In het 3e seizoen van de Netflix-serie Narcos reist agent Peña af naar Curaçao om een potentiële getuige te arresteren. Daar aangekomen bezoekt Peña een politiebureau om netjes de reden van zijn bezoek te melden. Als blijkt dat de getuige zich in of rondom banken begeeft en Peña de getuige daar wilt oppakken, krijgt hij van de plaatselijke politie te horen dat dit niet mag. Waarom?
In de koloniale tijd schijnt er een Nederlandse ondernemer een financieel systeem te hebben bedacht met een oud wereldse geslotenheid. De reden daarvoor had te maken met de economie die zo afhankelijk was van het geld van witwassers. De smokkelwaar dat niet werd doorgesmokkeld eindigde bij een van de honderden banken. Het systeem schreef voor dat de politie mensen wel mocht arresteren, maar niet in of bij een bank.
Het hart
'Curaçao' is het Portugese woord voor 'hart'. Met haar gunstige ligging op nog geen 64 kilometer van de kust van Zuid-Amerika, werd Curaçao eeuwenlang gekoesterd door smokkelaars, slavenhandelaren en de narcoticakartels. Een ideaal smokkel –of doorvoerparadijs. Er werd slim gebruik gemaakt van de cruiseschepen en daarnaast ook speedboten, vaak met cash aan boord. Curaçao heeft voor diverse doelen gediend. Nu wordt Curaçao gekoesterd als HUB-locatie voor ondernemers en investeerders.
Het begin
Curaçao werd in 1499 op 26 juli 'ontdekt' door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Omdat de opbrengsten van de Curaçaose agricultuur teleurstellend waren, de zoutpannen geen hoge opbrengst hadden en er geen edelmetalen te vinden waren, noemden de Spanjaarden het eiland een ‘isla inutil’ oftewel 'nutteloos eiland'. Het aantal Spanjaarden dat op Curaçao woonde nam steeds meer af. In de laatste decennia van de Spaanse bewoning werd Curaçao gebruikt als een grote veehouderij.
West-Indische Compagnie
Na een inval van de West-Indische Compagnie (WIC) gaven de Spanjaarden zich over. De reden voor de inval en verovering was, dat de WIC op zoek was naar een uitvalsbasis voor handel en kaapvaart. Curaçao lag gunstig ten opzichte van de Spaanse koloniën op het vasteland. Ook had het de beste haven tot dan toe bekend in het Caraïbisch gebied. Door de gunstige geografische positie was handel op de Caraïbische eilanden mogelijk. Ook onderhield men contacten met koloniën in Noord-Amerika.
Slavenhandel
In 1665 begon de WIC met slavenhandel. De slaven werden aangevoerd uit West-Afrika en werden op Curaçao aan land gebracht, waar ze na de "middle passage" enige tijd konden aansterken en voordat zij verder werden verhandeld. Al snel ontstond hier de belangrijkste regionale slavernij. Slaven werden door handelaren gekocht en vervolgens verscheept naar diverse bestemmingen in Midden-Amerika en Zuid-Amerika.
Welvaart
De WIC maakte Curaçao in 1674 tot vrijhaven waardoor het een sleutelpositie verkreeg in de internationale handelsnetwerken. Mede hierdoor werd het in de 17e eeuw een van de welvarendste eilanden in het Caraïbisch gebied. Die sleutelpositie heeft Curaçao behouden, hetzij voor verschillende doeleinden. In de serie Narcos wordt Curaçao genoemd als sleutelpositie voor smokkel en als doorvoerhaven voor het narcoticaproduct.
Actie!
De geschiedenis toont aan dat Curacao een belangrijke sleutelpositie heeft en daardoor een gunstige locatie is voor internationale handel. Het is dan ook geen toeval dat de handelsmissies zo populair zijn. Wil je hier meer over weten? Klik hier en ontvang informatie over de Masterclass Zakendoen met Curaçao!
Recente reacties