijven, maar dan wel met de gedachte om bewust voor een gezonde leefstijl te kiezen. Neem niet gewoon aan wat je hoort zeggen maar laat u goed door deskundigen informeren om zodoende op basis van de juiste informatie je voeding samen te stellen, want het is een fabel dat een eetlepel kokos ‘olie’  je cholesterol laat verdwijnen. Aldus mijn conclusie.

 

Wilt u hier meer informatie over, dan kunt u mij mailen op: in**@di*************.nl