• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ondanks zijn dyslexie werd Gershwin Bonevacia professioneel dichter

De komeet van deze Curaçaose dichter is rijzende. Gershwin Bonevacia, is een jonge, ambitieuze en gedreven artiest met een grote hoeveelheid talent. Hij is een poëet, spreker, theatermaker, docent, schrijver en de organisator van “I Speak”, een podium waarin hij andere jongeren een stem geeft om op dichterlijke wijze zichzelf te laten horen. Tevens is hij genomineerd voor de Pearls of the Dutch Caribbean Award, die zaterdag a.s. (7 november) wordt uitgereikt in Rotterdam. Wat is het verhaal achter de jongen die op jonge leeftijd naar Nederland kwam?

Op zaterdag 7 november 2015 vindt de 4e editie van de jaarlijkse Gala & Award Show ‘Pearls of the Dutch Caribbean’. Dit evenement is een jaarlijks initiatief van organisator Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) en in het leven geroepen om rolmodellen uit de Caribisch-Nederlandse gemeenschap in de schijnwerpers te zetten. Deze worden in diverse categorieën onderscheiden voor hun bijzondere bijdragen en prestaties in het afgelopen jaar met de begeerde Pearl Award. Waarmee is hij zo opgevallen dat hij in het mooie rijtje van Antilliaanse toppers staat?

Topper
Als je hem vraagt wie hij is en wat hij doet antwoordt Gershwin ‘ik ben dichter/spreker en eigenaar van I Speak’. Redelijk bescheiden voor iemand met een behoorlijke staat van dienst. Hij wordt ingehuurd door bedrijven en organisaties om op creatieve manieren de missie van een bedrijf te vertalen, zodat het toegankelijker wordt voor werknemers. Daarnaast mag hij spreken op symposia en universiteiten om vraagstukken te beantwoorden. Een grappig levensverloop voor een jongen die op 10-jarige leeftijd vanuit Curaçao naar Nederland kwam om te voetballen.

Gerelateerd: Waarom startende ondernemers succesvol worden met hun business

Ommekeer
Hij kreeg een beurs bij Sparta Rotterdam, maar 6 jaar later ging hij weg omdat hij het 1e elftal zogezegd niet zou halen. Voetbal kwam op een lager pitje te staan en hij verlegde zijn focus op zijn studie. Eerst deed hij de opleiding Juridisch medewerker op het MBO, om vervolgens Commerciele Economie op het HBO te studeren. In februari verwacht hij af te studeren aan de VU voor zijn Master Culturele Wetenschap. Op zijn 18e kwam Gershwin in een situatie terecht dat hij bij zichzelf te rade ging. ‘Ik ging nadenken over waar ik goed in was, waar ik naar toe wou’. Het was in een fase dat hij het boek van Nelson Mandela (Long Walk to Freedom) aan het lezen was. Een tekenende periode in zijn leven, want door dit boek ontdekte Gershwin de waarde van het schrijven. ‘Madiba schreef het boek op een manier waarbij je het op meerdere manieren kon interpreteren vanwege de politieke censuur. Hij speelde met 2 verschillende interpretaties’. Grappig detail is dat Gershwin volgend jaar in The Other Calendar staat. Wederom een raakvlak met idool Nelson Mandela.

Gerelateerd: Donkere mannen als rolmodel in The Other Calendar

Nieuwe passie
Gershwin begon met het schrijven van gedichten en brieven, bloggen op social media en deed mee met literatuurprijzen welke hij natuurlijk won. Dit alles heeft vorm gegeven aan wat hij nu doet. Het gebeurde in een periode van persoonlijke ontwikkeling, waarin hij inspiratie haalde uit de stof van Les Brown en Stephen Covey. ‘Ze hebben altijd een bepaalde boodschap, poëtisch en metaforisch’ aldus Gershwin. Wanneer hij spreekt is het ‘motivational speaking in de vorm van een gedicht’. Nu hij 22 jaar is heeft hij naast het schrijven steeds vaker sprekersopdrachten. ‘Ik word steeds vaker gevraagd om te spreken op universiteiten over bepaalde vraagstukken zoals diversiteit en arbeidsdiscriminatie. Het schrijven en spreken zie ik daarom als een combinatie van kunst’. Gershwin volgde diverse cursussen zoals NLP, Sales en over Persoonlijke Ontwikkeling. Hij geeft nu ook workshops op ROC. Via de website kan je hem volgen.  

Gerelateerd: Michael de Vries: Vanuit Curaçao naar Dubai en leeft nu zijn jongensdroom als piloot

Leider
Zijn organisatie I Speak is ontstaan nadat Gershwin opmerkte dat er gebrek was aan podia die toegankelijk was voor iedereen. Bij een literair event was er alleen plek voor de grote namen. ‘Er was geen tussenweg dus daarom heb ik I Speak opgericht. Een podium voor gevorderde en gevestigde artiesten, die net onder de top staan’. Sabrina Starke is een voorbeeld van een gevorderde artiest, die nooit op de grote festivals staat. I Speak is daarmee een mooi initiatief, maar daar blijft het niet bij. Hij maakt van I Speak zowat een ‘Live at the Apollo’ evenement waar opkomend talent wordt uitgenodigd om gebruik te maken van de springplan. Hij koppelt de productie aan het management. ‘Talent dat zich aanmeldt moet wel echt de top willen bereiken. Ik wil eerst materiaal zien om te kijken of ze goed zijn’. Houd dit evenement in de gaten want het is een evenement met hoog entertainmentgehalte wat van grote toegevoegde waarde is.

Actie
Gershwin probeert als een van de weinig donkere dichters in Nederland jongeren ervan te overtuigen dat alles mogelijk is. Als voorbeeld gebruikt hij zijn eigen levensverhaal, want wie had ooit gedacht dat hij als 22-jarige dyslecticus op dit moment zou kunnen spreken voor grote bedrijven, universiteiten en organisatie. Toch is hij universeel ingesteld en wil bijv. ook in België aan de slag om de jongeren daar te inspireren als rolmodel. Maar eerst is het belangrijk dat hij in Nederland op je kan rekenen en wel aanstaande zaterdag. Vind je dat Gershwin je stem verdient? Stem dan via deze link.