Onlangs kwam ik via Natalja Macnack van Macnack Verbindt in contact met mevrouw Ellen Tarquini, die samen met haar man Francesco, het Italiaans restaurant Padre Nostro, runt in Paramaribo, Suriname. Ze staan met name bekend om hun heerlijke ice-cream gemaakt van Surinaamse vruchten. De reden dat we een interview van mevrouw Tarquini hebben afgenomen is vanwege het feit dat het ijs ook wordt geëxporteerd.
Export
In Suriname is er de laatste jaren een discussie gaande over bedrijven die meer zouden moeten exporteren, zodat ze vreemde valuta kunnen aantrekken (dollars en euro’s) zodat dat ook een positief effect kan hebben op de Surinaamse economie.
In mijn zoektocht naar bedrijven die exporteren ben ik een aantal tegengekomen. Alleen is men nog zeer gereserveerd in het delen van resultaten. Mevrouw Tarquini wilde dit interview vlak na de feestdagen afstaan. Het doel van het interview is niet alleen om het restaurant in een positief daglicht te stellen, maar met name om Suriname te helpen opbouwen en haar liefde voor het land tentoon te stellen.
Vanuit Nederland naar Suriname
Mevrouw Tarquini heeft jaren lang met haar gezin gewoond in Nederland. De familie had een ijssalon in het plaatsje Bussum. Het verlangen om naar Suriname te gaan was groot. Als gezin kwamen wij naar Suriname om een nieuw avontuur aan te gaan, zegt mevrouw Tarquini. ‘Het was even wennen om in Suriname te zijn. Alles duurt wat langer voordat het rond is en ook het verkeer dat op de linker weghelft rijdt was een grote verandering’.
Padre Nostro
In Suriname is de familie het restaurant ‘Padre Nostro’ gestart, wat staat voor ‘Onze Vader’ in het Italiaans. Op Tripadvisor en Facebook hebben ze zeer goede beoordelingen en dan met name over de service en het ijs. We wilden natuurlijk weten wat daar voor nodig is.
Tarquini: ‘Ik wil het liefst dingen in eigen hand houden. Als ik met andere organisaties samenwerk dan vraag ik eerst een referentie op. Suriname heeft een kleine bevolking en ik ken veel mensen, dus je komt snel achter hoe de persoon is en zaken doet. Verder vind ik het belangrijk dat ik mijn eigen bedrijfscijfers kan lezen, want dat onderschatten veel ondernemers helaas nog. Daarnaast is de restaurantweek een hele goede campagne voor mijn restaurant om ander soort bezoekers aan te trekken. Maar uiteindelijk draait het om mond tot mond reclame. Want dat is voor ons het meest van belang.’
En de mond tot mond reclame gaat voornamelijk over het ijs. Dat heb ik inmiddels al drie keer benoemd.
Waarom is het ijs (Italiaanse Gelato) zo speciaal, zal u zich nu afvragen? Het ijs is van een Italiaans familierecept, maar krijgt zijn meerwaarde omdat het wordt gemaakt met Surinaamse vruchten die worden afgenomen bij lokale telers.
Export naar Curaçao
‘Dat is niet waar de keten stopt, want een klant uit Curaçao vond het ijs zo heerlijk dat hij besloot om als importeur te fungeren en het te verkopen in zijn restaurant. Een heel mooi voorbeeld van hoe de keten zich kan ontwikkelen. Van lokale teler naar restaurant en uiteindelijk exporteren naar Curaçao per luchtvracht.
Voordat export kon plaatsvinden moest het ijs eerst goedgekeurd worden door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Vervolgens wordt het goed en gekoeld verpakt geëxporteerd naar Curaçao. Om export te stimuleren zijn goede vliegverbindingen en aantrekkelijke tarieven van eminent belang.
Mevrouw Tarquini heeft de smaak van het exporteren te pakken en is bewust op zoek naar lange termijn samenwerkingen om meerdere mensen buiten Suriname kennis te laten maken met het Italiaanse ijs gemaakt met Surinaamse vruchten.
Recente reacties