Zaterdag 31 oktober is de 11e editie van het gala ‘Etnische Zaken Vrouwen Nederland’. Het evenement wordt georganiseerd in het Beurs-WTC van Rotterdam. Deze spetterende avond wordt gepresenteerd door Jorgen Raymann, waarbij de winnaressen van het jaar 2015 bekend worden gemaakt. Tevens worden er spetterende shows gegeven door o.a. ‘Haute Couture’Ronald Kolk en verscheidene andere artiesten. Dit artikel gaat over de vrouw achter dit spektakel: Maritza Russel.
Maritza Russel is ondernemer en tevens oprichter en bestuurder van de Stichting Etnische Zakenvrouwen in Nederland. De 57-jarige ‘powerwoman’ woont zelf ook in ondernemersstad Rotterdam. ‘Gedurende de avond kan je kennis maken met de stichting haar leden en zijn er ook verschillende politici, ondernemers en overige professionals aanwezig waarmee je bij uitstek kan netwerken’ aldus Maritza. Ze nodigt een ieder van harte uit om een kijkje te nemen in de wereld van de etnische zakenvrouw.
De vrouw
Maritza is de oudste van zeven kinderen uit een ondernemersgezin. Ze kreeg het ondernemen er met de paplepel ingegoten. Haar eerste stap zet ze op 18-jarige leeftijd om in haar eentje vanuit Suriname naar Nederland te komen voor een studie Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 38 jaar later woont de inmiddels succesvolle zakenvrouw nog steeds met veel plezier in de havenstad.
Prestaties
In 1998 werd Maritza uitgeroepen tot ‘Zwarte Zakenvrouw van het Jaar’ door de Engelse Federatie van Zwarte Zakenvrouwen, voor het succesvol opzetten van drie ‘black hair’ kapsalons in drie jaar tijd. In 2000 trad ze toe tot het bestuur van deze Engelse Federatie, met als taak zwarte vrouwen uit Nederland voor te dragen voor de titel in Engeland. Dankzij Russel is de ‘black hair’-opleiding op de kaart gezet van het onderwijssysteem en is het een erkende mbo-opleiding geworden. Ook is zij directeur van Citykids BV, een medisch kinderdagverblijf voor chronisch zieke kinderen, directeur van uitgeverij Marrein Publications BV en interim-directeur bij stichting Arosa. Naast dit alles is Maritza Russel de (eerste) voorzitter van de Stichting Etnische Zakenvrouwen Nederland (EZVN), een stichting die door Maritza in 2004 in het leven is geroepen.
Etnische zakenvrouwen
Een groep die volgens Maritza nog onvoldoende zichtbaar is in de Nederlandse samenleving. Middels deze stichting wilt Maritza daar verandering in brengen door niet alleen een platform te zijn voor succesvolle etnische zakenvrouwen, maar ook door een netwerk van succesvolle vrouwen op te bouwen die elkaar maar ook de jongere (beginnende) etnische zakenvrouwen op weg helpen in het (internationale) bedrijfsleven. ‘Door krachten te bundelen zijn wij sterken’.
Uit onderzoek is gebleken dat de (etnische) zakenvrouw een achterstandspositie inneemt in de Nederlandse samenleving. Dit uit zich met name op het gebied van netwerken, beheersen van wet -en regelgeving en zichtbaarheid. Toch is Nederland vele (etnische) zakenvrouwen en managers rijk. De stichting wil de positie van de etnische zakenvrouw in de samenleving versterken door middel van een internationaal netwerk, waarbij de krachten van de verschillende vrouwen worden gebundeld om verdere groei en ontwikkeling te bevorderen.
Rolmodellen
‘Voor verdere groei en ontwikkeling is het belangrijk dat je om je heen kijkt naar hoe jouw rolmodellen hun dromen hebben bewerkstelligt’. Om de juiste rolmodellen te vinden en kennis en kunde te vergaren, is het beschikken over een goed netwerk van groot belang, legt Maritza uit. ‘Het is altijd goed om je aan te sluiten bij businessclubs en evenementen bij te wonen om jou persoonlijke zichtbaarheid te vergroten’.
Oprichting EZVN
‘Ik kom nog te vaak op evenementen of bij businessclubs en ben de enige dame in het gezelschap’. Maritza stelt terecht de vraag ‘hoe houd jij je staande? En hoe wordt je als vol aangezien?’. Het is om die reden dat ze in 2004 de vereniging Zwarte Zaken Vrouwen Nederland opricht, waarbij ze in 2009 de naam verandert in Etnische Zaken Vrouwen Nederland. Naar het voorbeeld van de European Federation of Black Business Women Owners (EFBBWO). Een logische stap, want ook in dat netwerk was Maritza al actief nadat ze in 1998 was gekozen tot Zwarte Zakenvrouw van het Jaar. De verkiezing was destijds nog in Londen en werd georganiseerd door de EFBBWO. Een jaar later was ze al bestuurslid van die club en was ze verantwoordelijk voor het scouten van kandidaten voor de Nederlandse titel in de jaren erna.
Gerelateerd: Grace Boldewijn: al staat mijn bedrijf in brand, niemand moet me bellen
Succes
De ZZVN maakte een vliegende start en werd met open armen ontvangen. ‘De tijd was er blijkbaar rijp voor. Inmiddels bestaat de organisatie 11 jaar en telt intussen zo’n 1500 aangesloten deelnemers, die steeds verder naar hoge functies bij de overheid en in het bedrijfsleven doorstromen. Via de vereniging hebben de etnische zakenvrouwen en managers toegang tot andere netwerken en die aanpak blijkt te werken. Maritza is er het levende bewijs van. En zelf een rolmodel voor andere vrouwen.
Stimulans
De stichting is ook actief bezig bij helpen en stimuleren van jonge vrouwen met een etnische achtergrond. ‘Vaak hebben onze jonge dames gestudeerd, maar komen ze niet aan de bak of ervaren ze het als zwaar in het bedrijfsleven omdat ze niet bekend zijn met de Nederlandse mentaliteit of bedrijfscultuur. Hierbij is het van belang dat ook jongere hoogopgeleide vrouwen netwerken en hierdoor ook ervaringen delen met anderen’.
Actie
EZVN geeft jaarlijks prijzen uit aan een etnische zakenvrouw, die zich met haar onderneming en overige verdiensten hiervoor kwalificeert. Hiernaast geeft de stichting ook een prijs uit aan een etnische manager en een aanmoedigingsprijs aan een jonge innovatieve ondernemer. Het gala is tevens de plek bij uitstek om het netwerk te vergroten of in contact te komen met politici, ondernemers of overige professionals.
Klik hier voor meer informatie over de stichting en het evenement.
Recente reacties