We sluiten de IA-landencyclus af met het land die de naam draagt van de IA-taal, namelijk Nederland. Je hebt de andere acht landen al eerder voorbij zien komen, dus met Nederland zijn we compleet. Van de negen IA-landen is Nederland het grootste land, telt het de meeste inwoners en is het qua welvarendheid het rijkste land. De andere IA-landen zijn niet altijd blij met Nederland, maar waarom kan de verbondenheid toch belangrijk zijn?
Bonaire, Saba en Sint Eustatius vormen bijzondere gemeenten in het Koninkrijk der Nederlanden en Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn landen binnen datzelfde Koninkrijk. Met oud-kolonie Suriname en buurland België daarbij opgeteld is er een soort verbinding van taal, die vele mogelijkheden biedt voor internationale handel, ondernemerschap en kennisoverdracht tussen deze negen landen. Nederland leunt als welvarend land met een open economie toch op de buitenlandse handel en dan met name Duitsland. Waarom dan niet met landen waar men dezelfde taal kan spreken?
Economische basis
Nederland hoort tot de 20 grootste economieën van de wereld, na de 'grootmachten' als Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan en dergelijke. Duitsland,België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië zijn de belangrijkste exportpartners van Nederland. De economie wordt getypeerd door haar belangrijke rol als Europese transportader. Daarnaast is de Amsterdamse effectenbeurs, de oudste financiële handelsbeurs ter wereld en is Nederland een van de meest ontwikkelde landen als 's werelds zevende economie.
Industrieën
Door de gemechaniseerde land –en tuinbouw worden er enorme hoeveelheden voedsel voor de voedselverwerkingindustrie en de export geproduceerd. Na de VS en Frankrijk is Nederland op dit gebied het derde exportland. Ook de glastuinbouw is in Europa goed vertegenwoordigd en is de bloembollenteelt van aanzienlijk belang. Nederland is op dit gebied de voornaamste producent voor de Europese- en Noord-Amerikaanse markt. De voeding- en genotmiddelenindustrie, de chemische industrie, de aardolie-industrie en de metaalindustrie zijn de belangrijkste industriële activiteiten in Nederland.
Transportsector
Van groot belang voor de Nederlandse economie is de transportsector. De haven van Rotterdam is de grootste van Europa en een van de grootste ter wereld. Andere belangrijke havengebieden zijn Amsterdam, Eemshaven en Vlissingen/Terneuzen. Het achterland van deze havens wordt ondersteund door een uitgebreid net van rivieren, kanalen en andere waterwegen. De binnenvaart en de zeevaart spelen daarom een belangrijke rol in de Nederlandse economie.
De rivieren Rijn, Maas en Schelde die vanuit de buurlanden binnenstromen en in de Noordzee uitmonden, maken Nederland al eeuwenlang een knooppunt voor de Europese binnenvaart. Schiphol behoort als mainport tot 's werelds grootste internationale luchthavens. Eindhoven Airport is sinds 2006 het grootste regionale vliegveld van Nederland.
Toerisme
Nederland wordt jaarlijks door ongeveer 10 tot 11 miljoen buitenlandse toeristen bezocht. Vooral de hoofdstad Amsterdam is populair onder buitenlandse toeristen, mede dankzij de coffeeshops en het prostitutiegebied de Wallen. Ook de grachtengordel met een groot aantal historische bouwwerken en belangrijke musea gelden als een belangrijke bezienswaardigheid. Met 4,9 miljoen toeristen is Amsterdam de op vier na meest bezochte toeristenbestemming in Europa en de op zes na grootste congresstad ter wereld. Rotterdam heeft een moderne skyline en haven, Den Haag heeft de Ridderzaal, Madurodam en de badplaats Scheveningen en Utrecht is bekend om zijn Domtoren. En dan zijn er nog plaatsen met een folkloristisch karakter zoals Volendam.
Internationaal ambitieus
Belangrijke onderdelen van de economie zijn de internationale handel en het bankwezen. Amsterdam is het financiële en zakencentrum van Nederland en behoorde nog in 2008 bij de grootste tien zakencentra ter wereld. De Amsterdamse effectenbeurs is de locatie van de Amsterdam Exchange Index (AEX) en is tegenwoordig onderdeel van Euronext.
Handel door geschiedenis
In Dubai zijn Nederlandse projectontwikkelaars met landwinning bezig. Iets waardoor in Nederland de polders zijn gecreëerd. Ook het deltaplan en het dijksysteem is tekenend voor de vindingrijkheid van de Nederlanders. Door de aanzienlijke immigratie door de eeuwen heen heeft Nederland nu een multiculturele doelgroep. Ook zijn er grote aantallen Nederlanders gemigreerd naar de VS, Canada, Australie, Zuid-Afrika en Nieuw- Zeeland.
Bekend met kunst en sport
In de sportwereld werd het Oranje van 1974 geroemd om het ‘totaalvoetbal’. Zo zijn er meerdere voorbeelden van sporthelden, kunstenaars en tegenwoordig ook DJ’s die furore maken buiten de grenzen zoals Afrojack, Armin van Buuren en Hardwell. Het aantal kickbokskampioenen loopt ook op en iedereen kent de schilders Rembrandt, Van Gogh en Vermeer.
Actie!
Kans voor ondernemers! Mede als gevolg van de hoge bevolkingsdichtheid bezit Nederland een zeer dichte infrastructuur. Het autowegen -en spoorwegnet kunnen de groeiende verkeersdruk echter steeds minder goed verwerken. Wie biedt zich aan? Een ultieme kans voor negen kleine landen die door zich te verbinden een grote vuist kunnen maken… Want de taal verbindt ons.
Recente reacties