Hij werd geboren met ontzettend veel creativiteit, maar kreeg te maken met factoren die zijn creativiteit wilden verkleinen. Tevens bleken enkele van die factoren hem te beperken in het bereiken van zijn potentieel. Al gauw kon hij zijn gevoel van hopeloosheid omzetten in positiviteit en op zoek naar zijn talent. Van zijn talent maakte hij zijn werk en werd hij in 2015 uitgeroepen tot Jonge Flevolands Ondernemer van het jaar. Hoe kreeg Martijn de Vries dit voor elkaar?
‘Als je geboren wordt dan zit je vol creativiteit, maar naarmate je ouder wordt, wordt de creativiteit steeds kleiner. Dit heeft te maken met dat je op school bepaalde vakken moet volgen waar je bijvoorbeeld niet in kunt accelereren, maar wel verplicht bent om deze vakken met een voldoende te halen’. Martijn vindt het superzonde dat scholen en/of ouders dan adviseren dat je als scholier de vakken waarin je beter bent moet laten liggen en je focus moet leggen op vakken die minder goed gaan. ‘Uiteindelijk word je niet uitmuntend in hetgeen waar je talent ligt’.
Dyslexie
Martijn was van begin af aan niet goed in taal. ‘Op de basisschool werd ontdekt dat ik dyslectisch was en ook op de middelbare school kwamen ze er al snel achter’. Hij bleek zwaar dyslectisch te zijn en voelde zich hopeloos, totdat hij besluit dit om te zetten in positiviteit. ‘Ik kwam er snel achter dat ik creatief was’. Hij hield van tekenen, ontwerpen, ontwikkelen en het bedenken van producten en diensten. ‘Verder had ik een enorme affiniteit met techniek en media’. Het begin is gelegd…
Jonge ondernemer
Martijn is 14 als dit allemaal speelt en begint dus vrij jong met zijn bedrijf MediaMere. Eerst ontwikkelt hij websites, maar uiteindelijk zijn daar veel meer producten en diensten bijgekomen. ‘Als ondernemer heb ik plezier in mijn werk. Ik vind het leuk om met nieuwe en bestaande klanten te mogen werken en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen’. Als voorstander van een manier van onderwijs geven, waarbij je meer op talent kan coachen, biedt Martijn dat ook aan met zijn bedrijf.
MediaMere
‘Het voordeel van ons media –en marketingbureau is dat we op veel gebieden de klant verder kunnen helpen. In plaats van een specifieke dienst of product, bieden we een palet aan met diverse mogelijkheden die elkaar versterken’. Om de kwaliteit van de dienstverlening hoog te houden doet Martijn een uitgebreide screening van medewerkers en checkt hij waar de talenten zitten. ‘Als wij het talent ontdekt hebben, dan zorgen wij ervoor dat de medewerker kan accelereren en de ruimte krijgt om dit te kunnen doen’.
Drijf
Vanaf zijn 14e is Martijn dus bezig met het ondernemerschap en heeft hij zijn broertje Edwin als partner. ‘Ik wilde altijd graag vooruitstreven om ergens de beste in te zijn en een brede expertise hebben om aan te kunnen bieden. De spirit van vroeger heb ik weten vast te houden’. Naast MediaMere heeft Martijn ook een ander bedrijf samen met een goede vriend in de greenscreenfotografie. ‘Het laatste is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby’ aldus Martijn.
Succes
Geen succes zonder uitdaging… Martijn omschrijft een onderneming als een ijsberg. ‘Boven water is hetgeen wat mensen zien, maar niet iedereen ziet wat er onder water gebeurt om het succes te behalen. Soms moet je dingen links laten liggen en moet je keuzes maken. Alles staat samen met volharding, teleurstellingen, discipline, toewijding, hard werken, mislukkelingen en opofferingen. Uiteindelijk draagt dit wel bij aan het succes van de onderneming’.
Uitdaging
De mensen in de onderneming leren elke dag weer. ‘Je moet alleen wel de verantwoordelijkheid durven nemen. Veel mensen schuiven vaak de problemen op anderen af en proberen zelf geen verantwoording op zich te nemen. Afschuiven is makkelijk, maar niet de juiste oplossing’. Martijn legt uit dat het maken van fouten menselijk is. ‘Wij leren onze medewerkers verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties. Dat maakt het bedrijf sterker en dan is de klant er beter bij geholpen’.
Praktijk
‘De klant staat voorop. Voor ons een belangrijke reden om de excuses-cultuur af te schaffen, maar ervoor te gaan en ook de medewerker zelf de oplossing te laten bedenken. Gelukkig komen fouten zelden voor, maar het is altijd goed om dit scherp te houden’. De ijsberg hangt bij MediaMere op kantoor. ‘Dat houdt ons scherp! Verder hebben wij ook onze vijf kernwaarden in kantoor hangen: kwaliteit, innovatief, betrokken, WOW-factor en plezier. Iedereen is op de hoogte van deze kernwaarden en dat draagt bij aan het succes van het bedrijf’.
Dromen
‘Mijn doel is om op mijn 50ste een bedrijf te hebben waar 100 mensen in werken, die elke dag met veel plezier naar hun werk mogen komen en waarin iedereen doet waar hij of zij goed in is. Het liefst streef ik naar een bedrijf zoals Google of Facebook is ingericht, maar dit is uiteraard ambitieus. De manier van werken vind ik tof’. Ze doen dit voor een hele brede doelgroep waarbij elk bedrijf gelijk is. ‘Of je nu een product of dienst levert aan een kleine, middel of grotere onderneming het moet kwalitatief goed zijn!’.
Actie!
Benieuwd naar het verhaal van Martijn? Woensdag 17 januari vertelt hij het bij Speaker’s Night. Haal hier je kaartje!
Recente reacties